Flaire Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Kochani, Kiedyś dawno temu, kilka osób dyskutowała pomysł kursu trymowania terierów wysokonożnych dla ich właścicieli. Miałoby to się odbyć w kilku sesjach i tak, żeby pies był gotowy akurat na jakąś wystawę - na przykład warszawską międzynarodówkę w kwietniu albo krajową w lipcu. Nie wiem, czy znalazłoby się dosyć chętnych, czy chętni mieliby dosyć sprzętu (chodzi głównie o stoliki trymerskie, bez których trymować w grupie się nie da), czy udałoby się znaleźć odpowiednie miejsce (jeśli tylko kilka psów, to mogłoby być pewnie u mnie w domu - ale gdyby więcej jak ok. 4, to musielibyśmy wynająć jakiś lokal, co wiązałoby się z pewnym kosztem. Latem można by może w parku, jeśli znalazłyby się namioty chroniące przed deszczem). Pomysł nie jest nowy - przywizłam go z USA, gdzie kluby ras organizują takie kursy - ale nie wiem, czy da się go przełożyć na polską rzeczywistość (a tym bardziej, czy udałoby się zorganizować przed międzynarodówką - może krajowaw lipcu jest realniejszym celem). Myślę, że spotkalibyśmy się 5 razy - na kilka miesięcy przed wystawą, potem na 8, 3, 2 i 1 tydzień przed wystawą. Więc zacznę od pytania: ile osób byłoby zainteresowanych takim kursem? Quote
BEBE Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Flaire-jesli przygotowywanie sie do wystawy nie bedzie warunkiem wziecia udzialu to ja bede chetna.Oczywiscie jest to wstepny akces bo trudno mi w tej chwili zdecydowac na 100% nie znajac nawet w przyblizeniu terminu. W kazdym razie uwazam ze pomysl jest znakomity i bardzo wielkoduszny wobec 'nas' szeroko pojetych amatorow w kwestii skubania. Quote
Flaire Posted December 14, 2004 Author Posted December 14, 2004 Flaire-jesli przygotowywanie sie do wystawy nie bedzie warunkiemwziecia udzialu to ja bede chetna. Oczywiście, że nie będzie! To byłby kurs trymowania, a nadchodząca wystawa byłaby tylko pretekstem, czy może motywacją dla coponiektórych. :D Quote
INA Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 A co z zamiejscowymi :roll: czy można by było uczestniczyć np: nie na wszystkich sesjach na jednej dwóch ( z ominięciem tej którą po pewnych wskazówkach można zadać jako pracę domową) Z chęcią chciałabym uczestniczyć w czymś takim ale wiadomo,--odległość. Quote
Wojtek Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Flaire, pomysł świetny! Tylko co my, zagraniczniaki zrobimy? U Was bywam stos. często, ale służbowo. A może warto by było nagrać kurs na płytę i również multimedialnie wiedzę przekazać? Quote
Wojtek Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 A z resztą, mam niedaleko, mogę przecież przyjechać. Z chęcią Was poznam :D Quote
Bocian Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Uważam, że pomysł świetny. W moim przypadku jedynie odległość mołaby stać na przeszkodzie /Mazury/. Myślę, że propozycję Wojtka - wersja multimedialna, warto by rozważyć. pzdr Quote
Fuka Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Flaire, propozycja super! Z jednej strony kwietniowa Warszawa jest o tyle dobra, ze tydzień potem jest klubówka. Ale czasu mało, więc letnia wystawa byłaby lepsza. Poza tym wiosna milej się jeżdzi. A w czerwcu sa 2 międzynarodowe, więc może na nie? Potem zaraz jest Warszawa. Ja się piszę! Quote
Nitencja Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Fuka a ty bedziesz w Polsce ?? :) Ja bym tez mogla moze pomoc.... Quote
Aluzja Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 a latem pomyslcie o wizycie u mnie...mozna rozbic namioty ,,,blisko jezioro.W domu mozna sie stolowac i uzyc lazienki.(od razu mowie nie myje garow heheh).Poza tym pod nosem motel (nad sama woda)z cena 60 zl za dobe co nie jest majatkiem. Psy tez byloby gdzie przetrzymac jest tez pomieszczenie do trymowania. Taki 3 dniowy oboz polaczony z trymowaniem i szkoleniem .Wiem wiem ,ze kilka dni to malo ale moze to akurat dobra propozycja na male wakacje?? Agnieszka Quote
aga_ostaszewska Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Wszyscy tutaj tylko o wysokonoznych! A co maja zrobic wlasciciele np. welshy? :wink: My tez chcemy sie uczyc! Quote
Flaire Posted December 14, 2004 Author Posted December 14, 2004 aga_, welshe należą do wyskonożnych 8) . A niskonożnych to ja nie umiem trymować - więc to kto inny musiałby zorganizować... Quote
