Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Nie wiem czy podobny artykuł tu jest. Pisze co chciałam się dowiedzieć coś o przyzywczajeniach psa.

Kilka dni temu zaadoptowalam psa z schroniska 6letnia Sonie. Na chwilę obecną w dzień staram się wypuszczać ja na dwór a na noc śpi w domu. Niestety pies nie może dużo przebywać w domu. Chciałam spytać w jaki sposób nauczyć psa by wieczorem był na podwórku. Wiadomo jak będą mrozy pies będzie przebywał w środku.Boje się że może się przestraszyć jak będzie sama na podwórku. W dzień bardzo dużo uwagi na nią przekładam. Bardzo szybko się przyzwyczaiła do nowego domu jak na pieska z schroniska i po drastycznej przeszłości. 

Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Pies również ma budę na dworze do której zawsze moze się schronić i wielkie pole do popisu jeśli chodzi o wielkość podwórka

Posted

Po kolei...

w dzien wypuszczasz psa na podwórko - i? Bawisz się z nią,uczysz podstawowych komend,co robicie razem?Piszesz,ze ma dużo Twojej uwagi w ciągu dnia - tzn.?

Skoro w dzien jest na podwórku,a noce spędza w domu,to gdzie jest problem?Wieczór,to schyłek dnia,potem nocleg w domu.

"Bardzo szybko się przyzwyczaiła do nowego domu jak na pieska z schroniska i po drastycznej przeszłości. " Przecież odzyskała wolność,zyskała kochającego człowieka do kochania i podłogę z dywanikiem zamiast cementu w schronie.Pozwól jej się przyzwyczaić do nowych warunków,do ludzi,do terenu,do jedzenia...niech się dowie,ze teraz to wszystko jest jej,że nikt jej nie skrzywdzi i nie zostawi samej.

Dawkuj pobyt na podwórku po troszku (teren jest dobrze ogrodzony?).A ta buda - jest ocieplona?

Posted

Tak. Bawię się z nią. Po prostu nie ma dużo miejsca by być w domu a po drugie niestety nie może. Mam w domu osobę chora i chodzi o to żeby była niestety wieczorem też na podwórku i pilnowała swojej posesji. Jest to mądry piesek bo reaguje na komendy. Tak oczywiście że dobrze ogrodzone i jak najbardziej oscieplana buda. Jedzenie dostaje w ciepłym domu i też by dostawala gdyby buła na dworze.,+ woda na dworze oczywiście. 

Nie wiem jak mam podejść do tego żeby powoli ja nauczyć żeby była więcej na dworze a w domu tylko wtedy jak jej pozwolimy bo będzie zimno czy coś innego.

Posted

Do wszystkiego podchodz powoli,na razie masz ją od kilku dni,wszystkiego się obie nauczycie,wszystkich zasad,ale - powoli.A mogę spytać co dostaje do jedzenia?

Posted

ja bym wzięła drugiego psa do towarzystwa (nawet mniejszego, we dwoje zawsze raźniej, w końcu psy to zwierzęta stadne), postawiła im porządny kojec (czyli taki z dachem, drewnianą podłogą, dwiema-trzema ścianami) plus ocieplane budy, żeby miały schronienie w mróz. kojec byłby non stop otwarty, chodzi o to, żeby psy miały ochronę przed deszczem, śniegiem, zimnem. i  w ogóle bym nie zabierała do domu, jeśli psy mają być w założeniu podwórkowe. to dorosły pies, uczysz ją teraz tego, ze w domu się mieszka (a przynajmniej śpi) i robisz sobie i suce problem. to nie szczeniak, który nie powinien być zostawiony na podwórku sam, to dorosły pies, który już na dworze mieszkał (patrz kojec w schronie).

Posted

Sonia dostaje sucha karmę w miarę która uwielbia ,,jedzenia z puszki, wędliny rozn ,na dworze dostaje też jakaś kość. W takim bądź razie dostaje 2 razy dziennie bo tak poprosili mnie w schronisku