Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no...kazdy moze interpretowac jak co chce...

ale szczerze mowiac pierwszy raz spotkalam sie z takim wyjasnieniem :wink:

jak chodzilam na kursy (prowadzone przez zwiazek kynologiczny) PT to waruj i lezec bylo zawsze to samo 8) ale uzywalo sie zawsze waruj... no i znaczylo tylko to zeby sie polozyl normalnie. 8) no tylko ja chodzilam dawno temu wiec moze od tego czasu cos sie zmienilo :)

Posted

Wiesz, wg mnie yorki sie ucza bardzo latwo i tylko od Ciebie zalezy czego go nauczysz. Mozesz nawet uczyc trzech rodzajow kladzenia sie ;) :lol: normalnie, na boczku i na grzbiecie...hahaha to zalezy tylko od Ciebie.

Kwestia komend zalezy tez od Ciebie. Mozesz uzywac komendy waruj, lezec, kladz sie, poloz sie - a nawet jakiejkolwiek innej - bo, jak zapewne wiesz, pies nie rozumie slowa, tylko kojarzy brzmienie komendy i wykonuje zwiazane z danym okresleniem rzeczy.

Ja tez ucze psy wielu umiejetnosci calkiem niepotrzebnych (np.oblizywania sie na komende ;) :lol: ), wiec po czesci rozumiem Twoje, mogace sie niektorym wydac smieszne, pytanie dot.dwoch roznych komend na dwa rozne "lezenia" psa. Ja nauczylam np.oprocz lezenia przewracania sie na grzbiet, co ulatwia mi czesanie ;) ...sprytne, prawda :lol: Moje psy reaguja oprocz komend glosowych na gesty i wtedy mozna mimika uzyskac dany efekt. Akurat na komende "lezec" otwieram plasko dlon poziomo do podloza i wtedy nie musze nic mowic, podobnie na komende "daj brzuszek" hahaha - moge albo mowic, albo wykonac palcem wskazujacym kolka w powietrzu i Yoko lezy na grzbiecie. Oczywiscie reaguja tez na samo polecenie slowne i sam gest, ale i oba jednoczesnie :P Mistrzowie szkolenia uzyskuja takie porozumienie z psem, ze przez sam ruch oczu czy mimike twarzy egzekwuja wykonanie danej czynnosci :)

Pamietaj, nie rezygnuj, ale zachowaj konsekwencje w szkoleniu! Pies bedzie Cie sprawdzac, czy aby na pewno chcesz tego od niego :)) POWODZENIA!

Posted

Acha, jeszcze jedno - najlepiej nauczysz psa przez nagrody i chwalenie. Psy lubia nam robic przyjemnosc, wiec chwal go bardzo jak cos dobrze wykona. Wybierz komende i jak pies polozy sie sam na boku, to z wielka radoscia powtarzaj ja i daj nagrode (najlepiej male smakoszki, albo 1/4 witaminki typu Sanal - nie za duzo, zeby nie zaklocilo to bilansu pokarmowego psa).

Jak sam sie nie polozy, to w chwili gdy lezy normalnie - delikatnie obroc go na bok, powtarzajac wybrana komende - widocznie sie cieszac, chwalac i glaszczac za wykonanie polecenia. Po jakims czasie konsekwencji pies sam sprobuje wykonac, skojarzona z poleceniem, komende. On mysli zawsze w kategoriach "co ja z tego mam". Wiec jesli oplaca mu sie przewrocic na bok to z pewnosci skojarzeniowo sie nauczy! Cierpliwosci, sama sie zdziwisz jak yorki szybko lapia o co Ci chodzi :)

Posted

Panula,

A w naszym jezyku lezenie na brzuszku to komenda "rob slabizne" :lol: :lol: :lol: Natomiast optyczna do niej, to prawa dlon przekrecana z poziomu rownoleglego do podlogi do pionowego ;)

Bardzo sobie chwale komendy optyczne i slowne. O wiele wygodniej korzystac z optycznych i jakze dyskretnie ;)

pozdrawiam,

Posted

:lol: :lol:

"rob slabizne"
Boskie!!! ;) Musicie poopowiadac o jakis smiesznych komendach - czuje, ze niektore "kupie" i bede uczyc jeszcze nowszych rzeczy. Z gestami to prawda, to fajniutkie i takie niesamowite porozumienie! Buziaki!
Posted

dzieki za wszystkie odpowiedzi :lol:

ale w pewnym sesie mie o to nie chodzilo... :(

chodzilo mi o to, jak moge go tego nauczyc...bo kiedy juz waruje to jak go klade a boku to on sie podnosi... :/

jak mozecie to pozmozcie (smakolyki zawsze stosuje dlatego juz troche rzeczy umie :))

