Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mańka odmawia jedzenia, jest karmiona strzykawką, na forum świnkowym podpowiedziano mi żeby karmić ją Critical Care, specjalnym preparatem dla zwierząt małych podczas rekonwalescencji. Preperat kosztuje wraz z przesyłką 80 zł :(

Posted

A pytaliście weta, czy da radę jej sondę zapuścić i przez sonde gerbery zaserwować?? Wiem, że czasem się tak robi, żeby podtrzymać zwierzaka, choć jeśli odmawia jedzenia, to niestety nie wróży nic dobrego :-( Moja Gućka, najpierw zaczeła odmawiać jedzenia, zaraz potem picia, a u prosiaków baaardzo szybko organizm się zatrów, nerki przestają pracować i ... Kurczę, nie wiem... Póki co trzymajcie ją na termoforze,żeby miała ciepełko i koniecznie zmuszajcie do picia! Spróbujcie jej podawać sok marchwiowy typu kubuś, to tez jakoś ją wzmocni. Nie wiem jak jeszcze pomóc, bo niestety finansowo nie mam jak :placz:

Posted

Mańka już po zabiegu. Świnka została uśpiona, podcięto jej zęby, zrobiono RTG. Zęby już ok, szkielet obfotografowany na wszystkie strony - również ok. U Mańki zdiagnozowano zapalenie żołądka, za 2 dni kontrola, świnka ładnie się już wybudza, troszkę krwawi. Miejmy nadzieje, że przyczyną wszystkich nieszczęść były zęby.

Posted

wishina napisał(a):
przy niewiadomym stanie łapki - w grę może wchodzić nawet złamanie, uraz barku, kregosłupa itp.

...ciach...

jednak lekarz weterynarii, na którego padł wybór jest najlepszym specjalistą w mieście, w tym bardzo dobrym chirurgiem/ortopedą.

Najmocniej przepraszam,
ale to mi się trochę wyklucza. :oops:
Bardzo dobry ortopeda a nie wymacał co z tą łapką? Czy chociaż nie złamana? :roll:

Zdrowia życzę prosiakowi. :thumbs:

Posted

Wishina, kochana, napisz proszę, czy wystawiasz rzeczy ode mnie na bazarek dla Mańki, czy mozna je juz na inne zwierzę przerzucić???
Nie ma sensu żeby leżały i się kurzyły :shake:

Ps. Super że ze świnką lepiej :loveu:

Posted

Niuni&Pipi bardzo Cię przepraszam za milczenie, miałam pilny wyjazd dotyczący potrzebującego pieska i totalny brak neta przez 3 dni. Oczwyisćie, że potrzeba, jak najbardziej potrzeba :) Jutro robię bazarki - dziękuję cioteczko :loveu:

Posted

Trzymam kciuki za prosiaczka.
Wishina powiedz opiekunce Mańki, żeby podawała jej duże ilości witaminy C takiej w kroplach dla dzieci(lekko rozpuszczonej w wodzie), albo rozpuszczony vibovit bobas, to wzmocni prosiaka, a vit C powinna troszku biegunki uspokoić. Mojej świni to pomagało;)

Ps.Lakcid tez jest baaardzo wskazany przy problemach z brzuszkiem, zwłaszcza jak świnka ma problem z apetytem i kupkami...

Posted

Już zakupiłyśmy Cebion, jakis tydzień temu, Mańka nie za chetnie pije, ale ma dodaną dopowiedznią ilość do poidła :)
Gorzej, że nic nie chce jesć, trzeba ją karmić na siłę, i do tego biegunka :(

Posted

wishina napisał(a):
Już zakupiłyśmy Cebion, jakis tydzień temu, Mańka nie za chetnie pije, ale ma dodaną dopowiedznią ilość do poidła :)
Gorzej, że nic nie chce jesć, trzeba ją karmić na siłę, i do tego biegunka :(

W poidle słabo, bo vit C szybko się w wodzie rozkłada i tak naprawdę po kilku godz to jest bezwartosciowa:shake: Najlepiej malutka strzykawka jej do pyszczka "na siłe" zaaplikować.
Bardzo chwalonym środkiem na brzuszkowe sensacje jest lakcid, wielu swinkomaniaków go używa z powodzeniem.
Jeśli Mańka nadal będzie robić na rzadko, to czarno to widzę :-(
A można wiedzieć co jej podajecie do jedzenia?
Próbowałyście świeżą natkę koperku lub pietruszki? Świnie to uwielbiają.
Jeśli chodzi o karmy suche, to prosiaki potrafią być baaaaaardzo wybredne...
Nie wiem, jak Wam jeszcze pomóc :placz:

Posted

Dzięki za radę odnoście Cebionu, nie wiedziałam, że w wodzie się tak rozkłada.
Świnka jada głównie gerbaerki, przetarte jabłko i marchewkę na siłe.

Posted

No niestety większość witamin szybko się w wodzie rozkłada, swojego czasu też dawałam do poidła, ale mnie pani wet uświadomiła;)

Podetkajcie jej pod nosek natkę pietruszki!!!! Nie ma świnki, która odmówi, a natka ma duuuuuuuużo vit C. I jakiegoś dobrego sianka, na samych gerberach to sie nie wzmocni za bardzo...