krejzololo Posted June 18, 2016 Posted June 18, 2016 Przy ostatniej wizycie u weterynarza został nam zalecony zabieg usunięcia kamienia nazębnego (i prawdopodobnie usunięcia jednego lub więcej zębów). Jednocześnie nadszedł już czas ponownego szczepienia przeciw innym chorobom zakaźnym i zastanawiam się, co powinno być pierwsze? Czy zabieg jest na tyle inwazyjny, że może osłabić psa i ewentualnie przyczynić się do łatwiejszego złapania jakiegoś choróbska, czy nie ma to większego znaczenia? I czy po szczepieniu trzeba odczekać jakiś dłuższy czas, aby móc poddać psa zabiegowi? Obie sprawy są dosyć pilne i zależy mi na tym, żeby to jakoś w miarę sprawnie załatwić. Quote
krejzololo Posted June 18, 2016 Author Posted June 18, 2016 Tak też mi podpowiadała intuicja, ale wolałam dopytać :) Quote
wronka Posted June 18, 2016 Posted June 18, 2016 Po szczepieniu warto poczekać z zabiegiem nawet 10-14 dni, żeby organizm zdążył wrócić do pełnej równowagi. Zresztą pewnie sam wet tak zadecyduje, więc spokojnie. 1 Quote
wet-CBDNA_pl Posted June 22, 2016 Posted June 22, 2016 Ma takie samo zdanie w tej kwestii i również uważam,że najpierw warto skupić się na szczepieniu psa,po czym odczekać powiedzmy 7-10 dni i dopiero wówczas udać się na zabieg usuwania kamienia nazębnego czy nawet jak piszesz samego zęba. Tak będzie po prostu bezpiecznie. 1 Quote
krejzololo Posted July 1, 2016 Author Posted July 1, 2016 Dzięki za podpowiedzi, jesteśmy już tydzień po szczepieniu, wetka radziła odczekać 2 tygodnie. Przedwczoraj zauważyłam, że w miejscu szczepienia zrobiło się zgrubienie. Ogólnie to pierwszy raz pojawiła się taka reakcja po szczepieniu, wiem że czasami się zdarza, czy powinnam coś z tym robić? Zdania są podzielone - jedni mówią, żeby nie ruszać bo samo się wchłonie, inni radzą masowanie z dodatkiem czegoś z kamforą. Quote
bou Posted July 1, 2016 Posted July 1, 2016 Nic nie masuj,za ok.8-10 dni samo się wchłonie. To nic takiego,nie martw się. Quote
Recommended Posts