Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem nowa na forum.Od ponad tygodnia jestem posiadaczką pieska mix jamnika, ma 11 miesięcy. Jest on z domu tymczasowego. Mam takie pytanie. Mieszkam w domu 2 piętrowym, na dole mieszkają rodzice, ja na górze z chłopakiem. pracuje od 8 do 16 w tym czasie pies przebywa na dole z moją mamą, która z kolei pracuje na 15. Gdy wracamy z chłopakiem do domu Maciuś bardzo się cieszy i leci z nami na górę. Jednak po chwil euforii zaczyna nadsłuchiwać co się dzieję na dole. Czasem zbiega i siedzi pod drzwiami klatki schodowej. Myślę, że on wie, że to ja jestem jego panią, to ja odebrałam z domu i tęskni jak wychodzę z domu. Zastanawiam się jednak czy pies nie "oszaleje" bo nie będzie wiedział kto jest jego właścicielem. Proszę o jakieś podpowiedzi. Może powinien zostawać po prostu sam na górze i czekać na nas? pozdrawiam:)

Posted

Moim zdaniem lepiej, aby pies miał stały kontakt z całą rodziną. Mama, która może wyprowadzić psa gdy Ty jesteś w pracy, to skarb dla Ciebie i dla psa. Tyle że przyzwyczajałbym stopniowo do pozostawania w samotności w każdym mieszkaniu. A pies i tak najbardziej będzie cenił tego z rodziny, kto będzie go szkolić, kto da mu odpowiednie zajęcie w domu i na spacerze.

Posted

Dziękuje za odpowiedz, staramy się go zostawiać samego, najdłużej sam był ok 2 godzin. Wtedy po prostu sobie leży/śpi, piszczy dosłownie pare minut (zostawiłam włączony dyktafon). Dzisiaj mamy pierwsze spotkanie z trenerem, bo są jeszcze problemy z chodzeniem na smyczy i z reagowaniem na wołanie. Chyba dużo ma z jamnika, wielki z niego indywidualista. Za pieszczotami też nie przepada, Wystarczy mu pare minut i sobie idzie. Chociaż z każdym dniem jest lepiej, może mu się odmieni :)