Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam suczkę, ma 2 i pół roku. Mam ją od ponad roku u siebie. Dzisiaj zauważyłam u niej niepokojące zachowanie, którego nigdy wcześniej raczej nie miała. Robiłam grilla w ogrodzie, fajna atmosfera itp. i nagle pies się zerwał i schował pod choinką w ogrodzie. Myślałam, że czegoś szuka ale nie. Cały czas biega, krąży zaniepokojona, przestraszona a w domu wygląda, jakby szukała czegoś pod podłogą! Węszy, często nie reaguje na wołanie, nic. Jakby szukała jakiegoś chodzącego po domu zwierzęcia, jakby się czegoś bała. Jest już trochę lepiej niż w południe, ale boję się o nią. Mieszkam na działce na wsi, obok mam las. Często ze spaceru wraca cała w kleszczach (jest zaszczepiona i daję jej tabletki przeciwko kleszczom) i po prostu trzeba je z niej tylko strzepać, nic się nie dzieje. Ale czy to możliwe, że ukąsił ją kleszcz i stąd to zachowanie?? Oprócz tego, niestety istnieje ryzyko, że było to jakieś inne zwierzę, być może groźne (miałam ją na oku, ale nigdy nie wiadomo). Za płotem czasami chodzą zaskrońce, niegroźne ale mogą być też żmije niestety. Macie jakiś pomysł, skąd to dziwne zachowanie?? I jak temu zaradzić??

Proszę o szybką odpowiedź!

Posted

Szybko to trzeba ją wetowi pokazać.

A o co Ci chodzi z tym "innym zwierzęciem"?Nawet gdyby niedzwiedz ją ugryzł,to wygladałoby to inaczej.

• 2 weeks later...
Posted

Czym prędzej do lekarza na badania,bo być może przyczyna takiego zachowania jest właśnie kleszcz i warto to sprawdzić,to co opisujesz wygląda też na nagle ataki lękowe,ale najpierw trzeba wykluczyć jedną opcję wykonując szereg badań.

Posted

Jestem w 95% pewna, że może mieć kleszcza, albo juz nie ma. Moze mieć babeszjoze, to choroba wywoływana przez pierwotniaki u zwierząt. Są 3 rodzaje pierwotniaków które ja wywołuja kazda daje inne objawy używałaś może jakiś preparatów spot -on typu fiprex ?

Zwierzeta trzeba zapezpieczać już od marca....i też zwróć uwagę czym... obroże nic nie dają już obecnie, wiekszość weterynarzy je odradza.