Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 14.09.2016 o 19:32, Delph napisał:

O'Canis ma ryż i jaja :(

A w Eukanubie tłuszcz niewiadomego pochodzenia.

Próbuję Wolfsblut Wild Pacific. Krewetki mnie martwią (podobno alergia krzyżowa zachodzi z roztoczami). Ale zobaczymy.

Tłuszcz niewiadomego pochodzenia to na pewno nie drobiowy ,w eukanubie dermatosis nie ma żadnego uczulającego składnika który był przez Ciebie wymieniony (ogólnie nie przepadam za tego typu karmami dla psa ale ma naprawdę niezły skład dla uczulonego psa i już nie produkuje jej od pewnego czasu Procter) więc może warto spróbować bo z tego co piszesz pies jest uczulony prawie na wszystkie składniki które są stosowane w karmach dla psów. Jest jeszcze karma dla psa Happy Dog Karibik , w składzie z niewiadomych składników to hydrolizat z wątroby ale nie pisze dokładnie z jakiej.

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

w marcu zeszłego roku zrobiliśmy naszemu psiakowi badania na alergię - drapał się co chwilę aż do krwi itd.

Wyszło, że jest uczulony na wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, mleko, łososia i jagnięcinę.

Od tamtej pory dostaje Acana Wild Prairie.

Stacjonarnie dostęp do tej karmy bywa utrudniony a przez internet nie zawszę zdążę zamówić na czas i tak się zastanawiam nad zmianą. Dodatkowo cena Acany zachecająca nie jest ;-) 240 zł za 13 kg to trochę sporo ;-)

Pies ma 5-6 lat (dokładnie nie możemy określić - schoniskowiec), kundelek, 30kg.

Co powiecie np na taką karmę:

http://www.krakvet.pl/eukanuba-adult-golden-retriever-pg-15878.html

Jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam!

Posted

W podobnej cenie co ta karma acany jest artemis fresh mix a jest zdecydowanie lepsza i myślę, że warto pomyśleć nad przerzuceniem się na tę karmę. Poszukaj może w propetsklep.pl , u nich jest artemis i może nawet taniej znajdziesz a ludzie chwalą ją jako jedną ze zdrowszych dla psów. Poczytaj co pisali na tym forum na temat tej karmy

Posted

Marik:

Po pierwsze - autor posta szuka karmy tańszej niż Acana, a Artemis jest droższy. 

Po drugie - autor posta szuka karmy bez wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny i łososia, a w karmach Artemis występuje zawsze któryś z tych składników (konkretnie łosoś). 

Rozumiem, że ktoś płaci Ci za reklamowanie tej karmy (po liczbie postów na temat Artemisa wnioskując), ale może przynajmniej czytaj posty źródłowe zanim zaczniesz polecać ten produkt innym. 

A co do tematu - Eukanuba to dość przeciętna karma. Zawiera stosunkowo niewiele mięsa, za to sporo wypełniaczy (kukurydza, pszenica - nie wiem, jak u psa z uczuleniem na zboża, bo podałaś/eś tylko info o mięsie). 

W półce cenowej zbliżonej do Eukanuby znajdziesz lepsze karmy z linii Brit Care (Endurance - kaczka + ryż, Weight Loss - królik + ryż, ta jest niskokaloryczna; w Endurance jest olej z łososia, ale zasadniczo uczula białko, olej nie powinien dawać reakcji alergicznej, w Weight Loss go nie ma, jest tłuszcz z kurczaka), Bosch Soft w wersji z kaczką lub z kurczakiem, drobiową Joserę Sensi Plus (zawiera kukurydzę), Fitmin Maintenance (3,5% mączki rybnej, więc trzeba byłoby zadać pytanie producentowi, czy nie ma w niej łososia).  

• Upvote 1
Posted

Wronka dzięki serdeczne za pomoc!

Tak jak napisałaś - te karmy Artemisa zawierają łososia.

Na szczęście na zboża uczulony nie jest - a przynajmniej nic na testach nie wyszło ;-)

Ta Josera ma w składzie "mączkę mięsną". Nie jest opisane z czego to jest ;-)

A wczoraj kilka godzin siedziałem i szukałem.... Dzieki jeszcze raz !

Posted

Zobacz jeszcze hypoallergiczne karmy holenderskiego Trovetu - mają na pewno (oprócz jagnieciny i dziczyzny) królika, przepiórkę i insekta (źródłem białka zwierzęcego sa robale :) )  Karm naprawdę fajne - prowadzimy na nich kilku totalnych alergików i jest ok. 

• 2 months later...
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Witam,

poszukuję suchej karmy (najlepiej w opakowaniu 12 kg i przystępnej cenie) dla alergika, w skład której wchodzi wyłącznie wołowina i ryż, ewentualnie ziemniaki. Możliwe dodatki ziołowe, ale żadnych warzyw, czy jajek. Szukam karmy od paru dni i bez efektu. Czy ktoś orientuje się, czy karma o tak mocno okrojonym składzie w ogóle istnieje? 

Pozdrawiam

Posted

Bardzo proste składy ma karma Exclusion Diet. Nie ma co prawda wołowej, ale z mięs nie uczulających i mało popularnych są np. konina / jeleń / królik / kaczka, wszystko z ziemniakami, bez dodatku warzyw. 

Posted

Dziękuję za rady. Brit Care niestety zawiera sporo składników uczulających mojego chorowitka. Odpadają wszystkie owoce i olej rybny. Nie mniej jednak dziękuję za zainteresowanie tematem i chęć pomocy. 

wronka dziękuję, chyba zaryzykuję z tą Exclusion Diet. Zamówię opakowanie 800 g z królikiem, bo jemu to i tak kilka kulek niewłaściwej karmy wystarczy, by pojawiło się uporczywe swędzenie. Królika jeszcze nie próbowałam, ale jeleń, kaczka, ryby, konina i wieprzowina odpadają - wszystkie go uczulają. Reszta składu karmy jest ok.

