pinka123 Posted April 16, 2016 Posted April 16, 2016 witam. Od 4 kwietnia mamy w domu małego szczeniaka, teraz leci jej 9 tydzień. Przy boku matki wychowywała się 2 miesiące. Matka to kundel (do kolan) a ojciec to owczarek niemiecki. Pierwsze dni w nowym domu były nawet fajne, chociaż wiadomo jak to mały szczeniak gryzie, szczypie i tym podobnie. Jednak niepokoi mnie zachowanie psa a właściwie jej agresja do nas. Podczas posiłku, jedzenia kości czy innych przysmaków nie warczy i nie mamy na razie z tym problemu, a wręcz przyzwyczajmy ją do tego że jak pies je to my jesteśmy w pobliżu. Natomiast problem pojawia się gdy wracamy ze spaceru i chcemy ją wytrzeć i bierzemy ją na ręce to wtedy warczy na nas, szczerzy zęby i łapie nas za ręce. Druga sytuacja kiedy przejawia swoją agresję jest gdy się bawi i czegoś jej się zabroni. W ogóle ten pies mało kiedy umie się zając czymś sam tylko biega za nami łapie nas za nogi itp. gdy dajemy jej zabawki do zabawy to mamy chwilę spokoju, a potem znowu. Bardzo często podbiega do doniczki i łapie ziemię w pysk i roznosi po domu. Poprawę widzę w tym, że woła gdy chce wyjść na dwór czy jak chce jeść. Poproszę o jakieś porady jak dać sobie radę z agresją u szczeniaka. Bo lepiej zareagować teraz jak jest mała, a na pewno będzie to duży pies bo widać po jej wyglądzie. Quote
Sowa Posted April 17, 2016 Posted April 17, 2016 Szczeniak niczym nie zajmuje się sam - w rodzinnym gnieździe bawiłby się cały czas z rodzeństwem lub matką. A że nie rozumie ludzkich słów, to i nie rozumie co znaczą słowa zakazu. Branie na ręce jest zachowaniem niepojętym dla szczeniaka i broni się przed tym jak potrafi - można i trzeba przyzwyczaić szczenię do wycierania łap i brzucha, ale niekoniecznie biorąc na ręce. Opisane zachowania szczeniaka nie oznaczają ani cienia agresji; są jak najbardziej normalne. Proponuję wizytę w dobrym psim przedszkolu lub zaproszenie do domu trenera czy kogoś, kto już niejednego szczeniaka wychował - pokaże jak porozumieć się ze zwierzątkiem. I jak w zabawie czegoś uczyć - nie jest na to za wcześnie. A zamiast być w pobliżu, kiedy szczeniak je - jak najczęściej karmić z ręki lub z miski trzymanej w rękach. I jak już zje - dorzucić coś lepszego. Quote
pinka123 Posted April 17, 2016 Author Posted April 17, 2016 dzisiaj wróciła z dworu chciałam jej wytrzeć łapki i brzuch to zaczeła warczeć i złapała mnie za rękę i tak złapała ze mam ranę ale ns rece jej nie brałam Quote
wilczyca Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 a może na początek odpuść sobie czyste podłogi, zamiast chwytać - nawet bez brania na rece - za łapy, postaraj się najpierw przyzwyczaić ją do dotykania łap bez wycierania. Dotknij łapkę tak "od niechcenia", delikatnie i przy braku reakcji (warczenie, gryzienie), pochwal i daj smakołyka. Powtarzaj tą czynność kilka/kilkanaście razy w ciągu dnia żeby sunia przestała kojarzyć dotyk ręki z czymś dla niej nieprzyjemnym (teraz wycieranie łap "na siłę" jest dla niej nowe i w/g niej straszne) a zaczęła kojarzyć że dotyk łap jest czymś normalnym, za co można jeszcze dostać coś dobrego. Powoli, małymi kroczkami a osiągniesz to że będziesz mogła wytrzeć jej łapy. Quote
Recommended Posts