Jagusia Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 Mam pytanko, szukam juz od dluzszego czasu jakis wiadomosci o ciazy i porodzie, w internecie nie moge niestety niz znalezc, a w ksiazkach sa dosc ogolnikowe wiadomosci. Czy wie ktos, gdzie mozna znalezc jakis artykul o przebiegu ciazy, jak dbac w tym czasie o suczke, jak przyszykowac sie do porodu, a takze o wychowaniu maluchow. Czy mozna gdzies znalezc jakies zebrane dosc szczegolowe informacje? Bylabym wdzieczna za pomoc, bo wciaz czuje, ze za malo wiem, a wiadomosci w tej dziedzinie jak na lekarstwo :(. Pozdrawiam :). Jagusia Quote
AMFI Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 oj, cos mozna kupić, nawet na dogomanii np jest także niezła pozycja dotyczaca ogólnie hodowli, ale ma też rozdział o rozrodzie autorstwa dr Ściesińskiego. Niestety nie pamietam tytułu. Ale jest w ksiegarni którą mam w pracy przez ścianę, więc jak bardzo bedziesz chciała, to sprawdzę :wink: pzdr Quote
Jagusia Posted December 10, 2004 Author Posted December 10, 2004 Dzieki za informacje, szczerze mowiac to wolalabym, zeby to byly jakies obszerniejsze artykuly w internecie, bo mam jednego psa, a cala mase ksiazek, do ktorych sie nie wraca. Wole psiuni cos kupic dobrego, niz wydac na ksiazke, ktora pozniej wyladuje gdzies na zakurzonej polce, nie chce tez zakladac hodowli, ze przyda mi sie wiele razy :). Jednak jak pewnie nic w necie nie znajde to nie bede miala innego wyjscia :). Mimo wszystko dzieki za odpowiedz. A gdyby ktos mial artykuly o ciazy i porodzie to bylabym niezmiernie wdzieczna. Pozdrawiam :). Jagusia Quote
Aera Posted February 23, 2005 Posted February 23, 2005 Przez pierwszych kilka tygodni po kojarzeniu trudno stwierdzic, czy suka zaszla w ciaze. Do czwartego tygodnia nawet weterynarz nie bedzie w stanie wyczuc psich plodow. Okolo piatego tygodnia potomstwo czesto zaczyna przesowac sie nizej z okolic klatki piersiowej suki. Sutki samicy nabrzmiewaja i rozowieja, staje sie ona lakoma i zachowuje sie badziej "po matczynemu". W tym okresie suka powinna dostawac ok. 1/3 wysokobialkowego pozywienia niz zwykle. Nalezy unikac podawania tluszczow powodujacych nadwage. Nalezy kontynuowac codzienne cwiczenia, dopoki suka ma na to ochote. Takze po porodzie nie wolno zaniedbywac niezbyt forsownych zabaw na spacerach. Dzieki nim zwierze odzyska dawna sylwetke. W siodmym tygodniu ciazy male przesuna sie w dol brzucha. Suka zapewne straci wowczas apetyt, bowiem potomstwo wypelni duza czesc jamy brzusznej. Dobrym rozwiazaniem jest podawanie trzech lub czterech posilkow dziennie zamiast jednego duzego. Musisz byc gotowa zajac sie suka, ktora zapewne zaniedba starannej toalety. Ma to zwiazek ze zwiekszonym naciskiem na zoladek i powinno zniknac po porodzie. CO TRZEBA MIEC PRZY PORODZIE? - latwo zmywalne poslanie dla suki, najlepiej z materialu skoropodobnego. - gazety - rolka papierowych recznikow - nozyczki - wsiakliwe waciki bawelniane - butelka dla szczeniat- moze bedziesz musiala karmic recznie - recznik - zegarek do mierzenia czasu miedzy narodzinami - dlugopis - papier - numer telefonu weterynarza Przecietny czas miedzy narodzinami pierwszego i drugiego szczeniaka wynosi 20-40 minut, miedzy nastepnymi ok.30 minut. Jesli