Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na chwilę dzisiaj wstąpiłam z psami do weta po leki i żeby zapytac o zaczerwienienie pod ogonem u młodszego. Podczas badania odbytu pies (schroniskowy, mieszany, 17 kg) bardzo rzucał się, wywiną się z kagańca i ugryzł asystentkę w brzuch, trzymając przez jakieś 2 sekundy. Podczas badana były wokół niego 4 osoby: wet, 2 asystentów i ja. Następnie szczekał przez kilka minut dopóki asystenci nie wyszli na zaplecze. Jak go zniosłam na ziemię to był całkiem spokojny a nawet pozwolił się głaskać asystentowi.  

Ugryzienie chyba zabolało asystentkę, która wyglądała na ok. 20 lat bo łzy jej się pojawiły i wydawała się dosyć roztrzęsiona. Nie przebił skóry, ale czuję się okropnie bo to ja zakładałam ten kaganiec opaskowy u weta i nie docisnęłam go. Wet powiedziała że nie zostanie on wpisany na żadną listę groźnych psów ale zrobią adnotację w komputerze, że jest on agresywny podczas badania. Czy mogę mieć jakieś problemy prawne z tego powodu? Czy mogę coś zrobić żeby uspokoić psa podczas przyszłych badań? To była dosłownie chwila...

Posted

Moim zdaniem nie będziesz mieć zadnych problemów.Sprawą lekarza jest sprawdzenie,czy pies jest zabezpieczony I - tym samym - niegrożny.

Lekarz równiez powinien przewidzieć,że badanie jest bolesne (bo jest) I może mieć takie skutki...Pies sie bronił,bolało go,kłapnął zębami,nie ugryzł do krwi.Takie rzeczy są  (powinny być) dla weta - przewidywalne.

I nie jest Twoja sprawą uspokojenie psa przed kolejnymi badaniami.

Posted

Zdecydowałam się na konsultację u behawiorysty i ewentualnie szkolenie podstawowe dla młodszego psa. Jest bystry, ale ma problem z kontrolowaniem emocji (piszczy, biega i wymusza gdy coś chce). Czy jest dobry behawiorysta w Poznaniu? Wet poleciła ośrodek szkoleniowy "Cztery Łapy", ale może ktoś zna innego godnego polecenia?

Posted

Oszczędziłabym sobie wydatków na behawiorystę - to problem do rozwiązania podstawowym szkoleniem. Szkółek poznańskich nie znam - ktoś zna?

• Downvote 1