Jura Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Super, super, super!!! Zgłaszam swój akces (a Fredźki wolę o zdanie nie pytać). Quote
Wind Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 I ja sie tez pisze :-) Fakt, nie mam szorstkowlosego ... ale kto to wie co bedzie za pare lat ;) Wiem jedno! Juz zawsze zostane wierna terrierowym charakterom ;) Wiec jesli znajdzie sie odwazny i uzyczy mi na te zabiegi psa, to ja bardzo chetnie :D Flaire, zgadzasz sie? :D A pozostali? Quote
Flaire Posted December 14, 2004 Author Posted December 14, 2004 Flaire, zgadzasz sie? No pewnie - już Ci mówiłam!A psa pewnie można by Ci załatwić, ale to nie jest konieczne - nawet bez "własnego" psa możesz się dużo nauczyć, bo skubanie to męcząca sprawa i jestem pewna, że po krótkiej chwili każdy Ci da trochę poskubać. Tym samym doświadczysz, na przykład, jak różnie skubie się różne rodzaje sierści. Bardzo się cieszę, że mamy tak liczny odzew - choć brakuje dwóch warszawiaków, na których liczyłam najbardziej: Minia i Api. Podejrzewam, że jeszcze nie znaleźli topiku :wink: . Dzisiaj już późno, a ja jutro muszę wcześnie wstać... Więc więcej napiszę jutro. Ale wygląda na to, że coś należy zorganizować. Liczę na Was, że to nie słomiany zapał :wink: . Quote
Fuka Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Fuka a ty bedziesz w Polsce ?? :) Ja bym tez mogla moze pomoc.... A skąd mam wiedziec gdzie będę? Nie mam zielonego.... Ale chetnie bym się czegoś nauczyła! Quote
INA Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Taki obóz kilkudniowy --o którym pisze Aluzja to dobry pomysł dla zamejscowych :roll: Fakt trochę malo czasu ale mozna choć liznąc techniki , potrzymac nóż w w rączkach. No i ja jestem jak najbardziej za- dopiero teraz widzę ze bez wachowego oka i wskazówek to nie dam rady...... Quote
Flaire Posted December 15, 2004 Author Posted December 15, 2004 Taki obóz kilkudniowy --o którym pisze Aluzja to dobry pomysł dla zamejscowych :roll: Jak najbardziej dobry pomysł i może Aluzja zorganizuje. :wink: Ja chętnie przyjadę!Ale mnie chodzi o coś troszkę innego. Przygotowanie teriera na wystawę najprościej robić w etapach. Kiedy indziej skubie się grzbiet, a kiedy indziej łeb. Warto również podyskutować, jak sierść rośnie pomiędzy skubaniami, szczególnie gdy można to zobaczyć u kilku różnych psów. Stąd mój pomysł, żeby kurs był rozłożony na części, czasowo odpowiadające terminom skubanie rozmaitych części psa przed wystawą. Fakt trochę malo czasu ale mozna choć liznąc techniki , potrzymac nóż w w rączkach. W tym celu zapraszam na drugie spotkanie planowanego przeze mnie kursu. :D Quote
Aluzja Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 taki oboz to raczej nie sposob na przygotowanie psa do wystawy aczkolwiek mozna liznac techniki a poza tym spedzic fajnie czas ze zwierzakami.I moze co dla niektorych bedzie to interesujace pobyc troche w hodowli. Quote
aga_ostaszewska Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Flaire: Jak tylko skoncze sesje, to ide sie wyedukowac... :oops: Oj, siersc to roznie rosnie... i choc Czika nie ma najgorszej to rosnie w maksymalnym tempie... Quote
INA Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Flaire - co do tych faz przygotowujących psa na wystawę --to ja zapamietam chyba na całe życie szczególnie po Twojej reprymendzie :oops: Tylko własnie z tym dojazdem : szczególnie te dwa, ostanie razy gdy trzeba by było przyjeżdzać tydzień po tygodniu. :niewiem: :hmmmm: Quote
Fuka Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 I do tego im pies bardziej obrabiany - tym bardziej zarasta :cry: naogol..... Quote
bogula Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Hej! oba projekty bardzo kuszące. Szkoda, że Fafola nie da się wystawiać...Ale trymować trzeba! A do Aluzjichętnie bym zajrzała nawet bez namiotu :D Quote
Minio Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Flaire Na nas możesz zawsze liczyć :D Pomysł jest naprawdę wyśmienity!!! W razie braku lokalizacji to i miejsce na działeczce się znajdzie... Quote
Jura Posted December 19, 2004 Posted December 19, 2004 Okres przedświąteczny nie jest może najlepszy do czynienia jakichkolwiek ustaleń, ale piszę w celu podsycenia ognia (niesłomianego :D :D :D). Quote
Recommended Posts