Hermaniątko Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 Witam! Chciałabym bardzo prosić o Waszą opinię. Otóż mam 7tyg. Szczeniaka rasy Beagle. Piesek załatwia praktycznie wszystkie swoje potrzeby w domu,dosłownie wszędzie. Niestety,ale nie mam możliwości wychodzenia z nim zbyt często na dwór. Wychodzi 3-4razy dziennie tylko. moje pytanie brzmi: czy pomimo tego,że piesek nie wychodzi tak często jak powinien jest szansa,że nauczy się załatwiać tylko na dworze,czy jest to niemożliwe przy takich rzadkich spacerach?? Bardzo proszę o opinie,ponieważ zapach moczu w całym mieszkaniu już nas dobija... Quote
poziomka13 Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 3-4 razy dla 7 tygodniowego szczeniaka to bardzo mało! Taki szczeniaczek potrafi siusiać nawet kilka razy na godzinę, i to pod siebie, bez wąchania i szukania miejsca. Gdzie stoi, tam siusia. Możesz uczyć go załatwiania potrzeb na matę. Kup w aptece. rozłóż w miejscu, gdzie robi to najczęściej. Wysprzątaj całe mieszkanie, wymyj nawet octem, aby usunąć zapach. Po tym, jeżeli załatwi się na podłogę, wytrzyj papierem toaletowym lub szmatką i połóż na matę, tak aby czuł tam zapach siuśków. Po wstaniu, zabawie, jedzeniu stawiaj go tam i czekaj, aż się załatwi, a następnie nagradzaj jedzonkiem (kup specjalne nagródki,aby jadł takie jedynie przy załatwianiu się, żeby mu się z tym kojarzyło, nie karmę , np w zoologiczym, pójdź zapytaj, na pewno Ci doradzą) i pochwałą głosową, ważny jest też ton głosu. I tak z nim praktykuj. Z czasem zacznie załatwiać się na matę, a gdy będzie rósł matę przesuwaj w stronę drzwi. Później kompletnie ją usuń, lub wynieś na dwór ,aby tam się na niej załatwił. Cierpliwości. Tak mały szczeniak zawsze będzie robił w domu. W wieku około 4,5 miesięcy zacznie już coś kumać. Ale i tutaj wpadki się zdarzają. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie, skoro masz mało czasu dla psa, to dlaczego zdecydowałaś się na jego kupno? :( Quote
Recommended Posts