Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam zamiar w najbliższym czasie zakupić szczeniaka owczarka niemieckiego długowłosego, znalazłem hodowle TROJANDOG z Trojanowic.Czy ktos cos wie o tej hodowli lub kupował juz tam pieska? Za odpowiedz z góry dziekuje.

Posted

A czemu nie szukasz w hodowlach ZKwP, czy chociaż PKPR ? Nie wiem czy te psy mają w ogóle zrobione HD-A, pomijam fakt wartości rodowodu postyczniowych stowarzyszeń.

• Upvote 1
Posted

Owczarki to  chorowita rasa,  mają dysplazje, problemy z trzustką, i inne schorzenia, dlatego należy kupować szczenięta w dobrej hodowli ze ZKwP, która rozmnaża tylko zdrowe psy, a nie kupować w gównostowarzyszeniach, które rozmnażają co popadnie. Miałam owczarka, którego znalazłam na ulicy, a który mógł jeść tylko karmę weterynaryjną, po wszystkim  innym miał wodnistą biegunkę.  Koszt karmy wet. to ponad 200 zł miesięcznie. Oprócz tego pies miał jeszcze padaczkę. Zapewne kupiony w gównostowarzszeniu, albo u "pana Stefana" co to się zna na łowczarkach, a jak okazało się, że jest schorowany i generuje duże koszty utrzymania,  to został wywalony  z domu. Psychicznie był akurat świetnym psem, nigdy by nie uciekł sam, ani na spacerze ani z posesji.    Dużo jest jednak rąbniętych owczarków, niezrównoważonych psychicznie, trudno powiedzieć czy to wina genów czy wychowania przez właścicieli idiotów. których charakteryzuje takie oto myślenie , cyt. z bloga MyHeartChakra Owczarek niemiecki –  żywa i obowiązkowa ozdoba ogrodu. Absolutnie nie nadaje się do mieszkania, za to doskonałe warunki bytowe zapewnia mu kojec metr na metr. Zapierdalanie wzdłuż płotu i japienie na dowolny obiekt: człowieka, kota, wiewiórkę, rower, słup, drzewo jest oznaką doskonałych predyspozycji do stróżowania i świetnego samopoczucia psychicznego i fizycznego. Im dziwniejsza linia kręgosłupa i niższy zad, tym owczarek jest bardziej rasowy. Oprogramowanie Szarik z dodatkiem komisarz Alex instaluje się przy poczęciu, jeśli dany osobnik nie wykazuje telepatycznego zrozumienia właściciela, to należy uznać go za egzemplarz wadliwy i czym prędzej wymienić. Można spróbować samodzielnej naprawy przy użyciu łańcuszkowej smyczy używanej z dużą siłą. : "  

• 3 months later...
Posted

Cześć, kupiłem owczarka (8 tyg) zapłaciłem 2.400 zł. Potwierdzona chodowla w związku kynologicznym.  Przepłaciłem?  Czy ta cena rzeczywiście ma się do tego że nie będzie chorował?  I jeszcze jedno pytanie.  Czy związek kynologiczny chętnie udziela wszelkich informacji?  Ktoś ma jakieś doświadczenia z wyrobienie rodowodu?  Mam metryczkę. Dzięki. 

Posted

zdrowie szczeniaka ma ci zapewnić HODOWCA
rodzice przebadani ? Mówiąc o Związku kynologicznym masz namyśli ZKwP FCI :) ?
jeśli tak to cena najczęściej jest adekwatna do osiągnięć rodziców ich szkolenia i właśnie badania (przegląd miotu - weterynarz i samo utrzymanie)
sam związek Kynologiczny ma wymogi co do Badań psów przed kryciem

ALE z Owczarkami niemieckimi jest taki problem że - nawet jak kupisz po zdrowych rodzicach to może ci zachorować... niestety
Musisz dbać o to żeby szczeniak jadł DOBRĄ karmę i dostawał suplementy na zdrowie kości i stawów (suple na kości i stawy o.Niemiecki powinien dostawać dożywotnio)
te psy poza stawami mają problemy z nerkami i trzustką

• 2 weeks later...
Posted
O 24.07.2016 o 00:27, Makster napisał:

Cześć, kupiłem owczarka (8 tyg) zapłaciłem 2.400 zł. Potwierdzona chodowla w związku kynologicznym.  Przepłaciłem?  Czy ta cena rzeczywiście ma się do tego że nie będzie chorował?  I jeszcze jedno pytanie.  Czy związek kynologiczny chętnie udziela wszelkich informacji?  Ktoś ma jakieś doświadczenia z wyrobienie rodowodu?  Mam metryczkę. Dzięki. 

Ceny owczarków są różne. Jeden będzie kosztował 1000zł, a inny 3000zł, choć każdy z nich będzie ze Związku Kynologicznego. Wszystko zależy od "wartości" jego rodziców i na ile sobie wyceni szczeniaki hodowca. I żadna cena za psa, nie zagwarantuje Ci, że pies będzie zdrowy. To jest genetyka. I po zdrowych rodzicach może urodzić się "wadliwy" egzemplarz, choć prawdopodobieństwo maleje, jeśli rodzice/dziadkowie są zdrowi ;)