pankacper Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Mam duzą działkę którą niestety muszą przedzielić na pół na jednej połowie bedzie biegał pies a na drugiej jest dom po przyjściu ze szkoły pies będzie biegał na obu i tu mam problem polecano mi ogrodzenia elektryczne Czy to dobry pomysł jesli tak napiszcie czego potrezbuję jaki koszt ( najlepjej jeszcze jaki ten elektryzator) prosił bym o jakies schematy:-o Quote
***kas Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Niech zgadnę:diabloti:...piesek niszczy ogródek? wykopuje drzewka, kupki robi nie tam gdzie trzeba? A jeżeli dzielić już działkę to nie wystarczy zwykła siatka/płot? Quote
Linka Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Rozumiem, że niektórych stać na takie "gadżety", ale po co Ci ogrodzenie elektryczne? Quote
pankacper Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 nie znam się wiec pytam mówicie ze zwykła siatka wystarczy Quote
Guciek Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 cssiak napisał(a):nie znam się wiec pytam mówicie ze zwykła siatka wystarczy Jeśli pies nie jest na tyle sprytny, aby się po niej wspiąć - to czemu nie? ;) Radziłabym też brać pod uwagę możliwości podkopania się pod siatką, lub przechodzenia pod nią, jeśli nie będzie fundamentów ;) Quote
karjo2 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Napisz po polsku, o co wlasciwie chodzi, pies po przyjsciu ze szkoly bedzie biegal na obu ?? W czym problem, co to za pies, dlaczego nie moze biegac po calej posiadlosci, gdzie ma swoje miejsce (dom czy kojec) ? Co z tym psem robisz, jak wygladaja spacery? Quote
wiska Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 karjo2 a po co ci to wiedziec?Co cie to obchodzi jak wygladaja jego spacery? :-o jezuu ludzie nienawidze "czegos takiego"-nic z jej wypowiedzi nie rokuje ,ze ona sie nad tym psem zneca.Takie wypytywanie jak na przesluchaniu jest nawet niegrzeczne.Nie dajmy sie zwariowac. Uwazam ,ze w tym przypadku zwykla siatka wystarczy. Quote
karjo2 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 No wiec niekoniecznie siatka wystarczy, moze ale nie musi. A pytania po to, zeby lepiej podpowiedziec, co zrobic w danej sytuacji. Inaczej bedzie wygladalo, jesli pies wychodzi tylko czesc dnia na posesje, inaczej, jesli ma byc strozujacym i na stale jest na dworzu, tak na przyklad. Quote
pankacper Posted March 4, 2009 Author Posted March 4, 2009 Jest psem stróżującym cały dzień na posesji nie licząc oczywiście spacerów Quote
M@d Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Jeżeli stróżujący, to zakładam, że duży... Siatka 2 m. powinna wystarczyć, chyba że jest zwinny i skoczny, to dla bezpiczeństwa można zrobić 2,5m. (u nas na działkach jest stróżująca sunia Owczarka N. która susem pokonuje 2 m. ogrodzenie z drutem kolczastym na szczycie ...) Kwestia podkopów - metody są co najmniej 2: - siatka na pełnej podmurówce - siatka tylko na słupkach, ale na ziemi przy siatce kładziesz dodatkowo metalową siatkę o szerokości ok. 1 m, łączysz trwale z dołem siatki ogrodzeniowej i przysypujesz ziemią. Elektryczne ogrodzenie to przerost formy nad treścią. To się stosuje dopiero gdy pies jest w stanie pokonać wszystkie inne zapory, albo gdy punktowo zakłada się liczne strefy restrykcyjne - np. ogradzasz każdy krzaczek i każdą rabatkę , a na reszcie terenu psu wolno przebywać. Quote
karjo2 Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Tu masz sporo podpowiedzi, co do ogrodzen, kojca itp; http://www.dogomania.pl/forum/f997/ogrodzenie-lokalizatory-123850/ Poszukaj troche zdjec na fotoblogu Vectry (fajnie ma zrobiony kojec i ogrodzenia) : http://www.dogomania.pl/forum/f80/szatanska-galeria-druga-odslona-tym-razem-juz-grzeczna-76571/index1410.html Nie bardzo rozumiem sens oddzielania czesci posiadlosci od domu, skoro to pies strozujacy, ma zawiadamiac domownikow, ze cos sie dzieje... Ni oczywiscie, jak mu zapewnisz codzienne spacery plus szkolenie, treningi, prace, to nawet nie bedzie mu sie chcialo kombinowac i wylazic. Moze do towarzystwa jeszcze jedno futro ;) ? Quote
