gośku. Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 Hejcia! Mam prawie roczną wiemarke(28.12 skonczy rok), co prawda słucha i zna podstawowe komendy(np. siad, leżeć, daj łąpę itp.). ale mam jeden problem... 1. Nie wypełnia komendy jak jest dalej, np. 5 metrów ode mnmie, poprostu dziwnie patrzy na mnie, a potem idize dalej. Jak mam ją nauczyć by wiedizała o co mi chodiz, nie tylko koło mnie ale także troszke dalej, bo np, musimy przejść pzrez tory, a ona jest spuszczona, a ja nie wiem cyz coś jedize, tp bym musiała do niej krzyjnąć STÓJ, a jak ona nie wie o co mi chodiz, bo jestem gdiześ dalej, to moze wlecieć pod pociąg. To jak mam ją tego nauczyc? Quote
betty_labrador Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 mysle ze najpierw pocwicz na smyczy komendy z odleglosci, stopniowo zwiekszajac wlasnie odleglosci. Ale pamietaj stosuj smakolyki, dzieki ktorym pies bedzie chcial pracowac, jak juz dobrze opanuje dana czynnosc obedzie sie bez smakolykow, wystarczy pochwala. pozdr. Quote
Flaire Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 np, musimy przejść pzrez tory, a ona jest spuszczona, a ja nie wiem cyz coś jedize, tp bym musiała do niej krzyjnąć STÓJ, a jak ona nie wie o co mi chodiz, bo jestem gdiześ dalej, to moze wlecieć pod pociąg. Nawet jak wie, o co chodzi, a pociąg akurat gwizdnie i Cię nie usłyszy, albo nie posłucha z jakiegoś innego powodu, to może wlecieć pod pociąg. Najlepiej nie puszczać jej blisko przejeżdżających pociągów.A uczyć komend na odległość, tak jak pisze betty_labrador, bardzo stopniowo. Ale najpierw, niech naprawdę dobrze umie te komendy z bliska - siad, stój, waruj natychmiast, na pierwszą komendę, bez potrzeby jej powtarzania. Na ten temat jest sporo szczegółów do napisania czy też wyjaśnienia i najlepiej pojść z pieskiem na dobre szkolenie, gdzie może Ci pomóc szkoleniowiec. A jeśli nie chcesz na szkolenie, to myślę, że każda lepsza książka o szkoleniu ma opisaną metodę uczenia komend na odległość. Quote
Recommended Posts