magda&miki Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 jak moge nauczyc yorka lezec, gdy umie juz warowac?? Quote
Wind Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 A jaka jest wg. Ciebie roznica pomiedzy lezec a warowac ... bo nie bardzo rozumiem Twoje pytanie :-? pozdrawiam, Quote
magda&miki Posted December 11, 2004 Author Posted December 11, 2004 warowanie to jest lezenie na brzuszku, a lezenie to jest lezenie na boku... Quote
Magdalena1 Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 no...kazdy moze interpretowac jak co chce... ale szczerze mowiac pierwszy raz spotkalam sie z takim wyjasnieniem :wink: jak chodzilam na kursy (prowadzone przez zwiazek kynologiczny) PT to waruj i lezec bylo zawsze to samo 8) ale uzywalo sie zawsze waruj... no i znaczylo tylko to zeby sie polozyl normalnie. 8) no tylko ja chodzilam dawno temu wiec moze od tego czasu cos sie zmienilo :) Quote
Panula Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Wiesz, wg mnie yorki sie ucza bardzo latwo i tylko od Ciebie zalezy czego go nauczysz. Mozesz nawet uczyc trzech rodzajow kladzenia sie ;) :lol: normalnie, na boczku i na grzbiecie...hahaha to zalezy tylko od Ciebie. Kwestia komend zalezy tez od Ciebie. Mozesz uzywac komendy waruj, lezec, kladz sie, poloz sie - a nawet jakiejkolwiek innej - bo, jak zapewne wiesz, pies nie rozumie slowa, tylko kojarzy brzmienie komendy i wykonuje zwiazane z danym okresleniem rzeczy. Ja tez ucze psy wielu umiejetnosci calkiem niepotrzebnych (np.oblizywania sie na komende ;) :lol: ), wiec po czesci rozumiem Twoje, mogace sie niektorym wydac smieszne, pytanie dot.dwoch roznych komend na dwa rozne "lezenia" psa. Ja nauczylam np.oprocz lezenia przewracania sie na grzbiet, co ulatwia mi czesanie ;) ...sprytne, prawda :lol: Moje psy reaguja oprocz komend glosowych na gesty i wtedy mozna mimika uzyskac dany efekt. Akurat na komende "lezec" otwieram plasko dlon poziomo do podloza i wtedy nie musze nic mowic, podobnie na komende "daj brzuszek" hahaha - moge albo mowic, albo wykonac palcem wskazujacym kolka w powietrzu i Yoko lezy na grzbiecie. Oczywiscie reaguja tez na samo polecenie slowne i sam gest, ale i oba jednoczesnie :P Mistrzowie szkolenia uzyskuja takie porozumienie z psem, ze przez sam ruch oczu czy mimike twarzy egzekwuja wykonanie danej czynnosci :) Pamietaj, nie rezygnuj, ale zachowaj konsekwencje w szkoleniu! Pies bedzie Cie sprawdzac, czy aby na pewno chcesz tego od niego :)) POWODZENIA! Quote
Panula Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Acha, jeszcze jedno - najlepiej nauczysz psa przez nagrody i chwalenie. Psy lubia nam robic przyjemnosc, wiec chwal go bardzo jak cos dobrze wykona. Wybierz komende i jak pies polozy sie sam na boku, to z wielka radoscia powtarzaj ja i daj nagrode (najlepiej male smakoszki, albo 1/4 witaminki typu Sanal - nie za duzo, zeby nie zaklocilo to bilansu pokarmowego psa). Jak sam sie nie polozy, to w chwili gdy lezy normalnie - delikatnie obroc go na bok, powtarzajac wybrana komende - widocznie sie cieszac, chwalac i glaszczac za wykonanie polecenia. Po jakims czasie konsekwencji pies sam sprobuje wykonac, skojarzona z poleceniem, komende. On mysli zawsze w kategoriach "co ja z tego mam". Wiec jesli oplaca mu sie przewrocic na bok to z pewnosci skojarzeniowo sie nauczy! Cierpliwosci, sama sie zdziwisz jak yorki szybko lapia o co Ci chodzi :) Quote
Wind Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Panula, A w naszym jezyku lezenie na brzuszku to komenda "rob slabizne" :lol: :lol: :lol: Natomiast optyczna do niej, to prawa dlon przekrecana z poziomu rownoleglego do podlogi do pionowego ;) Bardzo sobie chwale komendy optyczne i slowne. O wiele wygodniej korzystac z optycznych i jakze dyskretnie ;) pozdrawiam, Quote
Panula Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 :lol: :lol: "rob slabizne" Boskie!!! ;) Musicie poopowiadac o jakis smiesznych komendach - czuje, ze niektore "kupie" i bede uczyc jeszcze nowszych rzeczy. Z gestami to prawda, to fajniutkie i takie niesamowite porozumienie! Buziaki! Quote
grygy Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 :lol: a leżenie na boczku to nie jest "zdechł pies " :lol: :lol: Bo ja tak na filmach widziałem hehe Quote
magda&miki Posted December 13, 2004 Author Posted December 13, 2004 dzieki za wszystkie odpowiedzi :lol: ale w pewnym sesie mie o to nie chodzilo... :( chodzilo mi o to, jak moge go tego nauczyc...bo kiedy juz waruje to jak go klade a boku to on sie podnosi... :/ jak mozecie to pozmozcie (smakolyki zawsze stosuje dlatego juz troche rzeczy umie :)) Quote
