Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Naczytałam się dzisiaj mnóstwo ciekawych rzeczy o posłuszeństwie właśnie, gryzieniu , próbach dominacji itp. Nasówa mi się pytanie. Mam ciekawą książkę o wychowaniu psów , mam to forum gdzie jest naprawde prawie wszystko ale ...może wyjdę na kompletnego laika (pewnie tak jest :) ) jaką linkę mam użyc do nauki przychodzenia na zawołanie. O czym tu jest mowa i gdzie to kupie czy to taka wyciągana smycz czy coś innego. Bo tak się zastanawiam mój maluszek waży 50 kg to chyba na linie okrętowej?

A musze sie wziąśc za nią bo...no cóz spapralismy już nieco w komendach bo była grzeczna a teraz zaczeła dawac czadu.

No więc - CO TO ZA LINKA??

Posted

Linikę długości około 10 m możesz kupić w dużym sklepie z artykułami budowlanymi typu Castorama czy Obi. Ważne aby nie była zbyt cienka, bo wtedy wpije Ci się w dłoń gdy pies szarpnie.

Można kupić linkę alpinistyczną, która wytrzyma słonia,ale jej wadą jest wyższa cena. Znajdziesz ją w sklepie z rzeczami do sportów górskich. Do tego możesz sobie dokupić karabinek w sklepie z artykułami dla psów, zmontować to wszystko do kupy i... linka gotowa :D

Zamiast linki można użyć lonży dla koni ze sklepu jeździeckiego ale ta jest płaska, za to z gotowym karabinkiem.

Posted

Tylko jeszcze warto dodać, że z tak dużym psem to trzeba być z taką linką bardzo ostrożnym. Bo jak pies się rozpędzi, a Ty nie zauważysz i on doleci do końca linki, to może Ci nieźle załatwić stawy (głownie łokieć, ale możliwie i bark).

Posted
:evil: damy rade -musi byc dobrze ale oczywiscie ostroznosci nigdy za wile.

najgorzej jest ja wpada w taki dziwny "kociokwik" wtedy to jets ciezko

Chyba wiem co masz na myśli... Psu odbija i za Chiny nie potrafi ani na sekundę skupić uwagi na Tobie? (moja tak czasem ma, ale na smyczy, bez smyczy jest bardzo grzeczna i skoncentrowana na mnie)

Z linką przy takim dużym psie bardzo uważaj. NIGDY nie próbuj rozplątywać linki i wykonywać jakiś operacji na niej, kiedy przypięty jest pies! Moze Ci niechcący urwać palce... :evilbat: W chwilach wyjątkowo trudnych i poplątanych- zawsze lepiej puścić linę! Pies prędzej czy później wróci, a palca nikt Ci nie przyszyje (nie wierz w cuda 8) )

Widziałam chyba gotowe linki, gdzieś w internecie, w Karusku, albo w Manmacie... Możesz zobaczyć jak to wygląda.

Posted

To,czy wytrzyma to nie kwestia linki a karabińczyka-mam dwie liny-cienką i grubą i na obydwu mogę się powiesić i nie pękną :wink:

Bez przesady-pies to nie parowóz :D

Jako dodatkowe wyposażenie do linki treningowej polecam rękawiczki-zimą to żaden problem-na lato gorąco polecam rowerowe bez palców albo do jazdy konnej-całe,skórzane lub materiałowe.

Innaczej ręce będą prezentowały się fatalnie 8)

Z linką trzeba nauczyć się pracować-ale to komfortowa sprawa-luzik dla psa a jednocześnie pełna kontrola przez właściciela :wink:

Posted
hm...a co powiesz na to ze (ja kiedys pozyczylam linke taka wlasnie 30 metrow) i jak puscilam na niej moja Tosce to ta byla zajeta tylko jej gryzieniem, platala sie w nia, jak biegala, i chciala przegryzc,

pozdrawiam

Troszkę nerwowo-stresowe zachowanie psa-generalnie psiakom nie przeszkadza coś tam uwieszone przy szeleczkach czy obróżce 8)

30m to wg mnie lekka przesada-po jakiego grzyba taka lina długaśna...

Najpraktyczniejsza i możliwa do kontroli jest lina-standard-10-15m.

Nie wyobrażam sobie linki 30m-przecież to żadna kontrola nad psem :roll:

Posted
30m to wg mnie lekka przesada-po jakiego grzyba taka lina długaśna... 