Gdyby ktoś słyszał o karmie mającej taki skład, jak ta Exclusion Diet, tyle że z wołowiną, będę wdzięczna za informację. Karmę zamówię dopiero za tydzień, więc jeszcze parę dni mam na poszukiwanie.

Posted

Nie wiem, czy myślałaś o takim rozwiązaniu, ale Exclusion ma też karmę na wieprzowinie - jest w wersji Intestinal, ale można ją podawać także zdrowym psom (omawiane z wetem). Też mało popularna - jeśli nie trafisz z królikiem zawsze jakaś opcja.

Z czysta wołowiną i na ziemniakach jest jeszcze Healthy Doggie Beef&Potatoes Sensitive, ale zawiera tapiokę (nie wiem jak z tym u Was) - trudno dostępna, droga, bez warzyw. 

Jeśli nie to chyba pozostaje gotowanie :/

Posted

Po wieprzowinie niestety tragedia, nie tylko skóra zaogniona, ale jeszcze biegunka i gazy. Wypróbować mogę ewentualnie bizona, ale z tym to jak z królikiem, jeszcze nie podawałam.

Healthy Beef&Potatoes Sensitive... hmm, nie wiem, co to jest ten chleb świętojański, no i zawiera pulpę buraczaną. Po gotowanych burakach też było kiepsko. Tapioki nie podawałam. Karma droższa, a skład bogatszy, co w jego przypadku nie jest zaletą.

Codziennie dostaje gotowane posiłki, ale potrzebuję karmy na wyjazd i to jest moja największa bolączka. Tam pewnie nie kupię wołowiny w przystępnej cenie i gotowanie może być dość problematyczne, o ile w ogóle możliwe :(

wronka, a masz w domu może wagę kuchenną? Nie wiem nawet, jak mam odmierzyć gramy na szklanki. 

Posted

A nie lepiej samemu karmić wołowiną z ryżem i warzywami? Ja kupuję wołowinę dla psów tanio, psy są zadowolone i zdrowe. Jestem przeciwniczką karmienia suchymi karmami zwłaszcza szczeniąt. Karmię całe życie mięsem i nie wiem co to alergie i inne choroby jelitowe. Wieprzowina jest nie wskazana dla psów.

A karmy poszukaj na stronie zooplus.pl. Tam mają czystą wołowinę suchą lub puszki co wg mnie jest lepsze.

Posted

dwbem, ale ja właśnie w ten sposób karmię psy od zawsze - gotuję. Wyjeżdżam z psami, a tam zwyczajnie mogę nie mieć możliwości kupić tanią wołowinę. Nie wiem nawet czy tam są duże garnki. Jadąc pociągiem mam ograniczone możliwości dojazdu do sklepów/targowiska i zaopatrzenie się na miejscu. Puszki to lepsza alternatywa, ale też cięższa - jadę pociągiem.

Posted

Tak awaryjnie to może być dobra sucha - poszukaj na zooplus, tam mają karmy jednorodne, bez dodatków więc może uda ci się jakąś znaleźć.

• 4 months later...
Posted

W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem dla pupila jest karma PETVITA Adult Fish. Jest to karma, którym jedynym składnikiem mięsnym jest łosoś. Oprócz tego mięso posiada certyfikat BRC. Jest to karma hypoalergiczna, monobiałkowa. Uczulać na pewno nie będzie. Zawartość mięsa sięga nawet do 60%, jest to karma bezzbożowa oraz bezglutenowa. 
Oprócz samego minimum składników odżywczych jakie powinna zawierać każda karma, karma Petvita zawiera wiele dodatkowych składników, które wspomagają pracę stawów (glukozamina i chondroityna), gwarantują piękną, lśniącą sierść oraz zdrową skórę (olej z łososia, chelaty cynku), pozytywnie wpływają na florę jelitową (fruktooligosacharydy i inulina), pomagają zachować higienę jamy ustnej (ekstrakt z juki), i wiele innych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych naszego pupila.

Jako, że karma PETVITA nie zawiera zbędnych zapychaczy, jej mniejsza ilość spełnia całkowite dzienne zapotrzebowanie żywieniowe. Przykładowo dla psa o wadze 30kg jedno opakowanie 14kg wystarczy na 49dni!

Więcej informacji na stronie: www.petvita.com.pl

Pozdrawiam 

Expert Petvita 

• 5 weeks later...
Posted

Dobrą alternatywą dla wszystkich wymienionych karm dla psów dostępnych w sklepie zoologicznym będzie Alpha Spirit Only Fish. Karma droga, ale warta swojej ceny. Moi klienci cenią ją sobie za dużą zawartość białek pochodzenia zwierzęcego oraz ogromną zawartość Omega 3 i 6. 

W razie czego dostępna jest pod adresem zoologicznego sklepu białystok:

https://www.zoohoho.pl

• 1 month later...
Posted

witam właśnie dla szczeniaczka zamówiłam wolfsblud, jakiś pomysł na rozkruszanie tego bo jak dotąd żadnej karmy nie umiała pogryźć, nawet weterynaryjnych. Namaczanie wodą odpada. Obecnie namaczam rozkruszoną tłuczkiem N&D (ale niechętnie to je) mleczkiem z Royal Canin. Na pewno mała nie może zburz. Próbowaliśmy różnych karm Acaną też wzgardziła. Jakiś sposób chciałabym by została już na firmie wolfsblut bo widzę że mają dużo bezborzowych smaków dla szczeniaczków.