Panula Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Wiesz Madziu, zawsze nieco trudniej nauczyc psa rzeczy, ktora rzadko wykonuje naturalnie. Pies kladzie sie na boku raczej rzadziej niz normalnie brzuchem do dolu ;), albo nawet rzadziej niz brzuszkiem pieszczochem ;) do gory. Na boku chetnie lezy np.suka w wysokiej ciazy ...wlasnie tak w tej chwili :D lezy moja ciezaróweczka :lol: Yokusia. Musisz jednak konsekwentnie pokazywac psu czego wymagasz na dana komende. Poniewaz pies rzadko tak sie kladzie, to ciezej Ci bedzie uzyc komendy, gdy pies przypadkowo na boczek sie przewroci. Jesli jednak to zauwazysz - to przytrzymaj go na boku i chwalac entuzjastycznie wypowiadaj komende, najlepiej glaszczac go i nagradzajac. Ucz wlasnie tak, jak juz probujesz, gdy lezy przekrec go na bok i postepuj jak wyzej napisalam. Pozniej probuj jak siedzi, lub stoi wypowiadac polecenie i delikatnie go przekrecac - tak, by sie nie zrazil i nie zniechecil. Nie dziw sie, ze to dla niego zadna radosc i nie bedzie poczatkowo robil tego chetnie - ba, nawet bedzie sie wciaz probowal podnosic i wyrywac. Jak sie juz nauczy zobaczysz jak chetnie (czekajac na nagrode) bedzie polecenie wykonywal. Nie wiem, czy dosc jasno opisalam - jesli nie, to pytaj. Powodzonka! Quote
magda&miki Posted December 13, 2004 Author Posted December 13, 2004 dzieki za wszystkie odpowiedzi :lol: ale w pewnym sesie mie o to nie chodzilo... :( chodzilo mi o to, jak moge go tego nauczyc...bo kiedy juz waruje to jak go klade a boku to on sie podnosi... :/ jak mozecie to pozmozcie (smakolyki zawsze stosuje dlatego juz troche rzeczy umie :)) Quote
Panula Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 ... :-? hmmm Madziu, czy przypadkowo skopiowal Ci sie znowu ten sam post??? Czy moze serio nie o to Ci chodzilo;) ??? ...ale wtedy to juz ne wiem o co :lol: :D Quote
Snoopy7 Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Panulka Ja też dziekuję :D za rady, Snoopy już siada oraz leży bez problemu ale teraz ćwiczymy brzuszkiem do góry, od wczoraj ćwiczymy no i idzie nam nie źle. :wink: Quote
Snoopy7 Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Panulka Ja też dziekuję :D za rady, Snoopy już siada oraz leży bez problemu ale teraz ćwiczymy brzuszkiem do góry, od wczoraj ćwiczymy no i idzie nam nieźle. :wink: przepraszam za bałagan :oops: proszę o usunięcie jednego mojego postu, dzięki Quote
magda&miki Posted December 14, 2004 Author Posted December 14, 2004 chodzilo mi o to co musze zrobic, jak mu pokazac, zeby wiedzial o co chodzi i to zapamietal...chodzi o lezenie na boku (niektorzy mowia na to zdechl pies :)) czy mozecie mi jakos pomoc? ___________________________________________ pozdraiwmy- magda i miki :) Quote
Panula Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Madziu, a czego nie zrozumialas z opisanych przeze mnie sposobow? Chyba szczegolowo napisalam jak naklonic psa do nauki wykonywania komendy zwanej przez neiktorych wesolo ;) "zdechl pies".... Napisz co jest dla Ciebie niejasne? Quote
grygy Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Panula jakies aluzje do mnie :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
Natalia Iwaćkowska Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Witam Ja swojej 9 miesięcznej suni nie mogę niczego nauczyc.Nic dla niej nie jest smakołykiem.Jak to robić inaczej ? grygy napisał(a):Panula jakies aluzje do mnie :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
julita104 Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Natalia Iwaćkowska napisał(a):Witam Ja swojej 9 miesięcznej suni nie mogę niczego nauczyc.Nic dla niej nie jest smakołykiem.Jak to robić inaczej ? nagradzac pochwałą albo zabawą. Quote
nataliyka Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 No to ja mam może trochę dziwne pytanie,ale przekopywałam forum i nie znalazłam na nie odpowiedzi. Chodzi mi o wystawowe 'stanie'. Bardzo mi się podoba kiedy yoreczek tak stoi(czasami Molly ustanie w ten sposób,oczywiście nieświadomie,i wygląda wtedy tak dumnie i pięknie).Może ktoś wie,jak nauczyć ją takiej postawy na komendę?;) Quote
Sandra i Soul :) Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 Witam Nataliyka też chciałam się właśnie o to spytać bo bardzo mi się podoba taka postawa i też dużo szukałam ale nie ma na to pytanie odpowiedzi .Może wy drodzy dogomaniacy wiecie jak nauczyć swojego pupila takiego stania . Pozdrawiam Quote
nikusia Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Było o tym trochę w którymś z numerów Mojego Psa. Jak znajdę jutro czas to napiszę :) Quote
nikusia Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Dzisiaj nie nocuję w domu więc postaram się jutro :) Quote
Recommended Posts