Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej

mam taki problem (jeśli to się już pojawiło, odeślijcie mnie proszę linkiem do tematu) mój pies nie potrafi rozstać się z ludźmi na przykład gdy chcę kogoś odprowadzić lub wyjść z restauracji / baru z nim kiedy moi znajomi jeszcze tam są

nie jest to koniec świata można z tym żyć, ale zawsze muszę się z nim poszarpać i jest to dość uciążliwe, w grę wchodzi jedynie szybkie wejście do tramwaju/autobusu lub wejście tam osoby z która się rozchodzimy co na wsi jest niewykonalne

tak samo jeśli jakaś osoba nie jedzie z nami autem tylko zostaje, trzeba aby "na niby" weszła do auta, potem pies do bagażnika i dopiero ta osoba wychodzi, takie teatry trzeba odstawiać

oczywiście wszystko robię na spokojnie jeśli tylko mam czas, trzymam go mocno czekam aż osoba zejdzie z pola widzenia, czekam jeszcze chwilę ale on ciągnie i ciągnie w tamtą stronę więc i tak wracamy jakoś na około

jakieś pomysły?

dzięki!

Posted

Nic prostszego, jak przepracować ten problem szkoleniowo, stwarzając celowo takie sytuacje, gdy pies jest skoncentrowany na przewodniku, a ktoś znajomy najpierw stoi obok, potem chodzi dookoła, wreszcie odchodzi na krok i wraca, na dwa kroki, na dziesięć, znika z pola widzenia psa. Podobnie w aucie - pies ma siedzieć w środku przy zamkniętych, potem uchylonych, potem otwartych drzwiach, jest nagradzany za siedzenie w środku, gdy ktoś znajomy wsiada, wysiada, obchodzi auto i tak dalej.

Jeśli pies jest choć w minimalnym stopniu podporządkowany, czyli umie usiąść na spokojnie wypowiedziane hasło, a przewodnik umie w porę nagradzać zwierzę, wystarczą dwa-trzy dni pracy - albo jeden weekend.To naprawdę jest bardzo łatwe do przepracowania.

Posted

Twój pies wybiera towarzystwo innych osób niż Twoje? Ty wychodzisz, a on woli zostać z kimś innym? ktoś sobie idzie, Ty zostajesz, a Twój pies leci za tamtą osobą? Ty idziesz w prawo, inna osoba w lewo, a Twój pies leci w lewo?

Posted

Moja psica miewa podobnie, jak idziemy z kimś znajomym/ z rodziny, bardzo ciężko jest jej się rozstać z tą osobą, nie pobiegnie za nią, ale ogląda się. Kiedyś uczyłam psicę szukania osób na spacerze tak, że dana osoba nagle odchodziła i chowała się, a psica zaczynała poszukiwania, więc najgorzej jak ktoś zniknie nagle:P

Posted

spróbuję, tylko w tym momencie nie ma dla niego nic atrakcyjniejszego niż osoba która odchodzi, odsuwa głowę na głaskanie bo wtedy przeszkadza się mu najlepiej słyszeć i widzieć, nie ma też mowy o smakołykach. Nawet jak siedzi spokojnie bo jest na smyczy i wiele nie ugra tylko po prostu już siądzie i się nie rusza, wzrok ma cały czas w tamtą stronę, napięty jak żyła

dzięki za pomoc, popracujemy w weekend