jaga22 Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Kajtek ma 16 lat. Od jakiegoś czasu dziwnie się zachowuje. Traci kontakt, chodzi nerwowo po mieszkaniu, gubi się, obija o meble. Zaobserwowaliśmy, że czasem poprzedza to zachowanie taki jakby atak - pies się wywraca, zaczyna przebierać łapami, wygina łeb, charczy (ale się nie ślini)wygląda to tak, jakby rozpaczliwie chciał wstać, ale nie może. Trwa to ok 5 min., po czy się zrywa i zaczyna wędrówkę po mieszkaniu. Co jakiś czas się zatrzymuje i ujada (nic nie daje uspakajanie, ani próby kontaktu). Sugerowaliśmy weterynarzowi, że wygląda to trochę, jak atak padaczki, ale diagnoza jest taka, że pies ma nadciśnienie, a te ataki, to ataki paniki (pies nie dyszy podczas wędrówek po domu, ale zachowuje się, jakby tracił kontakt z otoczeniem, wygląda na spanikowanego i zagubionego). Dostaje leki moczopędne (efekt jest taki, że sika po domu) i przeciwbólowe. W czasie tego nibyataku potrafi się posiusiać. Ostatnio przez jakiś czas widzieliśmy znaczną poprawę, ale teraz znów wszystko wróciło. Jest 4 w nocy, a ja piszę na Waszym forum, ponieważ od dwóch godzin Kajtek "pedałuje" po mieszkaniu i ujada. To druga taka noc. Wczoraj byliśmy u weterynarza. Dostał zastrzyk, po którym przespał ok. 4 godz., po czym, z przerwami ok. 2-3 godz. jest w napędzie. Jesteśmy z Wrocławia i bylibyśmy wdzięczni za namiar do jakiegoś weterynarza w naszej okolicy, który może spojrzał by na problem z innego punktu widzenia (naszym zdaniem to nie nadciśnienie jest głównym tematem, tylko coś neurologicznego) lub o informację od kogoś, kto miał/ma podobne problemy ze swoim psiakiem. Pozdrawiamy Quote
Nienor Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 http://www.wet.up.wroc.pl/index.php/katedra-chorob-wewnetrznych-z-klinika-koni-psow-i-kotow/426 Quote
jaga22 Posted February 4, 2016 Author Posted February 4, 2016 dziękuję, niestety okazuje się, że nie jest rzeczą prostą zapisać się do Pana Doktora - ale czynimy starania :) Quote
bou Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Czyńcie starania,a tymczasem poproś swoejgo weta o środek poprawiający krążenie mózgowe,np.Karsivan.Opisujesz objawy neurologiczne.Być może,oprócz zmian 'zgodnych z wiekiem' - Kajtuś ma dodatkowy problem... Quote
Nienor Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Wrzosek na pewno będzie chciał podczas wizyty aktualne badania, więc poproś swojego weta o ogólne badanie krwi+tarczyca i badanie moczu. A Karsivan to bardzo dobry pomysł. Quote
anica Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Witam się u Kajtusia :) moja Jasieńka, miała podobne objawy, tyle ,że nie wywracała się a chodziła w kółko, mogła tak 2-3 godź :( zapraszam do poczytania jeśli masz chwilę, ja jeszcze nie jestem w stanie ,żeby pisać o wszystkim na spokojnie, http://www.dogomania.com/forum/topic/82225-chora-cierpiąca-jamniczka-szczęśliwa-we-własnym-domu-dziękujemy/?page=51 jeśli chodzi o ''wokalizowanie''? to raczej szczeka? czy wyje,skomle? może zechciała byś poczytać wątek naszego Toffisia? również widzę podobieństwa http://www.dogomania.com/forum/topic/138541-mój-tofik-fisio-najkochańszy-pobiegł-za-tm-do-zobaczenia-majuchu/ Quote
Recommended Posts