Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 1,5 rocznego pieska,nie wiem co ostatnio mu się stało ale zaczął atakować wszystkie psy. Potrafi rzucić się na wilczura czy dobermana. Chodzi w kagańcu bo rzucił się na sitzu.Miał podawane sterydy na alergię.Odstawione aktualnie.NIE mam pojęcia skąd ta agresja,poświęcam mu dużo czasu,wybiegany jest też.

12938127_813089052155670_5449027587175881229_n.jpg

Posted

Taka terierza buta to niestety dosyć często problem. Najlepiej byłoby skonsultować się z doświadczonym trenerem, który pokazałby Ci, jaka jest przyczyna takiego zachowania, jakie błędy popełniasz i jak psa oduczać takiego zachowania.

Możesz wypracować u psa ignorowanie innych zwierząt, nawet tolerowanie ich, ale prawdopodobnie nigdy nie będzie kochał wszystkich psów w okolicy (przerabiałam dokładnie taką samą sytuację u siebie). Ta rasa to indywidualiści, a u samców to już w ogóle...

Póki co moim zdaniem powinnaś korygować już początek negatywnej reakcji, odwracając uwagę psa od innego zwierzaka i trenować skupianie uwagi na sobie. Zacznij od treningów w domu (patrzenie Ci w oczy, równanie do nogi), później przenieś to na dwór i powoli ćwicz w coraz większych rozproszeniach i stopniowo zmniejszaj odległość od innych psów.

Staraj się też nie dopuszczać do ataków, a do ćwiczenia poprawnych rekcji z psami wybieraj znajome, łagodne zwierzaki, które nie będą działały prowokująco.

No i być może pomocna byłaby kastracja, ucisk jajek na mózg nie pomaga.

• Upvote 1