REVOLUTION Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Witajcie, Robie porządek w moich sygnałach i komendach, by ułatwić psicy życie z nami:) Porządkując komendy, przyszło mi do głowy pytanko, mianowicie: Czy macie osobną komende, którą zwalniacie psa, gdy odpinacie smycz a inną gdy zwalniacie na smyczy do wąchania? Nie wiem czy pytanko wystarczająco jasne:) Quote
Harley Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Tak. Na wąchanie mam "możesz niuchać", na pełną swobodę mam "możesz iść". Przetestowałam kiedyś rozróżnianie tych komend i po "możesz iść" wydanym na smyczy prawie się przewróciłam - tak pies wystartował. Tak samo mam rozróżnienie na "noga" i wtedy pies równa przy nodze, "idziemy" to przemieszczanie się na luzie. Kiedy jest "możesz niuchać" pies może ciągnąć, zawąchać się na pół godziny, wybierać kierunki czy kopać dziury. Bardzo mi się to rozróżnienie przydawało kiedy miałam problem z przywołaniem i pies spędzał większość czasu na smyczy. Quote
TaMałaMenda Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Przy pozwoleniu na wąchanie używam komendy zwalniającej "OK", a po odpięciu smyczy, jeśli chcę by pies się oddalił i zajął swoimi sprawami, mówię "biegaj". Quote
Zarka Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Jak dobrze, że znalazłam ten wątek. Właśnie jestem na etapie nauki chodzenia na smyczy i okazało się, że jedna komenda mi nie wystarcza. Miałam wątpliwości, jak to rozwiązać, ale widzę, że pomysł mam dobry. Komenda "noga" wiadomo typowo do sportów, potem "idziemy" - też przy mnie, na luźnej smyczy ale blisko i "biegaj" na długiej smyczy z wąchaniem np. po trawce. Całkowicie zwalniająca bez smyczy na komendę "zabawa". Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam i niepotrzebnie się szarpaliśmy. Mam jednak problem z tym "biegaj" na długiej smyczy. Młody ciągnie niemiłosiernie, wszędzie chce szybko dobiec i powąchać. Jak nad tym zapanować? Mówię "wolniej", ale nie wiem, jak mu pokazać o co mi chodzi. Quote
Sowa Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Nie dopuść do napięcia długiej smyczy - to jedyny sposób. Pies szybko orientuje się, w jakim zakresie ma swobodę.Wszelkie formy zwracania czy przekierowania uwagi, zmiany kierunku, zmiany zainteresowania muszą nastąpić ZANIM pies napnie linkę. Potem to już musztarda po obiedzie - na napiętej smyczy nie nauczy się psa chodzenia luźno. Quote
Zarka Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Kurcze, to trudne przy długiej lince...Ale skoro nie ma wyjścia :) Quote
Recommended Posts