MelRiot01 Posted April 27, 2016 Author Posted April 27, 2016 No tak, ale moja nie będzie maleństwem i zależy mi na tym by załatwiała się tylko i wyłącznie na dworze. Ona wie, że przy mnie nie może sikać, tak mi się wydaje, ale wystarczy moment nieuwagi, wyjścia do innego pokoju i już.... kałuża, na zewnątrz załatwia się już chętnie, pierwsze co to siusiu/ kupka.... ale kwestia załatwiania się w domu...., pozostaje mi czekać i mieć nadzieję, że kiedyś się to skończy a mała zrozumie, że nawet jak mnie nie ma w pobliżu ( praca, zakupy itp.), to należy trzymać do spacerku..... :) Quote
Beatrx Posted April 28, 2016 Posted April 28, 2016 całkiem możliwe, że nauczyła się załatwiać w domu jak nie widzisz, żebyś się nie denerwowała:P a chwalisz ją jak załatwi się na podwórku? i tak w ogóle jak to sobie wyobrażałaś? ja jak brałam psa to obstawiałam, że tak do 3 miesiąca sprzątanie będzie codziennie, potem do 4-5 miesiąca sporadycznie i na dobrą sprawę ostatnia wpadka była w wieku 5 miesięcy. i jeszcze pory posiłków sobie stałe ustal, wtedy i kupa będzie regularnie. Quote
MelRiot01 Posted April 28, 2016 Author Posted April 28, 2016 Posiłki je dwa o regularnych porach, plus smakołyki na dworze. Oczywiście wiedziałam, że szczeniak = siusiu, kupa, jakieś zniszczenia itd. i nie dziwi mnie to, przygotowałam się na to psychicznie :) i nie złoszczę się na małą, bo nie mam ku temu powodów. Jestem ciekawa jak inny sobie radzili z nauką czystości i ile to zajmuje, każdy pies jest inny, poprzednie moje psy nauczyły się sikać na maty, a potem przejście na załatwianie się na zewnątrz nie stanowiło problemu, zdarzają się i do dziś gdy są problemy z żołądkiem wychodzenie w środku nocy. A teraz jakoś obecny szczeniak nie gustuje w gazetach, ani w pieluchach..... :) Może tak być, a bardziej gdy ja nie widzę, bo jestem np. w innym pokoju.... gdy ją przyłapie mówię Fe, a na zewnątrz bardzo ją chwalę, głaskam, smakołyki, i zawsze się załatwi, choćby siusiu. Zastanawia mnie jak to będzie gdy będzie nieco większa, czy to, że nikogo nie ma i się załatwi w domu, a nikt jej nie powie Fe nie będzie się równało z tym, że jak będzie w stanie wytrzymać to i tak się załatwi w mieszkaniu. Quote
Beatrx Posted April 28, 2016 Posted April 28, 2016 będzie dobrze;) grunt, żebyś pilnowała, żeby tych załatwień było więcej na dworze. przyłapujesz w domu? psiak na ręce i na dwór. Quote
MelRiot01 Posted April 29, 2016 Author Posted April 29, 2016 ok, dobrze :) Bardzo dziękuję :):) Quote
Recommended Posts