kadarka8 Posted March 9, 2016 Posted March 9, 2016 Witam. Jestem tu nowa, często zaglądam i czytam ale do tej pory milczałam :) Ponieważ w internecie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi postanowiłam zapytac tutaj. Ale od początku ... 20tego marca jade odebrac swojego nowego przyjaciela a raczej przyjaciółkę, będzie to 7tygodniowa suczka (tak wiem powinna mieć 8 tygodni ale jest to niezależne ode mnie) sunia niestety nie będzie odrobaczona ponieważ ludzie którym oszczeniła się suczka mają to głęboko w poważaniu mimo że zaproponowałam całkowite pokrycie kosztów. Załatwiłabym to sama jednak pies jest bardzo daleko. Moje pytanie brzmi jak jest z tymi szczepieniami i odrobaczaniem. Zakładając że pierwsze odrobaczenie nastąpi w siódmym tygodniu życia psiaka i z tego co wyczytałam kolejne są co tydzień ( nie wiem przez jaki czas) to rozumiem że suczke mogę zaszczepić dopiero po całym odrobaczaniu tak? Z drugiej strony wydaję mi się to trochę późno, chcę od początku zapoznawać moją suczke z psami teściów i rodziców ponieważ wiem że psiak będzie z nimi czasami zostawać. Wiadomo że nie będe psów poznawać zanim sunia nie będzie zaszczepiona ale cała socjalizacja musi być przez to przesunięta. Proszę o rady co jak i kiedy powinnam zrobić, oraz ile tygodni trwa odrobacznie szczeniaka :) Quote
gryf80 Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 szczepienia powinny byc co 2-3 tyg ,nie co tydzień.zaczynasz od odrobaczania-przez 3 kolejne dni w odpowiedniej do masy ciała dawce(wszystko dowiesz sie od weta) po 2 tyg konieczna powtórka .pomiedzy tymi odrobaczeniami możesz wykonac pierwsze szczepienie. Quote
kadarka8 Posted March 14, 2016 Author Posted March 14, 2016 Dzięki gryf80, nie pisałam że szczepienia co tydzień tylko odrobaczenie, aczkolwiek i tak miło że wyprowadziłeś mnie z błędu. A ile jest tych szczepień które trzeba zrobić zanim zacznie się w miare normalnie z psem wychodzić i poznawać z innymi psami. Quote
Recommended Posts