Wojtek Posted October 8, 2006 Author Posted October 8, 2006 No to super. :thumbs: Nie ma jak Jagermaister i inne książki o zwierzynie. Poczekajmy na Flaire, może ona rzecze czy w Stanach oprócz piwa, pije się cos z airedalem na butelce... Natomiast jako wielki miłośnik "beletrystyki" właśnie czytam "lubelskie łyski". Ciekawe czy wiesz/wiecie co to? :drinking: Quote
Ali26762 Posted October 8, 2006 Posted October 8, 2006 Łyska to taki ptak ze śmiesznymi nogami :D Quote
rita60 Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Wojtek to pewnie jakas nalewka,czy co ? moze taka z kukułkami/tez ptaki/:evil_lol: Quote
bajadera Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Wojtek, myśląc o czytelnictwie miałam tylko na mysli zacne trunki ze Szkocji. Jeleń to Glenfiddich. Quote
Wojtek Posted October 10, 2006 Author Posted October 10, 2006 [quote name='sirion']Wojtek, myśląc o czytelnictwie miałam tylko na mysli zacne trunki ze Szkocji. Jeleń to Glenfiddich. sirion, no nie można być przecież monotematycznym... ;) Trzeba korzystać z globalnego dziedzictwa kulturowego :razz: :lol: Quote
Aluzja Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 Hejo, hmm mialo byc w mediach cholery:-) Skoro jednak w temacie...to uwazam,ze terrier jako pies mysliwski zdecydowanie nadaje sie do polowania na "ZLotego bazanta" niestety wiekszosc z psow w tej dziedziinie zachowuje sie jak "dog in fog". A teraz meritum sedno etc. Airedale :wzmianka u Londona w "Bialym kle" albo "Zewie polnocy" w jednej z pozycji okreslone jako "chicholapi mordercy" wypuszczani stadem z pokladu statku aby likwidowaly wilki-stad Bialy Kiel nie bardzo je lubil.Opisana tam jest walka airedale z wilkami.W drugiej pozycji jeden z traperow mial brzydka ,owlosiona na mordzie suke , bardzo za to madra bo wywodzila sie z rodu airedale. Jadsac dalej ..rosyjski a raczej radzieckifilm "Elektronik" o chlopcu ,ktory mial sobowtora robota a ten sobowtor mial mechanicznego psa wlasnie airedale. Amerykanski film "One milion dollar collar"...pewnie o obrozy wartej milion ale tego filmu nie widzialam. Z cyklu stare kino pamietam dwie pozycje..jedna to swego czasu kultowy ponoc film "Wind" w pewnych scenach mozna bylo zobaczyc psa w typie welsho airedale przywiazanego do czegos i zywiolowo reagujacego na wycie wichru. Byl tez film nie pamietam tytulu (ale dalej stare kino) o grupie lobuziakow..takie stadko dzieciakow robiacych durnowate wybryki...mialy one psa,,,ni to staffik nie wczesnowieczny:-) amstaff..caly bialy a na jednym oku mial namalowane chyba cyrklem czarne kolko tak ,ze wygladal jak w monoklu.Moze ktos pamieta tytul?? Charlie Chaplin mial kiedys pieska wybitnie przypominajacego jack'a:-) Z nowszych.... Sprocket w filmach kukielkowych Hansona..byl airedale.Pamietam taki dialog :Sprocket pytany przez kogos jakie rasy lubi przy kazdej warczal i reagowal nerwowo ,ze NIEEEE.Zapytany czy lubi airedale ..zaczal wrzeszczec tak tak i merdac ogonem.O tyle to zapamietalam ,ze wlasnie wtedy marzylam o kupnie airedale. Dla mnie Pankracy byl terrierem z nieklejonymi uszami:-) Na razie nic wiecej nie pamietam ale pewnie cos sobie przypomne...aha chyba w panach w lodce nie liczac psa byl dandie dinmont a nie welsh.Nie jestem jednak pewna. Quote
bajadera Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 O ile wiem Jerome K. Jerome opisywał foksterriera. Quote
Kardusia Posted October 14, 2006 Posted October 14, 2006 [quote name='Aluzja'] Dla mnie Pankracy byl terrierem z nieklejonymi uszami:-) Na razie nic wiecej nie pamietam ale pewnie cos sobie przypomne...aha chyba w panach w lodce nie liczac psa byl dandie dinmont a nie welsh.Nie jestem jednak pewna. Aluzja - a ja z kolei zawsze ilekroć wspominałam "Ferdynanda wspaniałego" - LJK - to kojarzyłam Ferdka z AT:evil_lol: (być może dlatego,że tak jestem od młodych lat przesiąknięta serdelami) a tu masz babo placek...;) na stare lata dopadły mnie wspomnienia z młodości i dociekanie kim był Ferdynand: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=628 Jestem rozczarowana swoją naiwnością, bo ilustracje ( a szczególnie okładka) sugerowały zupełnie inną rasę... na pewno nie boksera :shake: Quote
