prezesxxll Posted January 16, 2016 Posted January 16, 2016 Dobry wieczór Mam taki problem ze swoją suczką obecnie ma 7 miesięcy, uczyłem ją komend : siad,leżeć, podaj łapę, idz do kojca, suka wszystko sie naczuyła i ładnie robi polecenia pod jednym warunkiem jak widzi że mam jakiś smakołyk, bez tego bardzo ciężko coś od niej wyegzekwować , gdzie popełniłęm błąd i jak go teraz naprawić? Pozdrawiam Quote
Sowa Posted January 16, 2016 Posted January 16, 2016 Być może nie wprowadziłeś słowa pochwały, zapowiadającego smakołyk. Zacznij zawsze chwalić po wykonanym ćwiczeniu tym samym słowem, choćby "dobrze", a smakołyki dawaj nieregularnie - pies uzależni się od słowa pochwały, zapowiadającego nie zawsze dawany smakołyk. Możesz także na początek stosowania nieregularnej nagrody położyć smakołyki tak, aby pies to widział - dasz hasło "siad", pochwalisz, sięgniesz po smakołyk. Następnym razem będzie siad, pochwała, waruj, pochwała, siad, pochwała - i dopiero smakołyk. Pies zrozumie, że pochwała zapowiada smakol. Quote
prezesxxll Posted January 17, 2016 Author Posted January 17, 2016 Dziękuje za radę faktycznie rzadko stosowałem słowo pochwały , bedziemy nadal pracować i próbować to zmienić, bo suczka doskonale wie i rozumie o co chodzi , tylko nie za darmo Quote
Recommended Posts