Hawanka Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Wczoraj robiłam Fafikowi badanie moczy i oto wynik :-( WBC +1 70 cELL/uL KET- 0mmol/L URO normal BIL- 0 umol/L SG 1.020 BLD +2 80 cELL/uL PRO +2 1.09/L GLU - 0 mmol/L NIT - pH 6.0 Co sadzicie ???? dostał zastrzyki (jakieś 3 nie moge sie rozczytac Bet i jakieś 2 )i tabletki Marbocyl 20 mg na 10 dni i do kontroli :-( Quote
mala_czarna Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 [quote name='Hawanka']Wczoraj robiłam Fafikowi badanie moczy i oto wynik :-( WBC +1 70 cELL/uL KET- 0mmol/L URO normal BIL- 0 umol/L SG 1.020 BLD +2 80 cELL/uL PRO +2 1.09/L GLU - 0 mmol/L NIT - pH 6.0 Co sadzicie ???? dostał zastrzyki (jakieś 3 nie moge sie rozczytac Bet i jakieś 2 )i tabletki Marbocyl 20 mg na 10 dni i do kontroli :-( Kurcze, w zasadzie to moja niunia miała przy wynikach normy, więc i pewnie na Twojej karteczce są ;) Moja brała 10 dni marbocyl, lespewet, dodatkowo urosept. My braliśmy te leki ze względu na podwyższony poziom mocznika i kreatyniny. Nie mam teraz dostępu do naszych wyników, ale jak tylko przyjdę do domu to chętnie cos napiszę. Quote
Hawanka Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 [quote name='mala_czarna']Kurcze, w zasadzie to moja niunia miała przy wynikach normy, więc i pewnie na Twojej karteczce są ;) Moja brała 10 dni marbocyl, lespewet, dodatkowo urosept. My braliśmy te leki ze względu na podwyższony poziom mocznika i kreatyniny. Nie mam teraz dostępu do naszych wyników, ale jak tylko przyjdę do domu to chętnie cos napiszę. Byłam być ci wdzieczna jak byś napisała :razz: Właśnie nie ma normy...:oops: My narazie jesteśmy na Marbocylu 20 mg a jak bedzie pużniej to sie okaże... Quote
Agnes Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Hawanka wyslalam na maila Twojego (ktory masz podany na dogo) psie normy krwi i moczu - porownaj z wynikami Quote
mala_czarna Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 [quote name='Hawanka']Byłam być ci wdzieczna jak byś napisała :razz: Właśnie nie ma normy...:oops: My narazie jesteśmy na Marbocylu 20 mg a jak bedzie pużniej to sie okaże... Oczywiście, napiszę. :) A co dolega pieskowi, że robiłaś badania pod kątem moczu? Czy chodzi o nerki? Piesio był na czczo? W sumie w wyniku badań, który tutaj zamieściłaś nie ma w moczu cukru, urobilinogen w normie, nie wiem tylko co z tym WBC, ale sprawdzę jak się u nas sprawy miały Quote
Hawanka Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 Ponieważ mocz był strasznie śmierdzący Fafciu chciał wyjść na dwór co godzine i siusiał kropelkami a nie strumieniem...I obizywał siuraczka :oops: To Mnie zanipokoiło :-( I sprawdziło sie w wynikach :shake: okazało sie silne zapalenie pecherza i duże problemy z prostatą teraz ma też problemy z kupką szczególnie rano i wieczoraem...Ale jak oponuje sie stan zapalny to bedzie brał hormony...Bo do kastracji sie nie nadaje ze względu na słabe serce ... Nie przeżył by narkozy :-( Quote
Hawanka Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 I Agnes dziekuje ci :multi:za wyniki... Quote
mala_czarna Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='Hawanka']I Agnes dziekuje ci :multi:za wyniki... Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale mogę Ci przedstawić wyniki badania moczu mojej Wikuni, byc może troszkę Ci to rozjaśni coś, w celach porównawczych ;) gęstość względna - 1,013 barwa moczu - słomkowa przejrzystość - lekko mętny odczyn - kwaśny białko 0 0,66 glukoza - nieobecna ketony - nieobecne barwniki krwi - nieobecne urobilinogen - w normie osad moczu - mierny, jasny nabłonki wielokątne - nieliczne nabłonki okrągłe - pojedyńcze leukocyty - 1-2 erytrocyty - 0-1 wałeczki drobnoziarniste - kilkanaście kryształy - nie znaleziono flora bakteryjna - mierna Z tego co wiem, nie powinno być w moczu wałeczków drobnoziarnistych, bo świadczą o chorobie nerek (bądź też o początkowych problemach z nerkami). l Quote
Recommended Posts