Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Razem z dziewczyną marzymy o psie, jednak nie jesteśmy pewni czy będzie on u nas szczęśliwy. Niestety obydwoje pracujemy od ~8 do 17 od poniedziałku do piątku, ja dodatkowo w weekendy. Mieszkamy w bloku na 3 piętrze bez windy. Bardzo kochamy zwierzęta i pies to nasze marzenie ale poradźcie proszę co robić. Sporo czytałem i opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że kategorycznie nie można zostawiać psa na tak długo. Inni, że nie ma problemu... i bądź tu mądry człowieku... Może doradzicie rasę psiaka który nadaje się do mieszkania w bloku a jednocześnie nie ma bardzo głęboko zakorzenionej potrzeby ciągłego kontaktu z człowiekiem? Chyba, że z tą rasą to przesadzam i każdego pieska da się nauczyć zostawania samemu w domu? Bo tak szczerze to nam największą frajde sprawiło by zabranie jakiejś bidy ze schroniska... I tu pytanie dorosły pies czy raczej szczeniak? Rozsądek podpowiada, że szczeniaka będzie łatwiej wszystkiego nauczyć. 

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wszystkim smacznego jajka ;)

Posted

Cześć

Według mnie starszy pies byłby lepszym wyborem, a jeżeli chodzi o naukę to każdego psa można szkolić niezależnie od wieku. Ja też wziąłem drugiego psa starszego z hoteliku i nie ma problemu z nauką mimo że początki nie były łatwe :) Tak jak napisała Madie myślę że dobrą radą jest wzięcie psa z DT lub hoteliku gdzie ludzie zdążyli go poznać i mogą na pewno wiele opowiedzieć na temat jego potrzeb i zachowania. Taki starszy pies po przeżyciach będzie baaaardzo wdzięczny za nowy domek. Dla mojego nie było by problemem zostawać tyle jeżeli przed i po pracy poświecę mu wystarczająco dużo czasu i czułości (mam 2 więc mają raźniej, ale też zdarza się być poza domem 10h). Polecam dać jakiemuś szansę i wierzę że będzie to obopólne szczęście :) Najlepsze są chwile jak taki pies się przed Wami otwiera i zaczyna codziennie coraz bardziej ufać :)