Gosia_GG Posted February 1, 2016 Posted February 1, 2016 Witam serdecznie! Mam problem ze swoim 5 - cio miesięcznym szczeniakiem ze schroniska. Piesek na spacerze zbiera wszystkie śmieci i resztki jedzenia jakie uda się mu znaleźć, a przy próbie odebrania mu zdobyczy z pyska (nie chcę by się czymś zatruł) reaguje agresją. Warczy, pokazuje zęby, próbuje ugryźć... Próbowałam już "wymieniać" z nim te znaleziska na nagrody, ale nie jest specjalnie zainteresowany. Gdy pies jest puszczony luzem i uda mu się coś znaleźć to zupełnie mnie ignoruje, nie reaguje na komendy, ucieka przede mną - nie mogę go dowołać, a zazwyczaj jest posłuszny na spacerach i ładnie reaguje na komendę "do mnie". Jest to jedyna sytuacja w której zaobserwowałam tego typu zachowanie, w domu spokojnie mogę odebrać mu miskę z jedzeniem, kość czy też zabawkę. Bardzo proszę o pomoc, zachowanie to cały czas się nasila, nie chcę by agresywne zachowania się w nim umocniły... Quote
Beatrx Posted February 1, 2016 Posted February 1, 2016 wymiany uczy się psa w domu, na mało atrakcyjnych dla niego rzeczach. a nie na spacerze jak on już jakieś super skarby znalazł:P w domu dajesz mu np, skórkę od chleba, a potem wymieniasz ją np, na kawałek kiełbasy. to w domu najpierw go uczysz, że Ty masz zawsze lepsze rzeczy i Tobie zawsze opłaca się znaleziska oddać. tak samo uczysz psa przynoszenia do Ciebie różnych przedmiotów. noi jeszcze jedna rzecz: ucz psa, że jedzenie dostaje się na komendę. np, przy dawaniu miski: masz miskę w rękach, dajesz psu komendę siad, stawiasz miskę na ziemi i dopiero pozwalasz psu jeść np. komendą "proszę". tak samo jak masz smakola w rękach i chcesz go dać psu. trzymasz przed psem, na wyciągniętej dłoni np. kawałek kiełbasy. pies musi siedzieć póki nie pozwolisz mu zjeść tą samą komendą, co dajesz mu miskę. i pilnuj, żeby nie zżerał nic z ziemi, żadnych resztek w kuchni, żadnych okruchów w pokoju, nie kładź mu smakoli na ziemi, wszystko sprzątaj na bieżąco. ogólnie masz mu wyrobić skojarzenie takie, ze jemy tylko na komendę i tylko z ręki/miski, a nie z podłogi. na spacerach przede wszystkim zajmuj psu czas. jak wiesz, ze przechodzicie np. koło śmietnika, przy gołębich "karmnikach". pod oknami, czy wszędzie tam, gdzie ludzie wywalają resztki to zawsze czegoś od psa wymagaj np. siadania co trzy Twoje kroki. więcej swobody dawaj mu w miejscach względnie bezpiecznych. i przećwicz niepodnoszenie śmieci z ziemi. weź psa na smycz, rzuć na ziemię kawałek kiełbasy i za każdym razem jak pies będzie chciał ją zjeść to zareaguj ostro i stanowczo mówiąc NIE. jeśli pies nie reaguje na samą komendę słowną to dorzuć do tego jeszcze krótkie szarpnięcie na obroży, równocześnie z NIE. jak pies odpuści to pochwal go wylewnie i nagródź kawałkiem żarcia. i znowu podejdź, jak pies znowu się zainteresuje i będzie chciał zjeść to znowu korekta, za odpuszczenie znowu pochwała i nagroda i tak w kółko, póki pies nie przestanie się tym interesować. i na następnym spacerze znowu to samo, tylko w innym miejscu. tylko pilnuj, żeby pies nie widział, jak rzucasz przynętę i staraj się to robić tak, żeby ona jak najmniej Twoim zapachem przeszła (czyli nie dotykaj jej w ogóle, rób wszystko przez folię, a najlepiej jakby ktoś inny przynęty Ci podkładał). póki tego tematu nie ogarniesz to nie pozwalaj jej biegać samopas bez smyczy, bo jak będziesz jej pozwalała na znajdywanie śmieci to cała nauka na nic, bo ona będzie wiecznie próbowała, bo może tym razem się uda. Quote
Monieq Posted February 1, 2016 Posted February 1, 2016 A kiedy nie masz na spacerze czasu na trening to doraźnie dla bezpieczeństwa możesz założyć psu bardziej zabudowany kaganiec. Bo raz, że zjadanie świństw może się skończyć rewolucją żołądkową, ale gorzej, że ludzie to patole i podrzucają trutki albo gwoździe w kiełbasie... Quote
Gosia_GG Posted February 1, 2016 Author Posted February 1, 2016 Bardzo dziękuję za dobre rady, postaram się jak najszybciej wprowadzić je w życie. Paput bardzo pojętny piesek, mam nadzieję że szybko załapie. Nauczyliśmy już go jeść z miski na komendę "smacznego", więc ze smakołykami też powinno łatwo pójść:) Quote
Recommended Posts