Jump to content
Dogomania

Terriery w literaturze, bajkach, mediach...

Recommended Posts

Posted

Wojtek-dzieki za zdjatka.Z sentymentem je obejrzalem.A pankracy

to faktycznie erdel tylko z uszami spaniela i z pewnoscia byl rudy.

A ten drugi to z uwagi na krate jakas gladkowlosa wersja teriera szkockiego.

• Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z innej beczki :wink:

Instrukcja czyszczenia muszli toaletowej:

1. Podnieść klapę muszli i wlać jedną ósmą szklanki szamponu dla zwierząt.

2. Wziąć kota na ręce i głaskając go iść wolno w stronę łazienki

3. W odpowiednim momencie wrzucić kota do muszlli zamykając jednocześnie klapę. W razie potrzeby stanąć na niej.

4. Kot w tym czasie samodzielnie rozpocznie czyszczenie muszli,wytwarzając przy tym wystarczającą ilość piany. Odgłosami dochodzącymi z muszli nie należy się niepokoić i spokojnie pozwolić kotu wyżyć się do woli!

5. Zainicjować fazę mycia turbo i płukania końcowego poprzez kilkukrotne uruchomienie spłuczki.

6. Jeśli stanie na klapie muszli było konieczne,

poprosić kogoś

innego o otwarcie dzwi wejściowych. Zadbać o to, żeby nikt nie znajdował się między dzwiami łazienki a wejściowymi.

7. Z bezpiecznej odległości możliwie szybko otworzyć klapę toalety. Duża szybkość kota spowoduje samoczynne wysuszenie jego sierści.

8. W ten sposób i toaleta i kot są znowu czyściutkie.

Pozdrowienia

Pies

kotek011hd.jpgkotek021tp.jpg

Posted

A ja znalazłam stary "Magazyn Gazety"(19-20.12.1997), a w nim wielką reklamę filmu do fotek: A.T w pomarańczowej koszulce w towarzystwie młodych dziewczęcych łydek i napis "Wściekła Figa-----pomarańczowy".

Czy to może ktoś znajomy?

Posted
Abył Puc, BURSZTYN i Goście.... Ktoś pamięta jakie to były psy?

Eh a jeżeli chodzi o Trzech panów w łodce nie licząc psa - to nie był to przypadkiem gładki fox?

Puc to łaciatym kundel udajacy foksa - :D

A trzej panowie na łódce - to OCZYWIŚCIE że foksterier gładkowłosy!!!

Co do " maski" to i tak wszyscy mówią mi że mój psiak Foks .... Taki jak w Masce... choć ja wiem że są pewne różnice :lol:

Posted
A trzej panowie na łódce - to OCZYWIŚCIE że foksterier gładkowłosy!!!

... Montmorency powitał ten kompromis z wielkim uznaniem. Nie przepada bowiem za romantyczną samotnością. lubi rwetes, a im grubszy kawał, tym bardziej zabawny w jego oczach. Gdybyście spojrzeli na niego, pomyślelibyście, że to zesłany z nieba na ziemię anioł, który z nieznanych powodów przybral postać nie człowieka, tylko małego foksteriera ...

... Kiedy Montmorency przeszedł na moje utrzymanie, nie obiecywałem sobie, że uda mi się dłużej zatrzymać go w moim domu. Siedziałem często i patrzyłem na niego, a on przysiadlszy na dywaniku przed kominkiem spozieral mi w oczy. Myślalem wówczas: "Och, ten pies nie pożyje długo na ziemi. Złotym rydwanem pojedzie prosto do nieba - oto jaki los czeka tego foksteriera". Ale kiedy zapłaciłem za tuzin kurcząt, które uśmiercił; kiedy po raz sto czternasty przyszło mi ciagnąć go za łeb, a no warczał i szarpał się, bo mu przeszkodziłem w ulicznej psiej burdzie; kiedy rozpieklona niewiasta przyniosła mi martwego kota, żebym go sobie obejrzal, i nazwała mnie mordercą; kiedy sasiad mieszkajacy dwa domy dalej wniósł na mnie skargę do sądu ....

rozdział drugi

Skąd wiesz, że gładkowłosy? :)

Posted
Moja fascynacja terierami zaczęła się od bajki, wtedy czechosłowackiej, o foksterierce szorstkowłosej Daszeńka. Była to dobranocka częściowo animowana częściowo zaś nie /Daszeńka była rzeczywista/. Było to ok. 25 lat temu. Czy ktoś to jeszcze pamięta oprócz mnie???

pozdro

Oj tak, jak najbardziej pamiętam mimo, żem małym smykiem byłam. Bardzo fajna bajka i ten foksik jak najbardziej żywy jak to foksik. Poza walorami bajkowymi były też walory edukacyjne, tłumaczono jak psy zachowują sie w różnych sytuacjach. Ja pamietam do dzisiaj dlaczego robią kółeczka w miejscu zanim się położą i jak patrzyłam na swojego Korka to wypisz, wymaluj

Posted

Oczywiście że razem choć może ostatnio trochę zaniedbałem jego kondycję ( swoją też :oops: ) . Ale mam naprawdę najspokojniejszego Foksa pod słońcem , a kochany , a inteligentny !!!!

Mówię jak typowy właściciel psa :lol:

Posted

Wojtek, nie widziałam, ale chodzi mi po głowie west 8)

P.S. jak mi dasz swój email - to Ci wyślę kalendarz adwentowy, który właśnie dostałam - myślę, że Cię zachwyci :cunao:

Posted
Leciał kiedyś taki fajny kolorowy serial TV. Główny bohater to chyba erdel...

073dd.jpg

... ale te amerykańskie erdele, jakieś dziwne :-?

e to chyba przeniczny szkot patrzcie na tę grzywkę :lol: :lol: :lol:

Posted

Latam po dogo jak szalony, jak mawiał Woody Allen chyba jem za dużo surowego mięsa... A może ten dzbanek kawy zrobił swoje... 8)

Mam tu jeszcze parę jajcarskich fotek, nie wiem gdzie wkleić, może tu:

497hs.jpg

534nu.jpg

574yz.jpg

599ua.jpg

661vc.jpg

A ta mnie dosłownie rozwala!!!

582ft.jpg :D

Posted

No, może zbyt pochopnie napisałam, że na tych zdjęciach terierów nie ma...

661vc.jpg

Na tym zdjęciu, ten z przodu to wyraźnie terier! Tylko "te lędźwie takie jakies... Grzbiet jak u karpika światecznego." :wink:

Sorry, nie mogłam się powstrzymać :lol: . Niektóre słowa natychmiast stają się klasykami :wink: . Dla mnie - na pewno te powyżej. Coś czuję, że jeszcze często będę je miała okazję cytować. :wink: A jak to jednak nie terier, to...

Nie, dobrze, jestem wielbłądem!!!!!!!

:roflt: :lol: :roflt: