PresaCanario Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Witam mam 9 miesiecznego Presa Canario Problem jest taki ze nie jest on ani odrobinke agresywny... na obcych reaguje przyjaznie i cieszy sie a małych psow sie boi i chce sie z nimi bawic.... odrazu mowie nie chce zadnej maszyny do zabijania na co wszyscy sa wyczuleni... ale mimo wszystko chciałbym by nie ufał obcym i był bardziej utonowany a nie cieszył sie na wszystko co sie rusza.... co moge zrobic by troche go zmienic? Quote
Saite Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 To dopiero 9-miesięczny pies, na pewno wraz z dorastaniem i dojrzewaniem jeszcze się zmieni.;) Daj mu czas. Poza tym, pies nie ma być agresywny "na wszelki wypadek". Ma być pewny siebie, podchodzić "na luzie" do obcych, ale reagować niezawodnie w chwili realnego zagrożenia. To, że Twój pies chce się bawić z innymi psami bez agresji, to ogromny plus i dobrze by było, by jako dorosły pies także dobrze tolerował inne zwierzęta. Quote
PresaCanario Posted March 10, 2009 Author Posted March 10, 2009 pomylka juz poprawilem ... ma 9 miesiecy :cool3: co do tej agresji... mze to nawet nie odpowiednie słowo... jasne ze fajnie ze nie zagryza ludzi wokolo ale chciałbym zeby miał pewien dystans... jest obcy ok podchodzi nie warczac szczekajac czy bog wie co powacha i odchodzi... a on zobaczy ze ktos wchodzi na podworko to leci i skacze na niego merda ogonem i sie cieszy.... co do innych psow to to samo mialem 2 owczarki były utonowane swietne same nie zaczepiały innych psow ale jak cos imm nie podpasowalo potrafily pokazac kto tu rządzi chcialbym by było podobnie i z tym pieskiem... jest fajny i słodki teraz ale nie chce zrobic z niego maskotki... nie mowiac o tym ze spuszczony sie słabo słucha... Quote
Saite Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Powtórzę raz jeszcze... daj mu czas. Jako dorosłe zwierzę na pewno stanie się bardziej "utonowany" i będzie trzymał dystans. Nie masz póki co powodów do niepokoju, że stanie się "maskotką". Poza tym nie porównywałabym na Twoim miejscu owczarków (jakich?) do obecnego psa. To poważny błąd. Skoncentruj się na obecnym psie bez oceniania go przez pryzmat owczarków z przeszłości, ale pod kątem jego cech osobniczych charakterystycznych i pożądanych w rasie (jak rozumiem piesek ma udokumentowane pochodzenie?). Duże rasy dojrzewają długo i mogą mimo osiągnięcia rozmiarów dorosłego osobnika cechować się jeszcze pewną młodocianą, szczenięcą wręcz naiwnością, ufnością. Czy Twoje poprzednie psy- owczarki były takie, jak piszesz już jako bardzo młodziutkie zwierzęta? Co do posłuszeństwa, to praca nad tym powinna być w tej chwili dla Ciebie priorytetem, a nie bezpodstawne zamartwianie się o brak cech u Twojego psa, które charakterystyczne są raczej dla dorosłych osobników. Jeśli będziesz pracował ze swoim psem, to będzie on skoncentrowany na Tobie, co może zmienić jego stosunek do innych, zmniejszyć wylewność, ponadto jest to klucz do wypracowania posłuszeństwa. Quote
PresaCanario Posted March 10, 2009 Author Posted March 10, 2009 owczarki niemieckie... i wiem ze nie ma co ich porownywac bo Dogi kanaryjskie to zupelnie inne psy dlatego chcialbym by były nalezycie ułozone... co do wychowywania psa i posłuszenstwa pracuje nad tym tyle ile moge ale nie mam zadnych rad jak moge danego psa czegos nauczyc tylo wiem tyle ile nauczylem sie przy owczarkach sam i zadziałało zadowalajaco.... (fajnie by bylo gdybyscie podpowiedzieli jak mozna uczyc psa posłuszenstwa , a nieukrywam ze moj to uparciuch jakich mało) Mafijka jest oczywiscie rodowodowa tymbardziej mi na tym wszystkim zalezy by pies sie nie ,,zmarnował"... Quote
Martens Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 9-miesięczny pies tej rasy, choć gabarytowo niemal dorosły, psychicznie jest jeszcze szczenieciem. Suki tej rasy często dojrzewają psychicznie ok. 2 roku życia, samce nawet później. Dogo reaguje inaczej niż owczarek, można powiedzieć, że "wolniej myśli", trzeba się więcej namęczyć, żeby go zmotywować, zachęcić do współpracy, zainteresować. Poszukaj szkoleniowca, który ma doswiadczenie w pracy z molosami, wyćwiczcie posłuszeństwo póki czas, potem, gdy pies dojrzeje, może być trudniej ;) Quote
Fioletowa Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Nigdy nie miałam do czynienia z presa canario, ale może spróbuj pracowac z nią klikerem. Moja Milka, mix kaukaza z bóg wie czym jest uparta jak wół:evil_lol:. Ale kliker i żarcie wszystkie komendy u niej wyłapał. Oczywiście, mysle że szkoleniowiec swoją drogą, ale kliker jako zabawa i relaks pozwoli i pogłębic kontakt z psem i faj nie zajac mu czas. Polecam:) A tak wogóle, piękna ta twoja panna i to spojrzenie, eh... cudeńko:) A co do zachowania, zgadzam się z przedmówcami, jeszcze zatęsknisz do psa, który z każdym sie wita. Milka choc to miks, do skończenia dwóch lat była taka sama a teraz? Nie lubi obcych i z dużym dystansem się do nich odnosi... Quote
Ela&Omega Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Witam, Mam 3- letnią suczkę, która kiedyś była bardzo uległa wobec innych psów a wręcz się ich bała- na widok jakiegoś piszczała i przewracała się brzuchem do góry, nawet zdarzało jej się popuścić.Obecnie toleruje kilka wybranych psów, które zna od zawsze a jej reakcja na obce psy wygląda w ten sposób, że najpierw macha ogonkiem i obwąchuje je a za moment pierwsza się rzuca z zębami nawet na małe psy i szczeniaczki (!):shake:.Czy da się coś z tym zrobić i w jaki sposób? Quote
WŁADCZYNI Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Spotkanie ze szkoleniowcem - podpowie co i jak zrobić, aby efektywnie pracować z suczką. Quote
socurek Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Nie wiem czy brak agresji to jakikolwiek problem... Ja mam psa, który sprawia wrażenie, że najchętniej by wszystkich pozagryzał, a w sytuacji realnego zagrożenia pierwszy bierze nogi za pas :/ To jest dopiero problem, jak doberman na kogoś naszczeka i ucieknie :/ Quote
Recommended Posts