Ola_Inka Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Cześć wszystkim. Kiedyś bywałam na tym forum (w sumie za dzieciaka), później wypadłam z obiegu ale zawsze gdy szukam odpowiedzi na jakieś pytanie odwiedzam dogomanię ;) Teraz zwracam się do Was z prośbą o pomoc / wsparcie, ponieważ jestem załamana. Moja Inka (mieszaniec westa) skończyła w tym roku 11 lat. Do tej pory miała się dobrze, wręcz jest wulkanem energii. Zabrałam ją nad morze w tym roku, wróciliśmy w niedzielę. Zauważyłam u niej dziwne "charchanie" ,katar wsteczny i ogólnie ciężki oddech (odgłos jakby miała coś z zatokami). Na drugi dzień oczywiście weterynarz - pierwsze co pomyślałam to przeziębienie po wczasach. Dostała antybiotyk. Wet powiedział, że gdyby nie przeszło jej do piątku (dziś) to mamy się pokazać na prześwietlenie płuc. No i nie przeszło jej nic.. nawet miałam wrażenie, że jest gorzej. Kaszle zawsze jak przyjdę do domu, w momencie ekscytacji, ale równiez od tak, gdy leży. No to co - dziś na prześwietlenie. I w ten sposób okazało się, że moja Ina - do tej pory okaz zdrowia, ma coś na sercu.. Wrzucę później zdjęcie RTG.. To wygląda jakby na sercu coś było, ma inny kształt niż powinno mieć, w jednej części gdzie przykładowo powinna linia iść prosto, jest jakby takie jajko, wybrzuszenie.. wiem, że średnio to tłumaczę ale jak wstawię zdjęcie to Wam pokażę. W moim mieście kardiolog jest na urlopie, w poniedziałek jadę z nią do Warszawy do Vetcardia. Dostała dodatkowe tabletki, teraz nie pamiętam nazwy ale coś na literę F, które mają ułatwić oddychanie. Jestem załamana bo w najgorszym przypadku może to być guz... Czytałam też, że np. z powiększonym sercem da się żyć. Siedzę w pracy i jestem kłębkiem nerwów, wychowałam ją, jest dla mnie niczym dziecko, kocham ją całym sercem i nawet nie wyobrażam sobie, że miałoby jej nie być ;( Może ktoś z Was miał podobną sytuację, może wiecie co to może być - wiem, że dowiem się w poniedziałek ale po prostu chcę zrobić wszystko żeby się dowiedzieć co to może być i dlaczego ;( Quote
bou Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Nie da się powiedzieć nic sensownego bez dokladnego obejrzenia zdjęcia,a wstawienie go tutaj - niewiele zmieni... Przypuszczam,że na sercu NIC nie ma,a cień,który widzisz bynajmniej nie świadczy o zmianach na serduszku. W 90 procentach to nie jest guz. Pewnie dostała Furosemid - mam rację?Podawaj go zgodnie z zaleceniami I dbaj o to,żeby piła,są upały,pilnuj,żeby sie nie odwodniła,bo F.to lek moczopędny,ale (jeśli o nim mówimy) - w tej sytuacji jaka opisujesz - absolutnie niezbędny. Ogranicz suńce ruch,niech się nie forsuje. Jeszcze jedno pytanie - nie masz wrażenia,że jakby przytyła,zrobiła sie okrąglejsza? Quote
Ola_Inka Posted November 9, 2017 Author Posted November 9, 2017 Sorki, że dopiero teraz się odzywam, Endokardioza. Ponoć typowe u westów.. Niedomykalność jedej z zastawek czy jakoś tak (nie pamiętam dokładnie jak to było sformułowane). w Vetcardii pani kardiolog przepisała jej dwa leki, Furosemid (tak jak przepisał jej nasz stały wet) i dodatkowo jeszcze jeden lek ale też nie mam jak sprawdzić nazwy bo wszystko mam w domu a obecnie jestem w pracy. Tak czy siak po tym drugim miała sranie takie, że zaraz po podaniu tabletki musiałam z nią lecieć na dwór.. zadzwoniłam do vetcardii i kazali odstawić ten lek a zostawić sam Furosemid. Byłam już z nią u naszego weta na kontroli. Była z nią spora poprawa, więc Furosemid dostaje 1/2 tab. co drugi dzień. Jednak od kilku dni mam wrażenie, że częściej zdarza jej się kaszel, choć nie jest taki męczący jak był wcześniej. Minus furosemidu.. lek moczopędny.. choć staram się z nią wyjść na ostatni spacer jak najpóźniej i rano przed pracą, Ina nie zawsze wytrzymuje w nocy i szczy mi na dywan w salonie.. :( pije bardzo dużo to i sika. Nawet nie krzyczę na nią, nie jej wina.. :( Jak była u weta ważona to okazało się, że nawet schudła, zawsze była okrąglutka (co by nie powiedzieć, że gruba) ale waga pokazała trochę ponad 8kg a zawsze ważyła 10. Co do ruchu to ciężko jej go ograniczyć - to 11 letnia wariatka, na prawdę, to jest wieczny szczeniak :) Quote
Recommended Posts