Skooczekk Posted August 17, 2016 Posted August 17, 2016 Witam. Na początku chciałbym wszystkich przywitać :) Mam małego psa, przygarnąłem go niedawno. Jednak jest problem. Oczywiście szkolę psa tak, abym to ja był Alfą. Zanim dostanie jeść widzi, że coś jem itp. Problem polega na tym, iż pies gdy mnie zobaczy, zaczyna skakać, obejmuje łapami moje ręce, a potem zaczyna gryźć, chowanie rąk nic nie daje, bo łapie za sznurówki, buty itp. Drugim problemem jest to, że gdy chcę przejść, pies kładzie się tuż przed nogami i nie ma sposobu przejścia. Czytałem, że psa nie wolno wtedy omijać, ponieważ będzie wtedy dominował. Czy przesuwając go lekko nogą na bok jest dobrym pomysłem? Chcąc nauczyć go komend także jest problem, bo pies zaczyna wariować, nie może usiedzeć najczęściej kładzie się mi pod nogi.Moim ostatnim pytaniem będzie czy da się nauczyc psa, żeby nie leżał na schodach tylko obok nich na dole? Z góry dziękuję :) Quote
Zarka Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 Masz szczeniaczka, musisz się uzbroić w cierpliwość. Mały chce się bawić, więc skacze i gryzie ręce (buty, kapcie, nogi od stołu...). Nie przesadzałabym z tym dominowaniem i byciem alfą :) To dzieciak i na razie musisz go tak traktować. Oczywiście warto uczyć podstawowych komend, ale powinny to być krótkie sesje, bo młody nie skupi się na dłużej. Poczytaj w necie o zachowaniach szczeniaka, będzie Ci prościej go zrozumieć. Ja na mojego warczę i szczekam jak się rozpędzi z gryzieniem rąk i nogawek. U mnie działa. Poza tym podaję z ręki jedzenie, trzymam ucho do gryzienia i smaczki do "wydłubywania" z dłoni w delikatny sposób. Skakanie ignoruję - odwracam się tyłem. A jak leży w przejściu, to go omijam i nie martwię się, że to objaw uległości z mojej strony:) Powodzenia. Quote
Victoria457 Posted August 30, 2016 Posted August 30, 2016 Zasady typu "jeść przed psem" itp. możesz śmiało włożyć między bajki, bo psy nie mają zamiaru przejąć władzy nad światem czy chociażby Twoim życiem. Jedno jest pewne - musicie razem tworzyć drużynę, w której to Ty masz głos decydujący. Różnica polega na tym, że nie przewracasz psa na plecy, nie warczysz na niego itp. Masz być dla niego autorytetem, ale nie drugim psem - bo nie jesteś nim i Twój szczeniak bardzo dobrze o tym wie. Postaraj się wprowadzić psu jasne zasady i konsekwentnie ich przestrzegać - w tym właśnie tego, że gryzienie rąk kończy zabawę. Szczeniak ma jakieś zabawki, którymi mógłby się z Tobą bawić? Jeśli nie, warto się w takowe zaopatrzyć i pokazać psu, że zabawa np. szarpakiem jest o wiele fajniejsza i bardziej opłacalna od gryzienia sznurówek ;) Czyli jak łapie za ręce przerywasz zabawę i np. wstajesz i odwracasz się tyłem do psa, a jeśli to nie wystarcza, to wychodzisz do drugiego pokoju i zostawiasz szczeniaka na kilka-kilkanaście sekund. Po chwili musisz wrócić - to ważne - i dać psu kolejną szansę na poprawne zachowanie. Jeśli znów gryzie ręce zamiast zabawki - wychodzisz itd. Im więcej takich powtórek, tym pies szybciej załapie, że nie opłaca się gryźć innych rzeczy poza zabawkami. Quote
Recommended Posts