Najpraktyczniejsza i możliwa do kontroli jest lina-standard-10-15m.

hm..pewnie i masz racje, ale akurat ta osoba miala taka i powiedziala ze taka najodpowiedniejsza.....ja wtedy nie wiedzialam ze taka to za dluga(to bylo rok temu). Ale troszke nie wyobrazam sobie uzywac takiej linki w lesie(nawet takiej 10-15 metrow) bo u mnie spacery odbywaja sie po lesie glownie i psina zaplatalby sie z pewnoscia....

a co myslisz o smyczy wyciaganej automatycznej, ktora sie nie placze, a tez ma prawie 10 metrow (dokladnie najdluzsza jest 8m.)

pozdr.

Posted

właśnie a te gotowe wyciagane?

ale coś mi się wydaje że za cienkie są.

U nas w lesie nie ma problemu. To znaczy nie próbowałam nawet odwoływać psicy kiedy zwęszy ptactwo bo to nie ma sensu. Polata postraszy i wraca bez problemu. Natomiast na naszych "cudnych" miejskich plantach (taki mały parczek :wink: ) to się zaczyna. Po pierwsze miliony psów, ludzi dzieci do samochodów blisko i czasem ciężko ją dowołac ( a kurka właśnie wtedy powinna być grzeczna !) no i faktycznie może się poplątać w tej lince.

No i jak długo trzeba cwiczyc z linka, kiedy wiadomo że juz??

Posted

Linka to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza gdy miejsce spacerowe jest bardzo zapsione lub zaludnione, a z pewnych przyczyn pies nie może być samodzielnionie puszczony. Jeżeli nie ma śniegu linki wcale nie musisz trzymać w ręce, więc nie ma raczej obawy, że pies Ci wyrwie rękę z barku. Tylko pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie chwytać jej, gdy pies biega jak szalony: dłoń bez skóry nie wygląda zbyt atrakcyjnie ;). Smycz automatyczna to jednak nie to samo, pies (zwłaszcza większy) raczej się na niej nie wybiega.

Posted
właśnie a te gotowe wyciagane?

ale coś mi się wydaje że za cienkie są.

Był kiedyś topik o Flexi (najpopularniejsze smycze automatyczne)- wszyscy sobie chwalą. Smycze są dostosowane do wielkości psa (są tez takie powyżej 50 kg.), u mnie na osiedlu chodzi na takiej smyczy leonberger i jeszcze nie urwał. ;) Dla własnego komfortu- lepiej kupić taką smycz całą z taśmy, a nie z linki. Ale to chyba nie to samo co lina- smycz automatyczna cały czas "się ściąga"- przez co wydaje mi się, że pies cały czas czuje, że jest zapięty i bardziej się pilnuje... Ale na pewno jest wygodniejsza w użyciu... 8)

Natomiast na naszych "cudnych" miejskich plantach (taki mały parczek :wink: ) to się zaczyna. Po pierwsze miliony psów, ludzi dzieci do samochodów blisko i czasem ciężko ją dowołac

Za mało atrakcyjna jesteś :wink:

No i jak długo trzeba cwiczyc z linka, kiedy wiadomo że juz??

Myślę, ze zauważysz ten magiczny moment ;) Jak pies słucha na lince w 100% to jest szansa, ze bez linki też posłucha 8)

Posted

bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i rady, pozyjemy zobaczymy i oczywiscie napiszemy jak nam idzie :wink:

sama jestem ciekawa jak zareaguje moja psica na takie dictum

co z tego napisal;:

Za mało atrakcyjna jesteś

:oops: pewnie tak ale co zrobic jak ona chce sie bawic w zapasy ???

Posted

:oops: pewnie tak ale co zrobic jak ona chce sie bawic w zapasy ???

