Martka Posted May 25, 2016 Posted May 25, 2016 Mam pytanie do specjalistów;-) mam znalezionego psiaka, chcialabym go miec ze soba na podworku jak wykonuje jakies czynnosci, ale teren nie jest idealnie zamkniety a boje sie ze nie poslucha mnie i nawieje, chce zakupic mu linke wybiegowa. Jaka i jak to sie montuje, czy sprawdza sie to. Quote
*Magda* Posted May 25, 2016 Posted May 25, 2016 Skoro teren nie jest "szczelny", to jak najbardziej linka to dobry pomysł ;) Możesz kupić gotową linkę treningową (np.10m) w zoologicznym. W sklepie budowlanym możesz kupić karabińczyk i linkę na metry (sama możesz zdecydować ile chcesz metrów 10,13,20...). Gotową linkę przypinasz psu do obroży/szelek i puszczasz psa z luźną linką na ziemi. Najlepiej jakbyś miała koniec linki w zasięgu ręki/nogi, żeby w razie potrzeby linkę złapać lub nadepnąć ;) Quote
krejzololo Posted June 18, 2016 Posted June 18, 2016 Pozwolę się podłączyć do tematu :) Zastanawiam się, czy taka linka byłaby dobrym pomysłem dla mojego psa. U mnie z kolei problemem jest nieposłuszeństwo psa, tzn. dopóki jej coś nie rozproszy/zainteresuje. Do tego dochodzi obawa przed innymi zwierzętami - w mojej okolicy wielu właścicieli puszcza psy luzem, błąkają się też bezpańskie psy i koty. Mój pies został raz pogryziony przez innego psa, więc po pierwsze obawiam się o jej bezpieczeństwo, a po drugie od tego czasu różnie reaguje na różne psy, zdarza jej się również zareagować agresywnie. Stąd puszczanie psa samopas raczej nie wchodzi w grę, może taka linka by się sprawdziła? Quote
Doryda Posted June 18, 2016 Posted June 18, 2016 Linka jest zawsze dobrym pomysłem bo zapewnia psu kontrolowaną swobodę. Gdy któryś z moich psów lata na lince, ja trzymam jej koniec w ręku. Wolę nie ryzykować puszczając ją luzem bo moje psiury mają pewne problemy behawioralne a nadepnięcie nogą nie raz przypłaciłam upadkiem... Wracając do tematu: z linką pies ma większy obszar do eksploracji, możliwość biegania, aportowania... Do tego jest niedroga. Kupowałam w stacjonarnym sklepie 10-metrową, taśmową linkę firmy Dino i zapłaciłam tylko 26 zł. Widzę same pozytywy :) Jedyna sytuacja w jakiej nie polecam linki to zabawa z innym psem, gdyż może się zdarzyć że psiaki się zaplączą i wywiąże się między nimi konflikt z powodu ograniczonej przestrzeni... Quote
Zagrodowy pies polski Posted June 26, 2016 Posted June 26, 2016 Stosuję linkę 10m na spacerach i sprawdza się dobrze. Trzeba tylko uważać, żeby samej się w nią nie zaplątać. Quote
Recommended Posts