Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
15 godzin temu, Beatrx napisał:

Po operacji to przyda sie jej cieply kocyk w domu, a nie w schronisku. Moze uda Ci sie zalatwic wczesniejsza adopcje albo chociaz mozliwosc zabrania suni od razu po operacji do domu i kontunuowania leczenia u nich dowozac sunie?

Też jestem tego zdania.Załatw ze Schroniskiem,że weźmiesz sunię po operacji do domu.W domowych warunkach w cieple ,pod opieką sunia szybko wróci do zdrowia.Pozostanie tylko Tobie po 10 dniach zdjąć szwy u weta.

Posted

Hej wszystkim! Dziś dzwoniłam po pracy do schronu, nowe wieści, guz na cycku okazał sie przepukliną, weterynarz nie chce operować, stwierdził że suka jest za stara, i mogę przyjechać po nią nawet w tym tygodniu.
Może ktoś wie jak z ta przepukliną u psów, da sie z tym żyć? Czy to będzie rosło?

Posted

Zależy jak jest duża - jeżeli to mały guzek, to chyba wystarczy obserwować. Moja suczka też taki ma, ale nic się z tym nie dzieje. Zagrożeniem jest duża przepuklina, w której mogą np. utknąć jelita, ale skoro wet odmówił operacji, to pewnie nie jest ten przypadek.

Posted

JUTRO JADĘ PO BABCIE!
Imię jakie dostanie to Brandy (chyba) mam juz psa o imieniu Absolut, więc zostając w temacie alkoholu zostaje Brandy, chyba że jakies inne propozycję? :)
Mam nadzieje że wszystko pójdzie dobrze, rodzina mnie zgnoiła że biorę tak starego psa (wet stwierdził że ma ok 10lat), no ale cóż, miłość nie wybiera :D

• Upvote 3
Posted

Powiedz rodzince,że jest...wyborowa (!) i niech pomysli,że tez sie kiedyś zestarzeje..

a tak poważnie - miło sie czyta takie posty...Powodzenia Wam.

Posted

Na szczęście mieszkam już sama i nie muszę znosić ich towarzystwa ;) Ich argumenty to takie że np pracuję i nie ma mnie 8h, co cóż pies w schronisku siedzi 24h na dobę za kratami w budzie, więc chyba i tak będzie bardziej szczęśliwy w ciepłym domu niż w ciasnym boksie.
Jutro jak tylko sunia będzie u mnie wstawię zdjęcia :) Jestem szczęśliwa, psy sprawiają że czuję lepszym człowiekiem i mam w życiu sens :)

• Upvote 1
Posted

Na szczęście mieszkam już sama i nie muszę znosić ich towarzystwa ;) Ich argumenty to takie że np pracuję i nie ma mnie 8h, co cóż pies w schronisku siedzi 24h na dobę za kratami w budzie, więc chyba i tak będzie bardziej szczęśliwy w ciepłym domu niż w ciasnym boksie.
Jutro jak tylko sunia będzie u mnie wstawię zdjęcia :) Jestem szczęśliwa, psy sprawiają że czuję lepszym człowiekiem i mam w życiu sens :)

Posted
20 godzin temu, Dagmarzyna napisał:

JUTRO JADĘ PO BABCIE!
Imię jakie dostanie to Brandy (chyba) mam juz psa o imieniu Absolut, więc zostając w temacie alkoholu zostaje Brandy, chyba że jakies inne propozycję? :)
Mam nadzieje że wszystko pójdzie dobrze, rodzina mnie zgnoiła że biorę tak starego psa (wet stwierdził że ma ok 10lat), no ale cóż, miłość nie wybiera :D

Whisky? Tequila? :)

Posted
23 godzin temu, Dagmarzyna napisał:

Czysta, oczywista - dobra, bo polska. Albo, z podobnych powodów - Starka. Najlepszy byłby Bimber, ale raczej nie dla suki. Chyba, że w ramach gender.

• Upvote 1
Posted
18 minut temu, Ryss napisał:

Albo, z podobnych powodów - Starka.

o,i to najbardziej adekwatne do psiny,bo przecież starowinka...:)

poza tym - jakies procenty przydałyby się,żeby wreszcie uczcić przybycie piesy do ciepłego domu,a tu...ciszaaaaaaaaaa :(

Dagmarzynko - daj znać,czekamy.

