nani ni Posted December 6, 2004 Posted December 6, 2004 Nie wiem, czy wiecie, ale niemiecki zwiazek PONa od niedawna zakazuje kojarzenia dwoch naturalnie krotkoogoniastych PONow, ze wzgledu letalnosc i na rzekome wystepowanie w miotach szczeniat z rozszczepem kregoslupa ( spina bifida). Slyszal ktos z Was moze o takim problemie? ( o letalnosci mam juz zdanie :lol: ). Moze macie na ten temat jakies materialy, statystyki, badania? ( niekoniecznie o PONach, moga byc tez o Corgi itp.) I co w ogole sadzicie o takim zakazie? Bede wdzieczna za kazda wskazowke! Quote
nice_girl Posted December 7, 2004 Posted December 7, 2004 Własnie pytałam się na ten temat. Faktycznie nie wolno kryć dwóch bezogoniastych psów ze sobą. Przy takim kryciu prawdopodobieństwo wystąpienia was genetycznych jest większe, niż przy mocnym inbredzie! Postaram się poszukac jakiś konkretnych artykułów. :wink: Quote
nani ni Posted December 7, 2004 Author Posted December 7, 2004 Nice Girl, wielkie dzieki! Bede wdzieczna za kazdy artykul. Jesli mialabys jakies pewne zrodla, to interesowaloby mnie rowniez, ja sprawa wyglada ze skojarzeniami ogon krotki x ogon poldlugi. Jesli Ciebie ten temat ciekawi, to troche znajdziesz w ksiazce O PONach p. Redlickiego ( nowe wydanie z 2004 roku). Problem w tym, ze zdania na ten temat sa chyba mocno podzielone. Quote
nice_girl Posted December 7, 2004 Posted December 7, 2004 Nice Girl,wielkie dzieki! Bede wdzieczna za kazdy artykul. Jesli mialabys jakies pewne zrodla, to interesowaloby mnie rowniez, ja sprawa wyglada ze skojarzeniami ogon krotki x ogon poldlugi. Jesli Ciebie ten temat ciekawi, to troche znajdziesz w ksiazce O PONach p. Redlickiego ( nowe wydanie z 2004 roku). Problem w tym, ze zdania na ten temat sa chyba mocno podzielone. To jest opinia wieloletniej hodowczyni corgi z Finlandii. A jak Ty cos znajdziesz to tez pisz :wink: Quote
PALATINA Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 Piszcie na forum wszystko, co znajdziecie, bo ja też się chetnie czegoś dowiem. (Przychylam sie do zdania Redlickiego). Quote
ma Posted January 20, 2005 Posted January 20, 2005 Podobno moja Tarka jest po dwoch krotkoogoniastch rodzicach. I zyje zdrowa i jeszcze do tego w dwoch miotach urodzila 13 szczeniat. Wszystkie przezyly i nie mama wad kregoslupa. I tak sobie mysle ze nie pisalo sie jakie ogony maja PONy przez wiele lat. Wiec na pewno sie zdarzaly krycia dwoch psow ze skroconymi badz krotkimi ogonami. Czy byly straty w takich miotach- oto jest pytanie... Jak znajde psa ktory urodzil sie na pewno z krotkim ogonem to byc moze uzyje go w hodowli. Wtedy bede miala wlasne doswiadczenia na ten tamat. Dyskusja na temat ogonow jest na stronie Furmana Konkury Quote
Recommended Posts