PaulinaApolonia Posted August 30, 2017 Posted August 30, 2017 Witam, mam problem z 8 tygodniowym szczeniakiem jamnika, zaznacze, że miałam wcześniej 4 psy tej rasy i z żadnym nie było problemu. Szczeniak gryzie wszystko i wszystkich bez opamiętania. To nie jest jednak tradycyjne "podgryzanie" takie jakie mają w naturze szczeniaki ale gryzienie wraz z szarpaniem, ciągnięciem itd. Bardzo ciężko też zabrać rękę, nie pomaga wciskanie zabawek, zabieranie ręki, mówienie "nie" czy klaskanie, z czasem robi to tylko mocniej. Dodam, że ma mnóstwo gryzaków oraz zabawek. Chciałabym jednak uniknąć kary jaką jest izolacja psa czyli zamknięcie..ze względu na możliwość wystąpienia problemów z zostaniem psa w domu podczas nieobecności domowników. Dodam też, że psinka, poza tym gryzieniem, bardzo ładnie reaguje na swoje imię, przychodzi na zawołanie, ładnie się załatwia na podkład, lubi się przytulać. Co robić w takiej sytuacji? Czy nie czekać i prosić o pomoc behawiorystę? Czy to przejdzie samo wraz ze zmianą zębów? Pozdrawiam Paulina. Quote
Sowa Posted August 31, 2017 Posted August 31, 2017 Ten szczeniak ma żywszy temperament niż poprzednicy - ucz delikatności do rąk karmiąc z otwartej dłoni i uprzedzaj gryzienie pokazując psu zabawkę na sznurku, poruszaj zabawką tak, aby uciekała po podłodze, będzie bardziej interesująca niż ręce czy nieruchome zabawki w legowisku. Jak złapie - nie szarp się z malcem, trzymaj zabawkę siedząc na podłodze i staraj się wyciszać malucha tak, żeby sam oddał. Moim zdaniem, lepsza dla Was byłaby wizyta w domu trenera z psiego przedszkola niż behawiorysty - w zachowaniu szczeniaka nie ma nic dziwnego. 1 Quote
PaulinaApolonia Posted August 31, 2017 Author Posted August 31, 2017 Dziękuje bardzo za odpowiedź oraz za uspokojenie mnie. Zastosuje się do rad, a w razie braku poprawy skontaktuje się z trenerem. Quote
PaulinaApolonia Posted September 5, 2017 Author Posted September 5, 2017 Witam, minęło 6 dni a u mojej suni już widać poprawe, trochę z tego nadmiernego gryzienia wyrasta - to widać, ale też dużo pomogły nowe zabawki (mała piłeczka z dzwoneczkiem w środku robi furorę), nowe gryzaki - twarde i miękkie z powodzeniem zastąpiły nasze ręce, (uwaga) myszka na sznurku jest na równi z piłeczką z dzwoneczkiem, sunia po prostu ją uwielbia (mam nadzieję, że nie zrobie z psa kota, haha). jeszcze raz bardzo dziekuje za rady, pozdrawiam! Quote
Cztery-Łapy Posted September 8, 2017 Posted September 8, 2017 Witam, najwyraźniej pani sunia ma duży temperament :D Poczytaj sobie piesologia.pl wszystko jest tam wyraźnie wyjaśnione oraz zapraszam na mojego nowego bloga https://czterylapysite.wordpress.com/ za kilka dni będzie post o skutecznych sposobach na uporczywe podgryzanie szczeniaka, które pomogły mojemu bratu i jemu upartemu owczarkow, więc tobie też powinny pomóc :D Quote
PaulinaApolonia Posted September 8, 2017 Author Posted September 8, 2017 Super! Na pewno przeczytam! Dziekuje i pozdrawiam! Quote
Recommended Posts