• Upvote 1
Posted
12 minut temu, gojka napisał:

Montilla

Sangria

Pierwsze to wino, a drugie to perfumowany ulepek - też kilkunastoprocentowy, więc przy Brandy nie uchodzi.

Posted
16 godzin temu, bou napisał:

Moze "najsampierw"

Czemu w cudzysłowie? Ładne słowo i używane, chociaż coraz rzadziej.

16 godzin temu, bou napisał:

niech się owy  (ów???)

Na pewno "ów" (O roku ów! kto ciebie widział w naszym kraju! Ciebie lud zowie dotąd rokiem urodzaju... itd.), ale.. "Owy" jest tak często obecnie w użyciu, że pewnie zostanie uznany przez prof. Miodka za uzus i wejdzie do słownika jako poprawny, a "ów" uzyska status przestarzały.

Posted

Sunia już w domku tak?

Ps. a tak na marginesie, jak kiedykolwiek którykolwiek schron Wam mówi: "wydamy po operacji" to absolutnie się nie zgadzajcie i wymagajcie wydania psa! Niestety ale w schronach pracuje dużo wetów b. młodych i niedoświadczonych, a z braku czasu i uwagi zdarzają się rzeczy straszne niestety. W krakowskim schronie wpadli ostatnio na pomysł, by jednocześnie sterylizować i operować listwę mleczną u przekochanej suni, zostawili ją samą w szpitalu schronu, podobno nawet nie czekali az się wybudzi. nie przeżyła :(

Posted
10 godzin temu, AgaG napisał:

Sunia już w domku tak?

Jak tak będziecie męczyć ("czekam...", "już?"), to się doczekacie (odpukać) odpowiedzi: "niestety, rodzice postawili mi ultimatum: albo suka, albo oni (kasa). Z bólem serca musiałam wybrać to drugie (bliższa koszula ciału)".

Posted

JESTEM JESTEM  :)
Ryss, przykro mi ale rodzice nie dają mi kasy! :) Taki psikus ;)
Po sunię pojechałam już w czwartek, przepraszam że nie odpisywałam ale nie miałam za bardzo czasu, trzeba było ogarnąć nowego domownika i pozałatwiać jeszcze kilka spraw. 
Na sunię mówimy z narzeczonym BUNIA, z racji tego że reaguje na sunię, a nie chcieliśmy jej juz mącić w głowie. 
Jej historia przedstawia się następująco, ma 10 lat, od 6 lat w schronisku, po prawej stronie brak zębów i  brak jednego paluszka w tylnej łapce. 
O dziwo NIE ROBI W DOMU, bardzo ładnie sygnalizuje swoje potrzeby, i robi na dworze, był problem z założeniem obroży, kupiłam szelki i chodzi ładnie, przypuszczam że mogłaby chodzić bez smyczy, bo trzyma się mnie jak cień, ale jeszcze za wcześnie na puszczanie suni wolno, wszystko w swoim czasie :)
Fajna, kumata starsza psina, pokazałam jej w pierwszy dzień co i jak i super się odnajduję :)
Oto ona :)

12570855_1240951199264881_2134949069_n.jpg

12631169_1241486959211305_157013070_o.jpg

12620404_1241810742512260_827414620_o-crop.jpg

20160123_145517-crop.jpg

• Upvote 7
Posted

Bardzo się cieszę! Sunia śliczna. Da Ci wiele radości na pewno. Już Ci daje :) Buziak ma przemiły

Jeśli mogłabym coś sugerować, to odrobacz ją porządnie np. aniprazolem podawanym przez trzy dni. Schrony mają mało kasy, odrobaczają tanimi środkami (o ile w ogóle), efekt taki, że psy mają robale często. Możesz ich nie zauważyć w kupce Buni, a jednak mogą być. Tak z własnego doświadczenia mówię :)

• Upvote 1
Posted
4 godziny temu, Dagmarzyna napisał:

Ryss, przykro mi ale rodzice nie dają mi kasy!

Mądrzy. A tę schroniskową bidę warto było wziąć choćby tylko dla tego spojrzenia:

nvp8on.jpg