malutkitiny Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 witam wszystkich na forum. Mam duży problem ze swoją 6 letnią golden labladorką LUNA. Moja kochana sunia w ostatnim czasie bardzo mocno gubi sierść, do tego stopnia iż boję się ją czesać bo sierść wychodzi garściami. nie zmieniałem jej menu w żywieniu, dostaje suchą karmę pedegree jak również mokrą karmę. sunia nigdy nie była dopuszczana, bardzo się martwię stanem jej sierści. Wcześniej Luna traciła sierść po zimie ale nie w aż takim stopniu/ zmieniałem jej nawet legowisko ale to też nie pomagało.może jakieś witaminy albo lekarstwa na wzmocnienie sierści. pomóżcie proszę Quote
Doryda Posted June 18, 2016 Posted June 18, 2016 Po pierwsze - nie wiem o jakiej rasie piszesz. Nie ma czegoś takiego jak "golden lablador". Jest albo labrador retriever albo golden retriever. Dostaje pedigree? No to masz po części odpowiedź, dlaczego dzieje się tak a nie inaczej. Pedigree jest opisywana jako kompletna karma, niby ma te 20% białka ale całkowitej zawartości mięsa jakoś producent nie podaje. Poza tym pierwszym wymienionym składnikiem na etykiecie są zboża, co oznacza, że jest ich w karmie przewaga. Na miłość boską, pies to nie szczur, on potrzebuje przede wszystkim mięsa! Dlatego radziłabym poszperać na forum w celu doedukowania sie na temat karm dla psów i zmienić markę! Jedna prawdopodobna przyczyna -nieprawidłowe odżywianie- odhaczona. W tym wypadku również radziłabym zadbać o kondycję skóry i sierści - zaopatrzyć się w preparat bogaty w kwasy Omega 3 (np.OmegaTrin) oraz preparat z biotyną, z domowych sposobów - polecam siemię lniane oraz surowe żółtko jaja kurzego. Pies może gubić sierść również z powodu stresu. Czy w ostatnim czasie zaszła jakaś radykalna zmiana w otoczeniu psa? Quote
Zarka Posted June 19, 2016 Posted June 19, 2016 Może chodzi o mieszańca tych dwóch ras. Tak zrozumiałam. Jak nie będzie efektu po zmianie karmy i dodaniu suplementów to proponuje wizytę u weta. Może to niedoczynność tarczycy? Objawem może być m.in. przerzedzenie sierści, łupież albo łojotok. O 15.06.2016 o 21:56, malutkitiny napisał: ...sunia nigdy nie była dopuszczana... I niech tak zostanie:) 2 Quote
Recommended Posts