Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytania odnośnie szkolenia dorosłego psa.

1. Czy da się oduczyć 2 letniego psa złych nawyków?

2. Jaką książkę polecacie do szkolenia takiego psa?

Dziękuje i pozdrawiam.

Posted

Tak nawet dużo starszego psa da się oduczyć złych nawyków. Natomiast zamiast książki czy oglądania filmów w internecie radzę pójście na kurs podstawowego posłuszeństwa lub BH, gdzie trener pozna złe nawyki  i zaproponuje odpowiednie szkolenie. Napisz z jakiego miasta lub okolicy jesteś, a postaram się polecić Ci dobrą szkołę.

Posted

Właśnie. Ja adoptowałam 5-letniego psa, ktory był kochany ale kompletnie nie wychowywany, miał złe nawyki i co gorsze bał się hałasów i udało mi się oduczyć od złych nawykow i czego się nie spodziewałam - odczulić go prawie calkowicie na hałasy. Więc można - ale rada Zagrodowego jest słuszna.Ja dalam radę sama ale mam psy 50 lat, hodowałam, wystawiałam i szkoliłam więc miałam jakie takie doświadczenie.

Posted
2 godziny temu, dwbem napisał:

Właśnie. Ja adoptowałam 5-letniego psa, ktory był kochany ale kompletnie nie wychowywany, miał złe nawyki i co gorsze bał się hałasów i udało mi się oduczyć od złych nawykow i czego się nie spodziewałam - odczulić go prawie calkowicie na hałasy. Więc można - ale rada Zagrodowego jest słuszna.Ja dalam radę sama ale mam psy 50 lat, hodowałam, wystawiałam i szkoliłam więc miałam jakie takie doświadczenie.

Jakie takie doświadczenie - Nie kokietuj:)   przecież na dogo niewiele  jest osób dorównujących Ci fachowością i znajomością tematu.

A wracając do tematu wydaje mi się, że właściwe szkolenie przy nosi tyle samo albo nawet więcej korzyści właścicielowi niż psu i daje mu podstawy do dalszej pracy z psem. Poza tym na szkoleniu mogłam w końcu przedyskutować zachowanie swojego psa i opanować emocje przede wszystkim swoje:)