marlena129 Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 Witam. Za ponad 2 tygodnie w piątek trafi do mnie 8-tygodniowy amstaff. Niestety już od poniedziałku będzie musiał zostawać sam od 7 do 12. Mam klatkę kennelową, ale czy to dobry pomysł? Zastanawiam się też, jak uczyć go czystości. Po godz 12 mogę wychodzić z nim nawet co godzinę, ale przez 5 godzin mojej nieobecności piesek będzie musiał załatwiać się w domu. Czy mimo to uczyć go załatwiania się na dworze, czy na początku tylko na maty? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;) Quote
Beatrx Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 ja bym od razu ustawiała go na dwór. 8 tygodniowy szczeniak może nie wytrzymać Ci 5 godzin bez siku, więc po powrocie będzie sprzątanie. ale jak potem będziesz z nim wychodziła po zabawie, po jedzeniu, po tym jak się obudzi i za każdym razem, jak zobaczysz, ze łazi w kółko i ewidentnie sobie miejsca szuka i co jakiś czas w nocy to szubko się nauczy, gdzie należy się załatwiać. tylko pamiętaj, ze póki nie zakończy szczepień nie powinno się go prowadzać na trawniki, gdzie chodzi dużo psów. a co do klatki: pies musi być do niej przyzwyczajony i wiedzieć, ze to jest jego legowisko, bezpieczne miejsce. nie możesz wziąć go w piątek, a w poniedziałek zostawić zamkniętego w klatce. lepiej wydziel mu jedno pomieszczenie, najbezpieczniejsze, pochowaj kable, ubrania, buty, luźne przedmioty, zostaw mu zabawki i gryzaki. a do kennelu przyzwyczajaj powoli, nawet jak pies będzie zostawał w domu spokojnie sam to przyda wam się klatka np. na wyjeździe. Quote
Zarka Posted August 11, 2016 Posted August 11, 2016 Na dwór - póki jasno, ciepło i przyjemnie nawet w nocy ;))) Quote
Recommended Posts