Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Apsik ma za tydzień umówiona operacje. Na USG wyszło, że ma część wątroby i jelit w klatce piersiowej.. prawdopodobnie jakiś wypadek miał. Jak TZ wróci, to napiszę więcej.

Posted
47 minut temu, Murka napisał:

Apsik ma za tydzień umówiona operacje. Na USG wyszło, że ma część wątroby i jelit w klatce piersiowej.. prawdopodobnie jakiś wypadek miał. Jak TZ wróci, to napiszę więcej.

o matko!

Posted

Tamtejsci weci też byli zaskoczeni. Mieli już podobne przypadki zastarzałych takich zmian, ale psy funkcjonowały z tym w miarę normalnie. U Apsika jest to bardzo zaawansowane. Operacja jest opatrzona wysokim stopniem ryzyka, ale nie ma innego wyjścia, bo pies się wykończy. To tłumaczy jego problemy z jedzeniem i dziwne picie wody/sikanie.

Przed operacją Apsik będzie miał jeszcze zrobione RTG, już na jednej narkozie. Zabieg umówiony jest na czwartek, potrwa parę godzin, będzie w nim uczestniczyło kilku specjalistów. TZ ma przywieźć Apsika na godzinę 8.00 i odebrać wieczorem.

Na razie Apsik ma jeść tylko mokrą karmę. 

Jeśli operacja się uda, to Apsik ma szansę z czasem funkcjonować normalnie, po paru latach będzie mógł też jeść normalną karmę.

Opis USG:

abfb4c1848ce234cgen.jpg

Na razie koszt wizyty to tylko 60 zł:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/559541c2a78c0f9e

Operacja na pewno będzie bardzo kosztowna... 

Myślę, że te zmiany mogły mu postępować, bo nasiliło sie to po babeszjozie. Jak do nas Apsik trafił nasz wet robił mu USG i nic nie stwierdził niepokojącego. Może była to kwestia gorszego sprzętu i mniejszego wówczas przemieszczenia narządów. Nie mam pojęcia. Pamiętam, że wet mi mówił, że oglądał jelita i wyglądały ok.

Posted

Tyle tego wszystkiego niedobrego na jednego biednego Apsika... Invision-Board-France-111.gif

Może to rzeczywiście ukryta babeszjoza robiła swoje. Potrafi zrobić spustoszenie w narządach wewnętrznych.. Od strony medycznej możemy się zdać na specjalistów, ale sytuacja z finansami Apsika mnie przeraża. Na wątku jest kilka Osób, a z pieniędzmi na Dogo w ogóle jest bardzo teraz ciężko, 

Posted

Może warto założyć zbiórkę na operację Apsika na pomagam.pl lub jakimś innym portalu?

Ktoś jest tam zarejestrowany? 

edit.:

założyłam Apsikowi zbiórkę:

https://pomagam.pl/apsik

jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii, albo chce założyć Apsikowi zbiórkę, niech pisze.

• Upvote 1
Posted
12 minut temu, terra napisał:

Może warto założyć zbiórkę na operację Apsika na pomagam.pl lub jakimś innym portalu?

Ktoś jest tam zarejestrowany? 

edit.:

założyłam Apsikowi zbiórkę:

https://pomagam.pl/apsik

jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii, albo chce założyć Apsikowi zbiórkę, niech pisze.

Dziekuje terra:)

moze Tyska wstawiłaby na fb?

Posted
Przed chwilą, Nesiowata napisał:

Proszę o nr konta.

Przed chwilą, helli napisał:

Wpłacam coś na konto Murki

Oby tylko operacja się powiodła

Serdecznie dziekuje:)