Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Jestem tu nowa, często zaglądam i czytam ale do tej pory milczałam :) Ponieważ w internecie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi postanowiłam zapytac tutaj. Ale od początku ... 20tego marca jade odebrac swojego nowego przyjaciela a raczej przyjaciółkę, będzie to 7tygodniowa suczka (tak wiem powinna mieć 8 tygodni ale jest to niezależne ode mnie) sunia niestety nie będzie odrobaczona ponieważ ludzie którym oszczeniła się suczka mają to głęboko w poważaniu mimo że zaproponowałam całkowite pokrycie kosztów. Załatwiłabym to sama jednak pies jest bardzo daleko. Moje pytanie brzmi jak jest z tymi szczepieniami i odrobaczaniem. Zakładając że pierwsze odrobaczenie nastąpi w siódmym tygodniu życia psiaka i z tego co wyczytałam kolejne są co tydzień ( nie wiem przez jaki czas) to rozumiem że suczke mogę zaszczepić dopiero po całym odrobaczaniu tak? Z drugiej strony wydaję mi się to trochę późno, chcę od początku zapoznawać moją suczke z psami teściów i rodziców ponieważ wiem że psiak będzie z nimi czasami zostawać. Wiadomo że nie będe psów poznawać zanim sunia nie będzie zaszczepiona ale cała socjalizacja musi być przez to przesunięta. Proszę o rady co jak i kiedy powinnam zrobić, oraz ile tygodni trwa odrobacznie szczeniaka :)

Posted

szczepienia powinny byc co 2-3 tyg ,nie co tydzień.zaczynasz od odrobaczania-przez 3 kolejne dni w odpowiedniej do masy ciała dawce(wszystko dowiesz sie od weta) po 2 tyg konieczna powtórka .pomiedzy tymi odrobaczeniami możesz wykonac pierwsze szczepienie.

Posted

Dzięki gryf80, nie pisałam że szczepienia co tydzień tylko odrobaczenie, aczkolwiek i tak miło że wyprowadziłeś mnie z błędu. A ile jest tych szczepień które trzeba zrobić zanim zacznie się w miare normalnie z psem wychodzić i poznawać z innymi psami.