Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. 3 tyg temu adoptowalam młodą ok. 1,5 roczną sunie ze schroniska. Mieszaniec labladora. Po 2 tyg zauwazylam zmiany na sutkach, potem usg... okazalo sie ze sa małe.. Trzeba bylo podjąć decyzję o aborcji. Ciąża juz byla zaawansowana jak sie okazalo. 4 dni temu miala zabieg. Stała sie agresywna do członków rodziny, do mojej 10 letniej corki i męża. Warczy jak tylko obok niej przechodzą. Na spacer czy do jedzenia podchodzi chetnie. Na spacerze szybko zalatwia potrzeby i zaraz chce do domu. Przysmaki od nich tez chetnie przyjmuje po czym ucieka na swoje legowisko i nie pozwala im podejsc. Dzisiaj bylismy u weterynarza. Rana goi się dobrze tylko ma mleko w sutkach i byc moze to jest powodem jej rozdraznienia. Mam podawac jej polopiryne s i smarowac sutki jodyną. Z tym ze ona i tak to wylizuje :( Martwi mnie trochę  jej zachowanie... Czy jest szansa ze to minie? Czy to ból jest przyczyną tego?  I jak jeszcze mogę jej pomóc? 

Posted

Polopirynę??? Niby to nie jest takie zabójstwo dla psa jak paracetamol, ale są bezpieczniejsze leki. To ona po operacji nie ma kołnierza, że jest w stanie wylizywać maść, którą smarujesz sutki? W końcu się pies dobrze przytruje od łykania polopiryny i lizania jodyny...

Zmiany w zachowaniu mogą być związane ze zmianami hormonalnymi po tak późnej sterylce i trzeba je przeczekać.

Ale ogólnie chyba bym poszukała innego weta jeśli ten mlekotok leczy polopiryną :|

Posted

Nie jestem pewna, czy nie ma lepszych sposobów na powstrzymanie wydzielania mleka - skonsultowałabym z innym wetem.

Suka we własnym przekonaniu jest albo tuż przed porodem, albo czuje się tak, jakby szczeniaki miała już w legowisku i musiała ich bronic - tak zdarza się również  przy tzw. urojonej ciąży -  to reakcja organizmu zwierzęcia na zmiany hormonalne. To minie - z domowych sposobów pozostaje dawać karmę mniej kaloryczną, wręcz ubogą,  mniej białkową, skłaniać do dłuższych spacerów i koniecznie dać suce zajęcie = czyli wymagać np chodzenia przy nodze, siadania, warowania, przychodzenia na zawołanie itp  Trzeba też usunąć wszelkie piszczące zabawki, jeśli ma takie  - może pilnować ich tak jak szczeniąt.

Posted

Jest taki syrop Galastop - drogi jeśli mamy dużego psa, ale bardzo skuteczny. Może 2-3 dni by starczyły by przestała mleko produkować. W domu na cycki rób jej okłady z sody (1 łyżeczka na pół szklanki wody i jakimiś miękimi szmatkami rób okłady tylko uważaj by nie zmoczyć lini szwu) lub kup altacet w żelu. No i kołnierz! To jest mus po operacji a poza tym ułatwi ci aplikowanie takiego altacetu, bo suka nie zliże. A poza tym w domu to co Sowa napisała - mniej jedzenia, więcej zadań, mniej miziania, zabrać zabawki, długie i męczące spacery, by jej macierzyństwo z głowy wybić.

Oczywiście w ramach rozsądku, bo jest dopiero co po operacji, więc bez szaleństw z frisbee.

Posted

W poludnie juz jej podalam Galastop. Jest troszke lepiej. Szukala faktycznie szczeniat małą demolke zrobila dzisiaj. Byla nadpobudliwa a pod wieczór juz piesek zupelnie inny. Ewidentnie burza hormonow. Dziękuję za porady, dzialamy od dzis i mam nadzieję ze z dnia na dzien bedzie lepiej. Ciesze sie ze  trafilam na to forum :)

Posted

Z domowych sposobów to okłady z potłuczonych lisci kapusty na sutki- działa :) 

Sunia teraz powinna sie juz uspokajać, poza tym jak zniknie dyskomfort opuchnietych i bolesnych sutków, na pewno będzie w lepszym nastroju.