Wojtek Posted October 15, 2006 Author Posted October 15, 2006 Kardusia, zabij mnie - ja również byłem przekonany, że Ferdynand to erdel!!! :-? Czy nie było przypadkiem bajki animowanej na jego temat??? Quote
Jura Posted October 15, 2006 Posted October 15, 2006 Kardusia, ale w linkowanym przez Ciebie tekście nie ma mowy o tym, że Ferdynand to bokser, tylko że książke wymyśliła bokserka. Quote
Flaire Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Wojtek napisał(a):Poczekajmy na Flaire, może ona rzecze czy w Stanach oprócz piwa, pije się cos z airedalem na butelce... Hmm... W Stanach mam tylko zgrzewkę piwa z Airedalami na butelkach - mam to już chyba co najmniej 20 lat, więc do picia się pewnie nie nadaje :evil_lol:, ale fajna dekoracja była. :-) Niedawno, już w Polsce, szukałam w sieci informacji, co to może być za piwo, bo nie pamiętam, ale póki co - nie znalazłam. Pamiętam tylko, że pochodzi(ło) w wysp brytyjskich. Quote
Kardusia Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Wojtek - być może jest jakaś animacja :roll: - ale ja nie wiem i nie widziałam :shake: A mógłby "ktoś" i o tym pomyśleć ;). Przynajmniej ten temat jest tego wart, bo jest i ciąg dalszy pt. "Zbudź sie Ferdynandzie". Były i nadal pojawiają się inscenizacje taetralne (dla tej młodszej młodzieży), ale w jakim kostiumie występuje Ferdynand - to osobiście nie spawdzałam ;). Jura - nie trudno się domyślić jakim psem inspirowany był L.J.Kern i jaki leżał u jego stóp :p. Ale domniemam, że ilustrator K. Mikulski był miłośnikiem naszej rasy i niedoszłym dogomaniakiem erdelowego wątku :evil_lol:. A ilustracje jednak wiele potrafią zasugerować...:fadein: Quote
Kardusia Posted October 17, 2006 Posted October 17, 2006 Flaire napisał(a):Hmm... W Stanach mam tylko zgrzewkę piwa z Airedalami na butelkach - mam to już chyba co najmniej 20 lat, więc do picia się pewnie nie nadaje :evil_lol:, ale fajna dekoracja była. :-) Niedawno, już w Polsce, szukałam w sieci informacji, co to może być za piwo, bo nie pamiętam, ale póki co - nie znalazłam. Pamiętam tylko, że pochodzi(ło) w wysp brytyjskich. Flaire - póki co przedstawiam swoją puszeczkę po herbatce przywiezionej w końcówce lat 70 -tych z Niemiec. Puszeczka przeżyła remonty,przeprowadzki i różne pierestrojki kuchenne - tylko dlatego,że jest z foxikiem :lol:...Wprawdzie nie jest to literatura czy poezja, ale taką herbatkę można popijać przy czytaniu ;););) Quote
dolika Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Rolly z "Szaleństw Panny Ewy" to wprawdzie nie terier, ale też kosmaty no i temperamentem nieco przypomina welsha. Dla mnie osobiście jeden z najsympatyczniejszych psiaków w literaturze ;): "Potem drzwi otwarły się gwałtownie i obłąkanym pędem wpadł przez nie pies. Nie, to zbyt wiele powiedziałem! To nie był pies... Można było za Słowackim i Odyńcem zakrzyknąć w zdumieniu: "Czy to pies, czy to bies!" - był to przedziwny stwór przyrody, której coś musiało uderzyć na rozum w chwili stwarzania tej kreatury. Miał on cztery krótkie krzywe łapy i haniebnie kosmaty ogon, z czego można było sądzić, że to jednak pies. Gdyby posiadał urzędowy rodowód, napisano by w nim: syn jamnika i kanapy". Kreatura pokryta była ostrą i długą sierścią dobrze urodziwej kozy, a oczy jej - mądre, sprytne, małe i wesołe - pożyczone były od świni. Posiadała tylko jedno ucho całe i obwisłe, drugie bowiem było marną pozostałością po jakiejś krwawej walce. Zwierzak ten na pierwsze spojrzenie, pomimo swej diabelskiej urody, wyglądał sympatycznie. Długi, niski, śmiesznie kosmaty, a tak zabłocony, jak gdyby brzuchem czyścił ulice, śmignął przez drzwi, obiegł pokój i zwinnym susem wskoczył na fotel. Wybrał oczywiście stary stylowy fotel, przepięknym pokryty materiałem." Bardzo ciekawy był ten wątek, szkoda że ostatnio zaniedbany ... Quote
Qti Posted March 31, 2009 Posted March 31, 2009 A ja z dzieciństwa pamiętam książkę Marii Terleckiej o tytule Włóczęga. Jest to zbiór opowiadań o zwierzętach i bardzo często opowiada o przygodach terierów. Muszę ją znaleźć przy najbliższej bytności w domu rodzinnym. Quote
Recommended Posts