Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, moja suczka ma 9 tygodni. Ona jest bardzo żywa. Gdy biorę ją na kanapę to ona zaczyna gryżć mnie w palce. Ja ją upominam a gdy to nie pomaga to wtedy uderzam ja zwinietą gazeta(nie za czesto ani nie za
mocno). Gdy sie kuzam do niej ona biegnie i mnie gryzie w palce u stop. I moze macie jakies sposoby na oduczenie tego? Chciałbym ją wychowac na spokojnego i ulozonego psa, jezeli macie jakies sposoby na wychowanie dobrze psa to podajcie .. Czy te zachowanie minie z wiekiem ??

POMOCY:roll:

Posted

Przede wszystkim, żadnej gazety! :angryy:
Na takie gryzienie, najlepiej znaleźć zachowanie zastępcze, czyli podsunąć zabawkę/ gryzak. Szczeniaka trzeba os samego początku UCZYĆ, a nie "lać gazetą".

Polecam książki o wychowaniu psa, np pani Zofii Mrzewińskiej, Na forum Owczarek.pl znajdziesz blog poświęcony wychowaniu szczeniaka. Naprawdę polecam.
A poza tym czytaj forum, poszukaj podobnych wątków do Twojego. Tam wypowiadali się już specjaliści.
Życzę powodzenia w opanowaniu małej

BTW każdy szczeniak jest "żywy" zaczepia do zabawy i ma mnóstwo energii. Także wykorzystywać to w dobry sposób, ukierunkować tą energię na szkolenie malucha;)

Posted

Ze swojej strony polecam świetną książkę Z. Mrzewińskiej Sam wychowasz swego psa :):) W jasny i prosty sposób pokazuje jak wychować psa, znajdziesz w niej odpowiedzi na najczęstsze problemy :):):
Poza tym nie ma jednego sposobu żeby mieć spokojnego ułożonego psa, trzeba PRACOWAĆ PRACOWAĆ I jeszcze raz PRACOWAĆ .... gazetę schowaj głęboko i już z niej nie korzystaj...

Pozdrawiam i życzę cierpliwości