Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przy ostatniej wizycie u weterynarza został nam zalecony zabieg usunięcia kamienia nazębnego (i prawdopodobnie usunięcia jednego lub więcej zębów). Jednocześnie nadszedł już czas ponownego szczepienia przeciw innym chorobom zakaźnym i zastanawiam się, co powinno być pierwsze? Czy zabieg jest na tyle inwazyjny, że może osłabić psa i ewentualnie przyczynić się do łatwiejszego złapania jakiegoś choróbska, czy nie ma to większego znaczenia? I czy po szczepieniu trzeba odczekać jakiś dłuższy czas, aby móc poddać psa zabiegowi? Obie sprawy są dosyć pilne i zależy mi na tym, żeby to jakoś w miarę sprawnie załatwić.

Posted

Po szczepieniu warto poczekać z zabiegiem nawet 10-14 dni, żeby organizm zdążył wrócić do pełnej równowagi.

Zresztą pewnie sam wet tak zadecyduje, więc spokojnie.

• Upvote 1
Posted

Ma takie samo zdanie w tej kwestii i również uważam,że najpierw warto skupić się na szczepieniu psa,po czym odczekać powiedzmy 7-10 dni i dopiero wówczas udać się na zabieg usuwania kamienia nazębnego czy nawet jak piszesz samego zęba. Tak będzie po prostu bezpiecznie.

• Upvote 1
  • 2 weeks later...
Posted

Dzięki za podpowiedzi, jesteśmy już tydzień po szczepieniu, wetka radziła odczekać 2 tygodnie. Przedwczoraj zauważyłam, że w miejscu szczepienia zrobiło się zgrubienie. Ogólnie to pierwszy raz pojawiła się taka reakcja po szczepieniu, wiem że czasami się zdarza, czy powinnam coś z tym robić? Zdania są podzielone - jedni mówią, żeby nie ruszać bo samo się wchłonie, inni radzą masowanie z dodatkiem czegoś z kamforą.