karokamido Posted May 30, 2016 Posted May 30, 2016 Witam od tygodnia mamy psa który ma rok. Adoptowalismy to od ludzi którzy nie mieli czasu się nim zajmować. Mieszkali w domku i pies był cały czas w ogródku. Problem jest taki że jak wychodzimy na spspacer to od razu sika. Zakładamy puszorek-sika. Cieszy się -sika. Po prostu nie wiem czy on z tego wyrośnie? Pozdrawiam! Quote
Victoria457 Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Rocznego psa właściwie można jeszcze uznać szczeniakiem - albo raczej podrostkiem. Uczcie psa czystości tak jak szczeniaka, z tym, że nie musicie używać podkładów, ale od razu przejść do etapu sikania na zewnątrz. Jak wypróżni się za dworze - nagradzacie. Jeśli zrobi to w domu - sprzątacie porządnie to miejsce, żeby nie było zapachu (przyda się jakiś specjalny środek). Przy okazywaniu radości może posikiwać i nie ma w tym nic nadzwyczajnego - mój pies też tak robił ;) Ćwiczcie opanowanie emocji, nie nakręcajcie go gdy się cieszy (typu gadanie do psa wysokim głosem), zachowujcie spokój i nagradzajcie psa, gdy też zachowuje się spokojnie. Jeśli chodzi o sikanie przy zakładaniu szelek, to pewnie radość ze spaceru, albo strach - nie widząc psa nie jestem w stanie tego stwierdzić ;) Jeśli to to pierwsze, zakładajcie psu uprząż kilka razy w ciągu dnia, ale nie wychodźcie na dwór - żeby to nie był dla niego znak spaceru a coś zwykłego, "nudnego". Nie będzie się wtedy tak emocjonował :) Quote
Recommended Posts