Guest venom Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Mam od kilku dni malutkiego owczarka i sika gdzie popadnie, a nie wiem czy moge z nim wyjsc na dwor?? Nie ma za zimno zeby z nim wychodzic ?? ON ma 6 tygodni Quote
Aga Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 6 tygodni to jeszcze bardzo malutki piesio i powinien być co najmniej jeszcze z tydzień przy mamusi :roll: , ale skoro już jest u Was więc tak,... jest malusi i sikać będzie.. często, bo to normalne. Po każdym jedzonku, zabawie, spanku, najlepiej zabierać psiaka w jedno miejsce (np. łazienka), na gazetke i uczyć go załatwiać się w jednym miejscu. Na spacerki jest jeszcze za malutki, dopiero po kwarantannie po szczepieniach powinno się z psiakiem wychodzić, zwłaszcza jeśli mieszkasz w mieście. Quote
Aszka Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Witaj! Jak ma 6 tygodni to nie jest jeszcze na wszystko zaszczepiony,wiec juz chocby z tego powodu wstrzymaj sie z wychodzeniem. Naucz go na razie zalatwiac sie w jednym miejscu.Poloz mu gazete i obserwuj-zwlaszcza po spaniu i jedzeniu.Jak tylko zacznie sikac,lap go i przenies na gazete,jak skonczy- smakolyk i pochwala.Szybko zalapie,ze to jego toaleta i bedzie sam z siebie tam chodzil,bo bedzie liczyl na cos dobrego. Teraz wkleje co napisalam jakis czas temu a propos oduczenia zalatwiania sie w domu,ale korzystaj z tego juz po wszystkich szczepieniach. Jestem taka leniwa,ze mi sie nie chce na nowo pisac :oops: :wink: Sa rozne sposoby,ja opisze Ci jak oduczylam swojego psiaka siusiac w ciagu trzech dni. Do ostatniego szczepienia nie wychodzil z domu,wiec sila rzeczy musial sie zalatwiac w mieszkaniu,ale mial tylko jedna gazete i zalatwial sie tylko w jednym miejscu(i odrazu przylatywal po smakolyk )Jak zaczal wychodzic na spacerki,gazeta zostala zlikwidowana,na dworze oczywiscie po kazdym siusiu czy kupce-wielka radosc z mojej strony+smakolyk,w domciu (zanim zajarzyl o co chodzi)jak go przylapalam na siusianiu to gazetka przez zadek i stanowcze-nie wolno!Wtedy szybciutko na dwor i tam znowu pochwala+smakolyk(oczywiscie po zalatwieniu sie).Psiak chce sie przypodobac,widzi kiedy wlasciciel jest z niego zadowolony i kiedy nagradza smakolykiem.Szyko kojarzy jedno z drugim.Pamietaj,ze nie wolno karac psa po czasie!Nie bedzie wiedzial o co Ci chodzi.Tylko jak go zlapiesz na goracym uczynku.Tak samo z pochwalami-natychmiast,a nie za chwile. jesli Twoj piesek jeszcze nie wychodzi na dwor i zalatwia sie w domu,to naucz go zeby to robil w jednym miejscu-jak zaczyna sikac-przenos go na gazete i jak skonczy siusiac-pochwal go.Po sprzatnieciu mozesz mu zostawic na gazecie szmatke lekko zalatujaca jego siuskami,bedzie tam wracal.Pamietaj tylko o konsekwencji i nie popuszczaj!Jak zacznie wychodzic na dwor,to nie ma juz chwalenia za zalatwienie sie w domu,nawet w tym jednym,dozwolonym miejscu.Szczeniak sika zaraz po jedzeniu i po przebudzeniu,wtedy szybko na dwor(lub na gazete,jesli jeszcze nie wychodzi). Pozdrawiam i zycze powodzenia! Quote
Alaskan_Malamut Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Szczeniaki każdych psów sikają i sr*** gdzie popadnie , to jeszcze nie problem. Najlepiej wyjdź ze swoim Owczarkiem Niemieckim na spacer przynajmniej jak będzie miał 8 tygodni i dostępne szczepienia już za sobą Quote
AdamAgata Posted January 16, 2005 Posted January 16, 2005 Jesli chodzi o rade co do susiania to tak jak piszom ja Moja Abrre tak nauczylam jak proponuja no i .... siusia i kupka tylko na przedpokoju... :) Quote
Recommended Posts