Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,moj piesek to york shire terrier,9 lat

piesek około 3 dni temu przestał jeść i pić,nie wiedzieliśmy dlaczego,pojechaliśmy do weterynarza,który powiedział nam ze to jest takie średnie zatrucie pokarmowe dał 3 zastrzyki i powiedział,ze powinno mu przejść,jednak tak sie nie stało i juz drugiego dnia byłam z psem z powrotem,został u nich na noc pod kroplówka,jak przyjechałam pies był szczęśliwy i taki jak dawniej,dostaliśmy leki (2 tabletki+zawiesina),kolejne 3 zastrzyki i do domu. Zaczął jeść,ale nie tak jak dawniej,jadł troche i pozniej po kilku kęsach wypluwał,stwierdziliśmy,ze to pewnie dlatego,ze dostaje tyle tych tabletek. Wczoraj ostatnia tabletkę dostał o 20:40(a miała byc od 8-20 dwa razy dziennie)i poszedł spać,po kilku godzinach obudził sie i zaczął wymiotować,kazałam mu sie po tym wszystkim napić wody i teraz śpi,ale zachowywał sie jakby zaczął znowu bolec go brzuch. Stad moje pytanie,czy zatrucie pokarmowe moze tak długo trwać i czy to przeze mnie on zwymiotował,bo za późno podałam? Nie chce zeby pies cierpiał,ale moim zdaniem na kroplówkę powinien zostać juz pierwszego dnia i jakie zastrzyki dostaje tez powinnam wiedzieć. Pies ma mieć dietę lekkostrawna,ale nie rusza samej piersi z kurczaka ugotowanej,co mogę mu jeszcze dać?

Posted

Przede wszystkim powinien mieć zrobione badania krwi (profil nerkowy i wątrobowy),badanie moczu i ewent. usg.

Sama mozesz sprawdzić,czy ma blade,czy różowe dziąsła,czy nie ma przekrwionych oczu.(należy wykluczyć babeszjozę,a tyle - sama mozesz zobaczyć).

Poza tym - zatrucie pokarmowe zwykle przebiega z biegunką.

Idz do innego weterynarza,niech zrobi podstawowe badania I zdiagnozuje,pies to juz nie młodzik,przyczyn wymiotów moze być wiele.

Posted

Przepraszam,ze tak długo,ale kompletnie zapomniałam,zeby poinformować. Poszłam do innego weterynarza i potwierdził,ze jest to zatrucie pokarmowe dał mu leki i kroplówkę,zrobił badania krwi i nic oprócz tego nie wyszło,piesek ma sie juz dobrze,bardzo dziękuje za pomoc!

• 5 months later...
Posted
2 godziny temu, Zarka napisał:

Miętaaa ma parcie na wciskanie nam w/w karmy :) Psa mieć nie musi...

No co Tyyyyy?

Oj,Zarka...nie jestem aż tak nierozgarnięta:) To był sarkazm - w kierunku Miętyyy.

M.

Posted
Godzinę temu, bou napisał:

To był sarkazm - w kierunku Miętyyy...

Bou...ależ wiem :) Lubię takie poczucie humoru i tak sobie dopisałam odpowiedź.

Wyszło, że ja jestem mało rozgarnięta :))))

Dzisiaj jestem, miałam nieprzespaną noc i czuję się usprawiedliwiona :))))