Vectra Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Z tym szkoleniem i pracą , to się nie rozpędzajcie :) Pytanie , co to za stróż ? rasa/typ . wielkość .. czy skacze po ogrodzeniu czy ma tendencje do podkopywania .... Po co oddziela się psa ? ano stróża trzeba niekiedy oddzielić ... i zupełnie nie rozumiem tego oburzenia .. ja mam podwórko podzielone na 3 części ... bo posesja nie tylko służy pieskom do biegania , ale przychodzą ludzie , otwiera się brame wjazdową - trzeba czasem wyjechać samochodem , prawda ? a nie będę się z psami ganiać i drżeć że wyleci za bramę - jak to nieraz widzę .. Taka zagroda dla psa jest bardzo fajnym rozwiązaniem ..... Na mocnego psa , z silnym popędem - eklektyka nie działa , szkoda kasy ;) te impulsy to działają na małe pipmki i psy bez charakteru ... leży u mnie w komórce takie coś .... moje zwierzęta - zero reakcji na prąd :diabloti: Powiem , że najlepiej się sprawdza - najsolidniejsze , to ogrodzenie metalowe .. takie zrobione w u ślusarza , na podmurówce .. bo tego pies nie jest w stanie roznieść .. siatka , raz że pies może się wspinać , dwa może przegryźć /rozwalić , ja nie mam już siatki .... zainwestowałam w beton zbrojony , ale to też jak się okazuje , nie jest aż takie wytrzymałe ... tak wygląda po spotkaniu z moją azjatką wszystko tak serio zależy od zasobności Twojej kieszeni , psa Na pewno nie kupuj tego prądu !! ani żadnej siatki plastikowej .... No najprościej ... i dość tanio , to słupy wbija się głęboko w ziemię , najlepiej zalać i nie koniecznie trzeba lać podmurówkę , można kupić gotowe fundamenty lub pustaki i pod siatką wkopać .. albooo jeszcze można kupić takie przęsła kantówka dookoła a w środku siatka coś ja to np Przęsło Ogrodzenie Płot 2.5m x 1.5m okazja! (564952243) - Aukcje internetowe Allegro tylko całe z siatką .. kiedyś takie były w szkołąch itp ..... Quote
Rybka_39 Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 wiska napisał(a):karjo2 a po co ci to wiedziec?Co cie to obchodzi jak wygladaja jego spacery? :-o jezuu ludzie nienawidze "czegos takiego"-nic z jej wypowiedzi nie rokuje ,ze ona sie nad tym psem zneca.Takie wypytywanie jak na przesluchaniu jest nawet niegrzeczne.Nie dajmy sie zwariowac. Uwazam ,ze w tym przypadku zwykla siatka wystarczy. A jak mam komuś doradzić nie znając rasy psa, nie wiedząc gdzie leży kojec/czy śpi w domu...hmm?:p U mnie cały plac jest ogrodzony wysoką siatką- po części metalowym ogrodzeniem- mój skoczny borderowaty pies nie rpzeskoczy jej, ogrodzenie elektryczne- raz jest drogie i lepiej włożyć te kase w porządne ogrodzenie, dwa dla mnie jest niehumanitarne i nie skuteczne. PS ja mam lane fundamenty, żeby się pies nie podkopał.;) Quote
Rybka_39 Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 No to jak taki sam efekt, to znaczy, że pies, któremu zależy to i w doopie będzie miał takie ogrodzenie:diabloti: Quote
Vectra Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Rybka , miałaś z takim ogrodzeniem kontakt ? że co prąd źle się kojarzy , to niehumanitarne ? Te ogrodzenia w większości państw się stosuje dla bydła i koni - gwarantuje Ci - nie cierpią .... tam nie wali 230wat ... to jest tylko nieprzyjemne , krzywdy nie robi .... ani nie bili - ot mrowienie :) dotknij sobie językiem baterie - taki sam efekt Quote
requiem. Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Vectra napisał(a):Rybka , miałaś z takim ogrodzeniem kontakt ? że co prąd źle się kojarzy , to niehumanitarne ? Te ogrodzenia w większości państw się stosuje dla bydła i koni - gwarantuje Ci - nie cierpią .... tam nie wali 230wat ... to jest tylko nieprzyjemne , krzywdy nie robi .... ani nie bili - ot mrowienie :) dotknij sobie językiem baterie - taki sam efekt Ja odradzam. Wiem że to jest nieszkodliwe, i nie boli. Ale jest za to nieprzyjemne i "pieniądzochłonne". Niektore psy maja to w doopie i i tak spiepsiaja. A to że nieprzyjemne to wiem, tak samo nieprzyjemna jest metoda "grom z nieba" Zimna woda czy straszny huk też jest nieprzyjemny dla psa ;) Ja miałam kontakt z pastuchem dla koni i jeszcze lustro podświetlane mam i tam nie było jednej lampki, wsadziłam tam paluchy i tzzzzzyyyyyyt. Więc mam powód i odradzam elektryczne ogrodzenie. Ja nawet od małego mrowienia uciekam. :) Jeśli chodzi o siatkę, to jest ok. Co prawda jedną stronę siatki mam podmurowaną a drugą nie, ale Delios się raczej nie potkopuje. Wystarczyło cegówki i pustaki tam położyć lub na dole siatkę ogrodówkę przyczepić do metalowej i zakopać. No i wzmocnić oczywiście ;) Z psem z tendencją do uciekania jest gorzej. Mój już nie ucieka bo się nauczył do mnie, no i jestem jedynym posiadaczem jedzenia :diabloti: Węszy, próbuje ale nic się na to nie zdaje. Quote
Vectra Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 U mnie prąd działał odwrotnie , był fantastyczną zabawką :evil_lol: Quote
Recommended Posts