blue25 Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 Witam, mam kilkuletnią, poschroniskową ON-kowatą sunię, która mieszka u nas od 1,5 miesiąca. Przez pierwszy miesiąc wyła podczas naszej nieobecności, jednak po wielu ćwiczeniach zostawania samej w domu, po ochłodzeniu z nią stosunków, po zastosowaniu esencji Bacha, feromonów D.A.P. oraz zajmujących zabawek, jest spokój, a nasi sąsiedzi odetchnęli z ulgą. Za kilka dni wylatujemy na 10 dni za granicę i nei mozemy jej zabrać. Znaleźliśmy dla niej hotel, w którym na pewno będzie miała dobrą opiekę i zapewnione długie spacery. Mam jednak obawy, że po powrocie do nas sunia znów zacznie tęsknić i będzie wyć. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób ją zostawić w hoteliku (nie żegnać się?) oraz co jej zostawić, by rozstanie przebiegło dla niej jak najspokojniej? Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Dziękuję Quote
KAŚKA Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 To że hotel będzie dobry, to tylko Wasze przekonanie. Pies raczej tak tego nie oceni. Dla suni będzie to wyjątkowo traumatyczne przeżycie, a szczególnie dla takiej suni, która jest u Was dopiero 1,5 miesiąca. Nie łudź się więc, że hotel, który zapewni dużo spacerów, zabawek, jedzenie i pielęgnację znajdzie w oczach psa uznanie. Dla psa będzie to kolejne porzucenie i przykre doświadczenie, bez względu na jakość usług świadczonych przez hotel. Biedny psiak. Nie można załatwić jej opieki w domu pod okiem jakiejś zaprzyjaźnionej osóbki? Pies inaczej zniesie rozstanie z Wami. Miłego wypoczynku za granicą. Pies będzie bardzo tęsknił. Quote
blue25 Posted September 13, 2006 Author Posted September 13, 2006 Oczywiście, wybraliśmy hotel najlepszy wg naszych przekonań, chociaż ona też miałą coś do "powiedzenia" (razem z nami zwiedziła kila miejsc). Zdaję sobie również sprawę z tego, że będzie za nami tęsknić. Jeśli zostawiamy ją w hotelu, to tylko dlatego, że nikt nie może z nią zostać w domu. Moje pytanie nie brzmiało: co zrobić z psem podczas wyjazdu, ale jak najlepiej zmniejszyć tę traumę. Dziękuję, Kaśka, za wypowiedź, ale nie jest ona pomocna. Quote
Guest Mrzewinska Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 Nie zegnac sie, dac jej dotychczasowe legowisko, wlasne miski, kilka szmatek pachnacych wlascicielem. Uzywac teraz jakichs slow przed kazdym wyjsciem - np "wroce" czy "czekaj" i powiedziec to odchodzac. W naprawde dobrym hotelu jest szansa nawet na treningi. Zofia Quote
blue25 Posted September 13, 2006 Author Posted September 13, 2006 Mrzewinska napisał(a):Nie zegnac sie, dac jej dotychczasowe legowisko, wlasne miski, kilka szmatek pachnacych wlascicielem. Uzywac teraz jakichs slow przed kazdym wyjsciem - np "wroce" czy "czekaj" i powiedziec to odchodzac. W naprawde dobrym hotelu jest szansa nawet na treningi. Zofia dziękuję za informacje K. Quote
Kati Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Towarzystwo innych psow tez dobrze robi. Moj pies 2 razy zostawal w hotelu, pierwszy raz mial zapewnione spacery, treningi, zabawy z psami, ale mieszkal w kojcu i bardzo tesknil (wlasciciel hotelu mial troche problemow z nim). Za drugim razem pies mieszkal w domu z innymi psami i nawet nie zauwazyl mojej nieobecnosci. po moim powrocie nie przyszedl sie przywitac, tylko zajety byl swoimi sprawami, zachowywal sie tak, jakbym ja caly czas z nim byla. Quote
Kala_Gracja_Kiwi Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 Mam pytanie; Co robicie z psami, kiedy nie możecie je wziąć w podróż. Np. kiedy jedziecie do ciepłych krajów- długa podróż, gorąc i woda słona... ???? Quote
karjo2 Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 Zamawiamy au-pair do zwierza na Dogo :evil_lol:. Wlasnie jestem pod wrazeniem takiej opieki, zwierz caly szczesliwy a my spokojnie odpoczelismy. Mooocno polecam!! Quote
zaba14 Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Jeśli planujemy podroz całą rodzina, a niestety psa nie mozna zabrac to zostajemy w domu...:roll: juz nie mozemy psa zostawiac u cioci gdyz ma kota, a kot pewnie dostałby zawału ;) wiec lipa.. :) a jesli jade sama to nie chce brac psa, on najlepiej czuje sie w domu a rodzice dobrze sie nim opiekuja ;) Quote
