Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zwracam się z dosyć powszechnym problemem, licząc że ktoś znalazł rozwiązanie. Mam psiaka, który niestety wyszukuje i zjada różne rzeczy. Sezon jesienno-zimowy jest najgorszy, gdyż pies wiecznie czuje głód. Nie chce zupełnie ograniczać psa linką (jest konieczna w terenach z dziką zwierzyną) ale poza tym korzystamy z kagańca. Posiadam kaganiec fizjologiczny metalowy, generalnie jestem zadowolona, psica przyzwyczaiła się do kagańca, biega w nim swobodnie a nie podje bułki/ciastka itp. Problemem pozostają rzadkie odchody, jest to bardzo nieprzyjemny kłopot, przed którym kaganiec nas nie chroni. Stąd moje pytanie, czy ktokolwiek zna kaganiec, w którym pies będzie mógł dyszeć a jednocześnie będzie zapobiegał zjadaniu tego typu "przysmaków"? Lub czy ktoś zna sposób na zabezpieczenie kagańca fizjologicznego tak, by pies nie miał możliwości wylizywania?

PS Co do ćwiczeń jesteśmy w trakcie oduczania, raz z górki raz pod górkę,  raczej będzie ciężko zupełnie wyeliminowac ten kłopot, dlatego kaganiec jest koniecznością.

Posted

Jeśli ktoś znalazł na to skuteczny sposób to zostanie milionerem :)

Nie pomogę, bo mój pies też ma ten problem i też czuję się jako Don Kichot walczący z wiatrakami.  

Posted

ekhm....moja dawna Psica potrafiła taki wygibas pyskiem zrobić,że większość syfu udawało jej sie pożreć,po czym dumnie "obwieszczała":

"I czego sie tak patrzysz?Przecież mam to chomąto!Jestem grzeczna i karna,a w ogóle,to pyszności  było,mniam!" :P

W ten oto sposób,kochana Wronko,miliony poszły się...wykąpać:).

Szczęsliwego Nowego Roku!

M.

Posted

Ale za co można zarobić te miliony - za oduczenie pożerania resztek jedzenia czy odchodów innych zwierząt?

Oj, przydałoby się mojemu zwierzątku, żebym była milionerem:-))

Posted

Sowa, dałabym miliony każdemu, kto byłby w stanie oduczyć tego moją sunię, która nie była nauczona od małego, że z ziemi się nie je a dodatkowo przez kilka ładnych miesięcy w ten sposób się żywiła.

O ile psica wie, że gdy jestem obok to lepiej nie brać, o ile często uda się ją odwołać kiedy widzę że leci w celu zjedzenia, i gdy chwyci coś twardego wypluje na mój ryk na pół wsi - na słabszy nie, o tyle z rzadkimi odchodami, gdy jest w oddali, będzie bezczelnie zjadać, dopóki nie dobiegnę . Jeśli coś zostanie i podejmę ćwiczenia, będzie ćwiczyć przy tym jak w zegarku i już tego nie weźmie, wręcz będzie omijać łukiem. Ale na następnym spacerze spróbuje znowu, może nie z tym samym ale z innym. Gdy "pałaszuje" nic do niej nie dociera...a odganianie od "smakołyka" przynosi tylko odwrotny skutek, bo zamiast przyjść do mnie to odbiega w przestrzeń, dopiero po chwili wraca (też błędy z przeszłości z wyrywaniem znaleziska, gdy dobiegłam). Czy jestem w stanie zmienić to, jeśli zamiast odganiać psa od "przysmaku" wyegzekwuje powrót i zaoferuje coś najlepszego, co pies najbardziej lubi?

Posted

Odchody - obrzydliwsze. Proponuję na początek zbadać układ trawienny i zmienić zawartość codziennej miski.

Co do resztek jedzenia - zrobiłaś jej bodaj 20-30 pułapek, polegających na tym, że ktoś znajomy Tobie, obcy psicy, podkłada żarcie w umówionym miejscu? Ty wiesz gdzie, suka nie, podprowadzasz ją na luźnej lince i na szorkach (to absolutnie konieczne)  pod wiatr, żeby mogła zwęszyć, a zainteresowanie żarciem kwitujesz takim nagłym skróceniem linki, żeby ją odniosło przez powietrze. A potem chodzisz na luźnej lince dookoła znaleziska, wręcz ciągniesz ją do tego, a ona ma się  zapierać łapami, że nie chce. I to dopiero - jak ona zapiera się łapami przed podejściem do tego żarcia oznacza, że zastosowałaś w tej sytuacji prawidłową korektę. 20-30 razy w różnych miejscach.

Posted

Psica jada surowe mięso, podroby, kości, do tego suplementy, w tym surowe jajka, drożdze, algi, olej z łososia, tran. Czasem owoce, warzywa, biały ser. Ale poszukam czegoś konkretnie na układ pokarmowy i rzeczywiscie zrobię USG, bo pozostałe badania wychodziły ok. Kiedyś też stosowałyśmy Rumen tabs. Większych zmian nie odnotowałam.

Z pułapkami poćwiczę, na pewno:) Do tego czasu - myślę że przestawienie jej w mózg trochę zajmie bo nawyk jest mocno utrwalony, jak reagować gdy psica w odległości próbuje coś zjeść? Jeśli uda mi się odwołać w trakcie zjadania, mogę nagrodzić?;)

Posted

Oprócz rumen tabs proponuję Vetzyme  - to witamina B, do kupienia przez internet w niektórych internetowych sklepach zoologicznych, I koniecznie mięso surowe z lekkim zapaszkiem - nie śmierdzące oczywiście, ale takie już nie na tatar. Dodatkowo - tzw gomółki serowe, czyli lekko zgliwiały biały ser. Ale biały ser prawdziwy, domowy.

Nie możesz dopuścić, aby suka cokolwiek w trakcie nauki zdołała porwać do pyska, bo to utrwala i wzmacnia nawyk zbieractwa. Nie ma tak, że odwołujesz ją w trakcie zjadania - nie dopuszczasz do zjadania czegokolwiek, inaczej się nie da. Musi mieć podczas spaceru takie zajęcie i być tak pod kontrolą,  aby nie miała szansy czegokolwiek porwać. Nagrodzić możesz dopiero, gdy suka będzie wzbraniać się podejść do podrzuconego pułapkowego  żarcia, za to z ulgą podejdzie do ciebie. A jak coś porwie i wypuści, to dopadnij to coś i z wrzaskiem oburzenia spierz smyczą czy linką -  nie sukę oczywiście, ale to, co miała w pysku.

Ile masz tych milionów do zaoferowania?

Posted

Śmierdzące mięcho się zdarza, biały ser też, kupujemy nasz miejscowy:) Natomiast Vetzyme upoluje jak najszybciej, jeszcze nie próbowałam. Choć witaminy B także sporo w drożdżach...

Co do kontroli, spróbuje, aczkolwiek to chyba oznacza linkę na stałe i kaganiec też chyba musiałby być, bo pieron taki sprytny, przebiegły i szybki, że nie nadążam za nią. Gdyby ktokolwiek dał mi stuprocentową pewność, że po tym, nie wiem rok starczy?, kiedy cały czas byłaby na lince i pod kontrolą z ćwiczeniami psica zrezygnuje, jestem gotowa, ale sama już w to nie wierzę, a to jednak pies który spełnia się, biegając po otwartych przestrzeniach. Bardzo chciałabym pozbyć się tego problemu, ale jakoś nie potrafię:(

Miliony, ah, jak wreszcie wygram w totolotka, to będą:) Coś szczęścia nie mam:(