Posted

Wiesz Madziu,

zawsze nieco trudniej nauczyc psa rzeczy, ktora rzadko wykonuje naturalnie. Pies kladzie sie na boku raczej rzadziej niz normalnie brzuchem do dolu ;), albo nawet rzadziej niz brzuszkiem pieszczochem ;) do gory. Na boku chetnie lezy np.suka w wysokiej ciazy ...wlasnie tak w tej chwili :D lezy moja ciezaróweczka :lol: Yokusia.

Musisz jednak konsekwentnie pokazywac psu czego wymagasz na dana komende.

Poniewaz pies rzadko tak sie kladzie, to ciezej Ci bedzie uzyc komendy, gdy pies przypadkowo na boczek sie przewroci. Jesli jednak to zauwazysz - to przytrzymaj go na boku i chwalac entuzjastycznie wypowiadaj komende, najlepiej glaszczac go i nagradzajac. Ucz wlasnie tak, jak juz probujesz, gdy lezy przekrec go na bok i postepuj jak wyzej napisalam. Pozniej probuj jak siedzi, lub stoi wypowiadac polecenie i delikatnie go przekrecac - tak, by sie nie zrazil i nie zniechecil. Nie dziw sie, ze to dla niego zadna radosc i nie bedzie poczatkowo robil tego chetnie - ba, nawet bedzie sie wciaz probowal podnosic i wyrywac. Jak sie juz nauczy zobaczysz jak chetnie (czekajac na nagrode) bedzie polecenie wykonywal.

Nie wiem, czy dosc jasno opisalam - jesli nie, to pytaj. Powodzonka!

Posted

dzieki za wszystkie odpowiedzi :lol:

ale w pewnym sesie mie o to nie chodzilo... :(

chodzilo mi o to, jak moge go tego nauczyc...bo kiedy juz waruje to jak go klade a boku to on sie podnosi... :/

jak mozecie to pozmozcie (smakolyki zawsze stosuje dlatego juz troche rzeczy umie :))

Posted

Panulka Ja też dziekuję :D za rady, Snoopy już siada oraz leży bez problemu ale teraz ćwiczymy brzuszkiem do góry, od wczoraj ćwiczymy no i idzie nam nie źle. :wink:

Posted

Panulka Ja też dziekuję :D za rady, Snoopy już siada oraz leży bez problemu ale teraz ćwiczymy brzuszkiem do góry, od wczoraj ćwiczymy no i idzie nam nieźle. :wink: przepraszam za bałagan :oops: proszę o usunięcie jednego mojego postu, dzięki

Posted

chodzilo mi o to co musze zrobic, jak mu pokazac, zeby wiedzial o co chodzi i to zapamietal...chodzi o lezenie na boku (niektorzy mowia na to zdechl pies :)) czy mozecie mi jakos pomoc?

pozdraiwmy- magda i miki :)

Posted

Madziu,

a czego nie zrozumialas z opisanych przeze mnie sposobow? Chyba szczegolowo napisalam jak naklonic psa do nauki wykonywania komendy zwanej przez neiktorych wesolo ;) "zdechl pies".... Napisz co jest dla Ciebie niejasne?

• 1 year later...
Posted

Natalia Iwaćkowska napisał(a):
Witam
Ja swojej 9 miesięcznej suni nie mogę niczego nauczyc.Nic dla niej nie jest smakołykiem.Jak to robić inaczej ?

nagradzac pochwałą albo zabawą.

• 1 month later...
Posted

No to ja mam może trochę dziwne pytanie,ale przekopywałam forum i nie znalazłam na nie odpowiedzi. Chodzi mi o wystawowe 'stanie'. Bardzo mi się podoba kiedy yoreczek tak stoi(czasami Molly ustanie w ten sposób,oczywiście nieświadomie,i wygląda wtedy tak dumnie i pięknie).Może ktoś wie,jak nauczyć ją takiej postawy na komendę?;)

Posted

Witam
Nataliyka też chciałam się właśnie o to spytać bo bardzo mi się podoba taka postawa i też dużo szukałam ale nie ma na to pytanie odpowiedzi .Może wy drodzy dogomaniacy wiecie jak nauczyć swojego pupila takiego stania .

Pozdrawiam