Pokombinuj trochę... :wink:

Dla mojej psicy najbardziej atrakcyjna na świecie jestem ja... z piłką w ręce :wink:

To jest jej ukochana zabawa i jeśli jej pańcia sięgnie do kieszeni po piłeczkę to żaden pies, kot, dziecko, człowiek czy ptak nie oderwie jej wzroku ode mnie 8)

Posted

espeso, co to znaczy ze ona chce sie bawic w zapasy?

mysle ze z tym przywolywaniem to jest tak , ze wlasnie jestes dla niej za malo atrakcyjna w sytuacjach rozpraszajacych psa. Skupianie na siebie uwagi psa zaczyna sie w miejscach cichych stopniowo przechodzac do bardziej ruchliwych i halasliwych. Jesli pies dobrze reaguje na Twoje wolanie w ciszy(tu -->w lesie) to jest pozniej latwiej i szybciej nauczyc go sluchania sie Ciebie w rozpraszajacych warunkach. Radze zajrzec na ta strone--> ja korzystam z tego opisu, jak narazie tydzien i jest o niebo lepiej, Tosca reaguje juz o wiele czesciej za pierwszym razem na imie i przybiega, jak narazie cwiczylam z nia w domu przez tydzien, i 3 dni na spacerku-rewelka mowie. Jeszcze ze dwa , trzy tygodnie i bedzie sie super sluchac. Bede to przenosic do bardziej wrzacych miejsc. Znam wiele osob tez tych z netu, ktorzy zachwalaja sobie ta metode i moga odwolac psa biegnacego np. za kotem w pelni galopu-co kiedys nie bylo do pomyslenia. To cwiczenie nazywa sie WARUNKOWANIEM KLASYCZNYM i polega na wyrabianiu w psie "pamieci miesniowej". Do nauki tego cwiczenia musza byc super smakolyki ;)

mysle ze to lepsze od linki ktora na prawde w zatloczonych miejscach sie placze-jest dobra na otwarte przestrzenie.

pozdrawiam.

http://www.kliker.pieski.eu.org/Praktyka/przywolanie.html

Posted

Cześć!

Po pierwsze dzieki, super fajna strona opis i td. właśnie o takie sytuacje mi chodziło i o takie zachowania. Nie mam klikera i pewnie zastosuje komende słowną.

Mam tylko jedno pytanie.....................czy Wy tu wszyscy macie tylko (az!) psa i nic więcej??

to absolutnie nie jakas złośliwość tylko jestem przerażona jak ja to wszystko zmiszcze w czasie, którego mam tak mało!?

I jeszcze jedno czy takie ćwiczenia muszą być wykonywane zawsze z jedna osobą??

Pozdrawiam

Posted
Nie mam klikera i pewnie zastosuje komende słowną.

Podobno wystarczy nakrętka od "Frugo" na przykład, ważne, zeby klikała ;)

czy Wy tu wszyscy macie tylko (az!) psa i nic więcej??

Ależ skąd! My wszyscy tylko się tak mądrzymy, a w rzeczywistości mamy zupełnie niewychowane psy, z braku czasu oczywiście :lol:

Po prostu ćwicz ile możesz. A kiedy masz więcej wolnego czasu- więcej go poświęcaj psu 8)

I jeszcze jedno czy takie ćwiczenia muszą być wykonywane zawsze z jedna osobą??

Wydaje mi się, że może ćwiczyć z różnymi osobami, o ile te różne osoby będą stosowały tę samą metodę. Czyli te same komendy, te same nagrody, dawane w tym samym momencie. Żeby nie robić psu wody z mózgu- lepiej najpierw przeszkolić rodzinkę, a potem psa ;)

MNie znacznie gorzej idzie z rodziną niż z psem :evilbat:

Posted
MNie znacznie gorzej idzie z rodziną niż z psem

skad ja to znam...czasem naprawde sil mi brakuje na jakiekolwiek szkolenie psa - chcialam miec tak pieknie wyszkolonego psa, a jest niestety inaczej...i tak bede walczyc i starala sie tlumaczyc rodzinie o co w tym wszystkim chodzi...

Posted
mysle ze to lepsze od linki ktora na prawde w zatloczonych miejscach sie placze-jest dobra na otwarte przestrzenie.

Ja jednak w zatłoczonych miejscach (i w pobliżu ulicy) prowadzę psy na smyczy. :-?

Posted

Sposob ktory padl wyzej nauczenia psa przychodzenia i my wyprobujemy :D Bo u nas ciezko z tym.. Narazie uczylismy sie z linka, ale oszalamiajacych rezultatow nie zauwazylam (byc moze to moja wina :( ale staram sie jak moge) choc napewno jakas poprawa jest..

linke kupilismy w sklepie zoologicznym 10m po 20 zl