Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

to jest cos, z czym sobie nie radze. ostatnie jesienne linienie Sabiny to byl koszmar. podszerstek swietnie sie wyczesywal, a wlos okrywowy... szkoda gadac. jedyna metoda bylo wyskubywanie go recznie :madgo:

mam takie jakby grabki, szczotke "pudlowke" i zadne z tych narzedzi sobie nie poradzilo :wallbash:

Sabina jest dlugowlosa ON. zaczelam przemysliwac nad zakupieniem rekawicy, ktora sluzy do usuwania siersci, ale wydaje mi sie , ze ona jest raczej dla psow z krotka, gladka sierscia, typu dobek, czy bokser?

jak myslicie, nada sie dla mojego siersciucha? bo jeszcze jeden taki koszmar i ja chyba na lyso opedzluje :evil:

• 1 month later...
Posted

rany, naprawde nikt z Was nie ma psa z dluzsza sierscia???
niby sprawa nie jest pilna, bo do linienia wiosennego jest jesszcze troche czasu, ale bylabym wdzieczna za jakies rady 8)

Posted

Witam,
Ja mam
I co z tego?
Metoda jedyna i skuteczna - szczotka metalowa i duuuużo czasu.
Na kołtuny anfilzer czy jak to się pisze z nimiecka.
Z ciekawości co masz za pieska?
Duży?
O rękawicy zapomnij. Bez sensu - nie da rady :/

Posted

Madziara, dzieki, Ty jedna sie zlitowalas :modla: :lol:
Sabina jest dlugowlosym owczarkiem niemieckim.
piszesz o metalowej szczotce... ale jakiej???
ja mam takie metalowe grabki i pudlowke. grabki swietnie wyczesuja podszerstek, pudlowka w ogole jest do kitu...
... a Sabina wlasnie zaczela zrzucac siersc :evilbat: :evilbat: :evilbat:
moze powinnam zakupic grabki o gestszych zebach??? :help1: :niewiem:

Posted

[quote name='asher']piszesz o metalowej szczotce... ale jakiej???
ja mam takie metalowe grabki i pudlowke. grabki swietnie wyczesuja podszerstek, pudlowka w ogole jest do kitu...
... a Sabina wlasnie zaczela zrzucac siersc :evilbat: :evilbat: :evilbat:
moze powinnam zakupic grabki o gestszych zebach??? :help1: :niewiem:

Dla mnie to metalowa szczotka :) w sklepach nazywa się to zgrzebło, choć w małym stopniu je przypomina :P

Wklejam ci fotkę z Karuska (namiastka tego o co mi chodzi):

mniej więcej coś w tym stylu. :)

Posted

to chyba wlasnie jest pudlowka?
mam taka... i moge ja o kant tylka potluc... ale moze po prostu jest za mala... juz sama nie wiem... :niewiem:
a dzis znow stosowalam metode wyskubywania :lol:

Posted

no przecież piszę, że namiastka.
ja wyczesuję taką większą, może brzytka jest i stara i się w szwach rozłazi, ale jest the best.
to jest mikro na mikro psa, a wogóle jakaś nie dorobiona.
na moim zapchałaby się po jednym przeczesaniu, a nie należy do największych (pies, zresztą szczotka też)

kup dużą brzydką i daj czadu :P

Poza tym, żeby to wogóle ściągało włos, to trzeba czesać pod kątem (ok 45 stopni) z włosem i pod włos :)

powodzonka :)

• 2 weeks later...
Posted

:lol:
miałam zawsze wielki problem z wyczesywaniem mojej suni...ale pani w sklepie poradziła mi taką szczotkę z dwoma rzędami metalowych kolców...odezwij się na pocztę to ci prześlę zdjątko tej szczotki...jest rewelacyjna

axxa@op.pl

Posted

axxa
dzieki za zdjecie :D
wlasnie sie zastanawialam nad kupnem takiego zgrzebla z dwoma rzedami zebow. mam jednorzedowe i do podszerstka jest super. ale TYLKO do podszerstka, innych kudlow nie wyczesuje :evil:

no i musze powiedziec, ze to metalowe, ktore wlasnie kupilam tez jest super :multi: kudly okrywowe swietnie wyczesuje, a gdzieniegdzie i podszerstek sie zalapuje :D
jednyny minus jest taki, ze aby moja pannice tym wyczesac, trzeba sie troche namachac, bo za jednym razem niewiele wlosow zbiera.
ale lepsze to, niz reczne wyskubywanie :roll:

Posted

ja używam tego zgrzebła już drugi rok i jestem bardzo zadowolona.... kosztowało ono mnie jakieś 30zł. ale warto było... moja sunia też jest duża więc jest trochę tego czesania.... wcześniej próbowałam różnych i tego co wstawiłaś zdjątki też ale to nie to samo.....

Posted

Axxa, moglabys mi przeslac fotke neta.hard@wp.pl
Potrzebuje natychmiast jakas szczetke (nie mam pojecia jaka, bo nie potrzebowalam do te pory :wink: ) bo zwariuje...
Nie wiem dlaczego z Masy mozna siersc wydlubywac garsciami. Ostatnio jak byl u mnie nie bylo az tak koszmarnie jak dzis...Iskalam go ( :P ) i iskalam na tym dworzu a tu konca nie bylo :x Wyglada okropnie...
Przejdzie obok nog i cale spodnie (dresowe) sa w siersci.
Moj ojciec juz sie wkurza na to ze tyle klakow lata po mieszkaniu...

Asher, masz mozliwosc wklejenie jakies fotki tego zgrzebla ktore kupilas? :)

Czy to jzu mozliwe ze zaczal lniec (?) :o
A moze go wykapac...? :roll:

Aha, to jest cardigan.

Posted

anetta, przeciez wkleilam! 8)
a linienie jak najbardziej jest mozliwe. wejdz sobie na weterynarie i zobacz ile psiakow sie w tym roku pospieszylo :wink: