Arystea Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Witam serdecznie, Od tygodnia jest ze mną szczeniaczek, ma obecnie 6 tygodni i szczerze mówiąc kompletnie nie wiem jak z nim postępować - czytałam, że szczeniaki powinno się odseparowywać od matki gdy mają 7, 8 tygodni - ten miał 5. Gdy tylko wstanę gdzieś na chwilkę strasznie piszczy, nie pozwala mi nic robić, np. iść do toalety, do innego pokoju, wstać z kanapy, jeść, o spaniu samemu nie ma mowy. Moje pytanie brzmi, czy jeśli szczeniaczek ma 6 tygodni mogę już mu pokazywać, że niezależnie od tego czy piszczy czy nie będę robić co chcę, np. brać kąpiel (piesek dostaje szału i zawodzi jakby działa mu się wielka krzywda), uczyć spać osobno, zostawiać szczeniaka na kilka godzin w domu? Czy należy poczekać z tym aż będzie starszy? Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź. Quote
Stalowo-złota Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Przede wszystkim musisz od początku postawić jasne reguły - jeśli chcesz żeby spał z Tobą w łóżku to pomyśl jaki będzie jak urośnie - ja z cocker spanielką nie dałam rady spać razem - długo ją oduczałam, bo pomimo że to nie są duże psy - sen z nią nie był do wytrzymania. Skończyło się na tym że do końca swoich dni miała posłanie przy moim łóżku i ,śpiąc trzymałam na niej rękę:) Teraz mam yoreczkę i śpi z powodzeniem ze mną i nawet jak nie przyjdzie sama to ją sobie przynoszę bo po prostu sen z nią to czysta przyjemność:) Powinnaś wyznaczyć pory spacerów i obserwować psa - szybko zczai gdzie są drzwi za którymi będzie można siuśnąć:) i będzie pokazywać że chce wyjść. Nie zawsze jest to jednak takie proste - ale jedno jest pewne - nie bij psa tylko pokaż że źle zrobił - stanowczo powiedz "Fe" i pies będzie wiedział że nie sprawił Ci przyjemności a psią misją życia jest właśnie zadowalanie właściciela:D Nic poza tym nie jest ważne. Piszczy bo tęskni za mamą:) W przytulnym legowisku miał i ją i rodzeństwo:) Kup mu misiaki :D Poukładaj w legowisku - kocyk do wtulenia się , który jak zacznie pachnieć nim - będzie najlepszym miejscem do życia:) Szczenię prędko zapomni o domu rodzinnym:) Daj mu jeszcze trochę czasu:) A w domu proponuję zostawiać go stopniowo - najpierw na krótko - i potem coraz dłużej:) Z niczym nie czekaj "na potem" wszystko czego chcesz go nauczyć musi się dziać od pierwszych chwil w nowym domku:) Pies będzie się czuł bezpiecznie jak będzie znał jasne zasady:) 1 Quote
gojka Posted September 5, 2016 Posted September 5, 2016 Reaguj gdy pies piszczy,on zdecydowanie jest za mały i zdecydowanie jest u Ciebie za krótko byś pozostawiała go samego sobie. Pies oczywiście musi znać zasady-moja jamnica gdy była szczylkiem spała w pudełku przy moim łóżku.Gdy piszczała wyciągałam rękę i głaskałam ją.Nie brałam na łóżko i teraz nie mam problemu. Zostawianie 6 tygodniowego psiaka na kilka godzin to dla mnie nieporozumienie. 1 Quote
Arystea Posted September 5, 2016 Author Posted September 5, 2016 A proszę jeszcze powiedzieć: 1. Co robić gdy piesek piszczy gdy tylko wejdę do łazienki (boi się wejść ze mną) 2. Czy gdy piesek piszczy, że chce być na rękach/ na kanapie/ na kolanach itp. zawsze go brać? 3. W jakim wieku można zostawiać pieska w domu w razie konieczności? Quote
gojka Posted September 10, 2016 Posted September 10, 2016 1.Ucz go nowego mieszkania,nakłaniaj by wszedł do łazienki.Przecież będzie tam wchodził np do kąpieli.Na razie się boi bo nie zna miejsca.Zostawiaj otwarte drzwi,kładź w łazience na podłodze smaczki,jakąś zabawkę. 2,Jak chce być na rękach czy na kolanach to go bierz.To psie dziecko,potrzebuje tego tak samo jak ludzkie dziecko.Co do kanapy-zależy od Ciebie-czy pozwolisz mu tam przebywać. 3,Ja zostawiałam mojego psa samego jak miał z pięć miesięcy.Na początku na chwilkę-wypad do sklepu czy lekarza. 1 Quote
dwbem Posted September 10, 2016 Posted September 10, 2016 Zgadzam się z Gpjką. Ten szczeniak był stanowczo za wcześnie zabrany od matki i rodzeństwa więc nie dziw się, że płacze jak zostaje sam. Zabieraj go ze sobą wszędzie - do łazienki, kuchni, niech będzie zprzy tobie aż się przyzwyczai do nowego domu. ŁÓżko to twoja decyzją, ja z dużymi psami nie spasłam, teraz z mniejszą suczką śpię i mnie to nie przeszkadza. Jeżeli nie chcesz przyzwyczajać do łóżka to posłanko przy łóżku, tak żeby szczeniak czuł, że jesteś blisko. Zostawania trzeba uczyć stopniowo, najpierw na kilka minut wyjście za drzwi, potem na coraz dłużej, tak żeby szczeniak przekonal się, że zawsze wracasz do niego. Ale na razie daj mu czas na przyzwyczajenie się do nowego życia. No i uważam, że dopóki nie ukończysz szczepień ochronnych szczeniak powinien mieć miejsce np. maty do załatwiania się w domu, potem powoli można uczyć załatwiania się nas zewntrz ale też nie oczekuj, że będzie wytrzymywać wiele godzin. To psie niemowlę i tak jak ludzkie nie wytrzymuje długo. I nigdy nie mozna karać za to, że nie wytrzyma, to nie jest metoda wychowawcza. Szczeniak niestety wymaga dużo cierpliwości, szczególnie tak wcześnie zabrany z gniazda. 1 Quote
Recommended Posts