Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam prawie 2 letniego psa - owczarka ale takiego mieszanego. Pies jest kochany ale niestety ma jeden problem - jęczenie-piszczenie choć to za lekkie określenia, pies jęczy jakby go obdzierano ze skóry. Pies trzymany jest na dworze, ma budę, kawałek ogrodu. Pies ma sporo ruchu, codziennie kilka spacerów o różnej intensywności, a w weekendy gdy jest czas zabieram go na działkę gdzie jest miejsce do biegania i wspólnej zabawy. Problem z jęczeniem pojawia się np. jak wracam z pracy. Rozumiem, że cały dzień tęsknił. Ja wchodzę szybko do domu,żeby się przebrać itp, potrzebuje te 5-10 min. żeby móc się nim zająć. Przez ten czas psiak zanosi się niemiłosiernie aż uszy więdną. Po powrocie ze spaceru i zabawie ok. 1h dostaje jeść i tu się z nim rozstaje aby zająć się swoimi sprawami. Często od razu zaczyna lament na całą ulice, a czasem mam godzinę dla siebie. I to tak wygląda do wieczora bo wtedy sam decyduje, ze idzie spac. Nigdy nie jest tak, że to ja decyduje o spacerze, zabawie, a jest to wymuszene przez psa, tak jakby nauczył się, ze jak pojeczy to ja wyjde. Najgorzej jest w weekendy kiedy cały dzien jestem w domu, po prostu nie moge nic zrobić. Często sie nie wysypiam bo pies zaczyna lament nad ranem czy w srodku nocy, po prostu nie wiem jak z tym sobie do końca poradzić. Nie wezme go do domu bo wtedy rzuca się na drzwi, drapie, szczeka zeby go wypuścic na dwór, i tak w kołko. 

Nie wiem czy dość jasno przedstawiłem sytuację, ale proszę o jakieś porady, jak oduczyć psa tego wycia. To jest mój czwarty pies, żaden się tak nie zachowywał. 

Pozdrawiam.

Posted

Ten pies potrzebuje człowieka koło siebie,ciepła i ciepłej ręki i przebywania z nim.On tego naprawdę potrzebuje.Są psy,które żyją w swoim świecie i nie potrzebują człowieka aż tak bardzo.Weź go do domu,niech to będzie pies domowy i przebywający z ludźmi.Daj mu swobodę i poruszanie się po domu a także uczestniczenie w Twoim życiu.Skończą się kłopoty a pies będzie szczęśliwy.

Posted

Poza zapewnieniem większej ilości bliskości, tak jak pisała poprzedniczka, musisz psiaka powoli oduczać od tego, że piszczeniem jest w stanie wymusić Twoje zachowanie. Postaraj się o regularną (na ile życie pozwala) rutynę - kiedy spacer, kiedy zabawa, pozwól psu się przyzwyczaić nagradzając za posłuszeństwo. Brzydko się przyznać, ale mi pomogło na szczekanie i jęczenie psa sąsiadów (na szczęście udało im się powoli problem rozwiązać, Tobie też się uda!) zakładanie słuchawek..takich budowlanych, wyciszających - pomogą na początku oduczyć psa wymuszania kontaktu - ale tylko pod warunkiem, że będziesz konsekwentna w pracy bo bez zmian, psina znajdzie inny, skuteczny sposób.