Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! 

Mam problem z roczną sunią. Mianowicie jak ktoś przychodzi - rodzina, znajomi, obcy, bez znaczenia kto to, strasznie się cieszy... Niestety jest to problem bo sunia waży 24 kg. W momencie jak na kogoś skoczy to jest w stanie tą osobę przewrócić, tym bardzie jeśli jest to dziecko. Ona strasznie lubi dzieci ale nie "uważa" na to co robi. Skoki i zadrapania niestety są na porządku dziennym... Strasznie mi jej żal bo musi siedzieć zamknięta w pokoju gdy za ścianą bawią się dzieci. Czy da się ją jakoś uspokoić?

Posted

Da się, starczy nauczyć spokojnego powitania na nowe hasło i w pozycji siad osób już obecnych w domu, tak ze 40 razy dziennie, potem osób stojących na ulicy, potem stojących w otwartych drzwiach bez dzwonka, potem przy dzwonku, potem po dzwonku, a jednocześnie uczyć - za ogrodzeniem placu zabaw dla dzieci, przy obecnych i bawiących się dzieciach - , spokojnego siadania przy nodze, chodzenia, warowania itp. Moim zdaniem suczce bardzo przydałoby się szkolenie podstawowego posłuszeństwa w gronie innych psów i ludzi - tak aby nauczyła się spokojnego siedzenia bez smyczy i w dystansie od właściciela nawet wtedy, gdy obok ktoś biega z piskiem albo fika przed nią koziołki. Da się - bez gniewu, bez szarpania, stopniowo zwiększając utrudnienia, chwaląc prawidłowe zachowanie zawsze, a tylko okazjonalnie nieregularnie nagradzając smakolem czy zabawą. 

• Upvote 1
Posted

Sowa, fajny wyklad, lepiej sama bym nie napisala, nie wolno separowac psa bo bedzie sie jeszcze bardziej nakrecal. On nalezy do rodziny i musi byc tak traktowany, tylko trzeba mu to wytlumaczyc i nie krzyczec. Za kawalek kabanosika przy tresurze bedzie wszystko robil

Posted

Problem w tym że nie pomagają żadne smaczki... Ona uwielbia jeść, ale w momencie kiedy ktoś przychodzi nic się nie liczy. Próbowałam już z kawałkiem kiełbasy to przybiegła jak zawołałam, usiadła na komendę i poczekała ale po nagrodzie znów było szaleństwo... I takie szaleństwo trwa od wejścia gościa czasem przez godzinę... 

A jeśli chodzi o reakcję na dzieci, to ciężko znaleźć teraz jakieś na placu zabaw :P 

Będę dalej próbować ze smaczkami w pozycji siad ale czy ona załapie o co chodzi to nie wiem.

P.S. A macie jakieś wskazówki żeby chociaż samego skakania ją oduczyć?

Posted

"Zatrudnij" jakiegoś pomocnika - koleżankę, siostrę, kogokolwiek. Zapnij suczkę na smycz.

Pomocnik wchodzi do domu, suczka zaczyna wariować, Ty mówisz "spokój" i przydeptujesz smycz w taki sposób, aby uniemożliwić jej skok. W momencie gdy się uspokoi mówisz "Dobrze" i pozwalasz jej przywitać się z gościem. Powtarzasz tyle razy aż w końcu załapie, że może witać się z gośćmi tylko jak jest spokojna ;)