Dobermania Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 A ja spędzam wakacje ZAWSZE z piesem:) Do ciepłych krajów nie jeżdzę, zresztą nigdy nie lubiłam, teraz mam przynajmniej wytłumaczenie:) A przecież jest tyyyyle miejsc, gdzie można dobrze odpocząc z psem. A jak pies młody i zdrowy, to kwarantanna, paszport i w samolot - do ciepłych krajów można też we wrześniu czy październiku, gdy nie ma takich upałów. Quote
magia Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Ja jak wakacje to zawsze z psem dla mnie nie istnieją wakacje bez najlepszego przyjaciela :) ale czasem zdarzają się wyjazdy na które psów nie mogę wziąć to wtedy wciskam je teściowej :D Quote
Guest Kamcia_14 Posted November 11, 2006 Posted November 11, 2006 Zawsze można 1 Zostawić w pensjonacie lub hotelu dla psów 2.Zostawić u znajomych lub rodziny 3 Wynająć opiekunke dla psa 4 Zabrać psa ze sobą i sie o niego troszczyć 5 Zrezygnować z wyjazdu Quote
izulkabu Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Kamcia_14 napisał(a):Zawsze można 1 Zostawić w pensjonacie lub hotelu dla psów 2.Zostawić u znajomych lub rodziny 3 Wynająć opiekunke dla psa 4 Zabrać psa ze sobą i sie o niego troszczyć 5 Zrezygnować z wyjazdu Myślę że hotel to ostateczność, choć sama zmuszona byłam kiedyś zostawić moją Sunię na dwa dni w hotelu i myslałam że zwariuję bo cały czas myślałam że jej tam smutno, ale w razie konieczności to dobre rozwiązanie. Ja jeżdżę na urlopy poza sezonem nad morze to jest raj dla mojej Saruni i dla naszeo zdrowia polecam :) Quote
kikaaa Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 ja mam poważny problem.mieszkam w chicago z moja mamą i nie wiem jak wziasc psa do polski czy zostawic go w hotelu PETSMART. w polsce jest moja cała rodzina..pomocy:placz::-( Quote
Light of Shin-Ra Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Ja bez psów nie jeżdżę nigdzie na dłużej. Jak już muszę zostawić to zostają w domu pod opieką córki (15 lat) i jeszcze jej za to muszę nieźle zapłacić:evil_lol:. Quote
kasia10128 Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Witam Ja niestety nie mam mozliwości zabierać psa ze sobą :( zostawiam go zawsze mojej babci :) ale teraz chce to zmienić i mam nadzieje ze mi się to uda :) Quote
Bewarka Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 Pies zostaje z rodzicami. Razem nigdy nie wyjeżdżamy dłużej niż na 1 dzień więc sunia sama długo nie zostaje (np gdy jest komunia, chrzest...). Całą rodziną pojechaliśmy 3 lata temu na wesele kuzynki to byliśmy 3 dni, ale wtedy psa jeszcze nie było, więc raczej nie było jeszcze z tym problemu. Ale jak coś to kolega...;) Quote
iwonamaj Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 A ja mam wspaniałych sąsiadów, psiaki śpią u siebie w domku, ale doglądają ich sąsiedzi, zabierają do siebie, na spacerki, na działkę...A nam bezstresowo mija urlop.:lol: Quote
19krz20 Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 pisze tu jeszcze raz bo w dziale hotele nikt nie umie udzielic odpowiedzi,i chyba w koncu zostanie mi oddac psa na te dni do schroniska :( tylko pytanie brzmi czy tak idzie? Quote
Mancia Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 A coś więcej na ten temat? Termin, miasto, jaki pies? Quote
pa-ttti Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 ejjj no bez przesady....nie potrafisz wyszukać w necie hoteli? jest ich mnóstwo! Quote
Beatrx Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 ciekawe jakie schronisko przyjmie psa od właściciela na przechowanie:| w wyszukiwarkę wpisujesz google.pl tam wpisujesz hotel dla psa (tu nazwa Twojej miejscowości) i znajdujesz. potem jedziesz do tych miejsc, sprawdzasz jakie są warunki, jak już się zdecydujesz na jakiś to robisz rozeznanie, czy hotel jest dobry i zostawiasz tam psiaka. Quote
gosia2313 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Beatrx napisał(a):ciekawe jakie schronisko przyjmie psa od właściciela na przechowanie:| w wyszukiwarkę wpisujesz google.pl tam wpisujesz hotel dla psa (tu nazwa Twojej miejscowości) i znajdujesz. potem jedziesz do tych miejsc, sprawdzasz jakie są warunki, jak już się zdecydujesz na jakiś to robisz rozeznanie, czy hotel jest dobry i zostawiasz tam psiaka. Niektóre schroniska prowadzą "hotel". Zostawiasz psa na ileś tam w potem płacisz za to, że się nim "zajmowali". Quote
pa-ttti Posted September 24, 2011 Posted September 24, 2011 hotel w schronisku? ja bym podziękowała. Quote
xxxx52 Posted September 24, 2011 Posted September 24, 2011 pobyt w schronisku tez kosztuje Ps schroniska sa przepelnione Quote
Recommended Posts