w ciagu trzech godzin od rozpoczecia porodu nie naridza sie wszystkie szczenieta lub suka jest zaniepokojona, natychmiast dzwon do weterynarza. Powinnas go wczesnije uprzedzic o nadchodzacym porodzie. LEGOWISKO DLA MLODYCH Pamietaj, ze nowo narodzone pieski przebywaly wczesniej w znacznie cieplejszym otoczeniu. Legowisko dla nich powinno byc wylozone gazetami i znajdowac sie w cieplym miejscu. W chwili narodzin temperatura powietrza powinna wynosic okolo 27 stopni C, a przez pierwsze trzy tygodnie nie moze spadac ponizej 21 stopni C. Joan Palmer "Psy od A do Z" Quote
Mek Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 [quote name='AMFI']oj, cos mozna kupić, nawet na dogomanii np jest także niezła pozycja dotyczaca ogólnie hodowli, ale ma też rozdział o rozrodzie autorstwa dr Ściesińskiego. Niestety nie pamietam tytułu. Ale jest w ksiegarni którą mam w pracy przez ścianę, więc jak bardzo bedziesz chciała, to sprawdzę :wink: pzdr Czy polecacie ta ksiązke dla poczatkujacego. Jest tam duzo wiadomosci. Quote
Pysia Posted July 15, 2005 Posted July 15, 2005 Niestety...Ja staram sie o ta ksiażkę juz od dawna. Na dogo niby jest ale...jej nie ma.... :cry: Quote
Oluna Posted July 16, 2005 Posted July 16, 2005 Też długo szukałam tej książki, nigdzie nie znalazłam. Ostatecznie skserowałam od znajomej hodowczyni. Niezbyt szczegółowa, ale jakieś pojęcie na ten temat daje :) Niestety nie ma na rynku literatury na temat ciąży, porodu i odchowu szczeniąt, która byłaby szczegółowa i przede wszystkim "z życia wzięta", zawierająca praktyczne rady. Ja wszystkiego uczyłam się (i nadal uczę) od innych hodowców. Jakiś doświadczony hodowca mógłby zbić fortunę wydając taką książkę ;) Quote
karolaGd Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 chyba najbardziej miarodajnym zrodlem wiedzy o porodzie bedzie hodowca ktory juz nie jedna ciaze przeszedl tylko ten z kolei juz sie mniej stresuje bo podobno pierwsza ciaza jest najgorsza dla mlodego hodowcy :lol: pozdrawiam Quote
Pysia Posted July 19, 2005 Posted July 19, 2005 Ja juz bylam przy kilku porodach ale ta niunia jest dla mnie takim skarbem ( nie chodzi tu o pieniadze ) że boję się o nią bardzo :-? Niby wszystko wiem i znam , wiem ze jest zdrowa i prawidłowo ciąża przebiega ale....mam strach w oczach.... Quote
SAWA Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 Wiesz,kazda suka ma inny przebieg porodu i ja dawno temu jak pierwszy raz moja suczka miała rodzić nie spałam cztery noce ,bo ona chodziła ,kopała i myślałam ,że za moment się zacznie . Po tych kilku nockach zmęczona zasnełam tak mocno ,że już nic nie słyszałam i dopiero pisk pierwszego szczeniaka obudził mnie i postawił na nogi cały dom . Następne mioty były juz spokojniejsze ,bo wiedziałam ,że moja suczka lubi już kilka dni wcześniej przygotowywać się do porodu . Po kilku latach miałam taką artystkę ,że na parę minut przed porodem zjadała jedzenie i nic nie wskazywało na początek porodu i nagle siadała w kącie i dostawała takich drgawek i już szczeniaczek ,a za parę minut następny i tak do końca (pluła szczeniaczkami ) Nie zawsze dziedziczy suka po matce łatwość porodu ,czasem bywa że matka świetnie rodziła ,a córka miała problemy . SAWA. Quote
Recommended Posts