Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj robiłam Fafikowi badanie moczy i oto wynik :-(
WBC +1 70 cELL/uL
KET- 0mmol/L
URO normal
BIL- 0 umol/L
SG 1.020
BLD +2 80 cELL/uL
PRO +2 1.09/L
GLU - 0 mmol/L
NIT -
pH 6.0

Co sadzicie ????
dostał zastrzyki (jakieś 3 nie moge sie rozczytac Bet i jakieś 2 )i tabletki Marbocyl 20 mg na 10 dni i do kontroli :-(

Posted

[quote name='Hawanka']Wczoraj robiłam Fafikowi badanie moczy i oto wynik :-(
WBC +1 70 cELL/uL
KET- 0mmol/L
URO normal
BIL- 0 umol/L
SG 1.020
BLD +2 80 cELL/uL
PRO +2 1.09/L
GLU - 0 mmol/L
NIT -
pH 6.0

Co sadzicie ????
dostał zastrzyki (jakieś 3 nie moge sie rozczytac Bet i jakieś 2 )i tabletki Marbocyl 20 mg na 10 dni i do kontroli :-(

Kurcze, w zasadzie to moja niunia miała przy wynikach normy, więc i pewnie na Twojej karteczce są ;)
Moja brała 10 dni marbocyl, lespewet, dodatkowo urosept. My braliśmy te leki ze względu na podwyższony poziom mocznika i kreatyniny. Nie mam teraz dostępu do naszych wyników, ale jak tylko przyjdę do domu to chętnie cos napiszę.

Posted

[quote name='mala_czarna']Kurcze, w zasadzie to moja niunia miała przy wynikach normy, więc i pewnie na Twojej karteczce są ;)
Moja brała 10 dni marbocyl, lespewet, dodatkowo urosept. My braliśmy te leki ze względu na podwyższony poziom mocznika i kreatyniny. Nie mam teraz dostępu do naszych wyników, ale jak tylko przyjdę do domu to chętnie cos napiszę.
Byłam być ci wdzieczna jak byś napisała :razz: Właśnie nie ma normy...:oops: My narazie jesteśmy na Marbocylu 20 mg a jak bedzie pużniej to sie okaże...

Posted

[quote name='Hawanka']Byłam być ci wdzieczna jak byś napisała :razz: Właśnie nie ma normy...:oops: My narazie jesteśmy na Marbocylu 20 mg a jak bedzie pużniej to sie okaże...

Oczywiście, napiszę. :)
A co dolega pieskowi, że robiłaś badania pod kątem moczu? Czy chodzi o nerki? Piesio był na czczo? W sumie w wyniku badań, który tutaj zamieściłaś nie ma w moczu cukru, urobilinogen w normie, nie wiem tylko co z tym WBC, ale sprawdzę jak się u nas sprawy miały

Posted

Ponieważ mocz był strasznie śmierdzący Fafciu chciał wyjść na dwór co godzine i siusiał kropelkami a nie strumieniem...I obizywał siuraczka :oops: To Mnie zanipokoiło :-( I sprawdziło sie w wynikach :shake: okazało sie silne zapalenie pecherza i duże problemy z prostatą teraz ma też problemy z kupką szczególnie rano i wieczoraem...Ale jak oponuje sie stan zapalny to bedzie brał hormony...Bo do kastracji sie nie nadaje ze względu na słabe serce ... Nie przeżył by narkozy :-(

Posted

[quote name='Hawanka']I Agnes dziekuje ci :multi:za wyniki...

Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale mogę Ci przedstawić wyniki badania moczu mojej Wikuni, byc może troszkę Ci to rozjaśni coś, w celach porównawczych ;)
gęstość względna - 1,013
barwa moczu - słomkowa
przejrzystość - lekko mętny
odczyn - kwaśny
białko 0 0,66
glukoza - nieobecna
ketony - nieobecne
barwniki krwi - nieobecne
urobilinogen - w normie
osad moczu - mierny, jasny
nabłonki wielokątne - nieliczne
nabłonki okrągłe - pojedyńcze
leukocyty - 1-2
erytrocyty - 0-1
wałeczki drobnoziarniste - kilkanaście
kryształy - nie znaleziono
flora bakteryjna - mierna

Z tego co wiem, nie powinno być w moczu wałeczków drobnoziarnistych, bo świadczą o chorobie nerek (bądź też o początkowych problemach z nerkami).
l