kuba3396 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Witam, moja suczka ma 9 tygodni. Ona jest bardzo żywa. Gdy biorę ją na kanapę to ona zaczyna gryżć mnie w palce. Ja ją upominam a gdy to nie pomaga to wtedy uderzam ja zwinietą gazeta(nie za czesto ani nie za mocno). Gdy sie kuzam do niej ona biegnie i mnie gryzie w palce u stop. I moze macie jakies sposoby na oduczenie tego? Chciałbym ją wychowac na spokojnego i ulozonego psa, jezeli macie jakies sposoby na wychowanie dobrze psa to podajcie .. Czy te zachowanie minie z wiekiem ?? POMOCY:roll: Quote
***kas Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Przede wszystkim, żadnej gazety! :angryy: Na takie gryzienie, najlepiej znaleźć zachowanie zastępcze, czyli podsunąć zabawkę/ gryzak. Szczeniaka trzeba os samego początku UCZYĆ, a nie "lać gazetą". Polecam książki o wychowaniu psa, np pani Zofii Mrzewińskiej, Na forum Owczarek.pl znajdziesz blog poświęcony wychowaniu szczeniaka. Naprawdę polecam. A poza tym czytaj forum, poszukaj podobnych wątków do Twojego. Tam wypowiadali się już specjaliści. Życzę powodzenia w opanowaniu małej BTW każdy szczeniak jest "żywy" zaczepia do zabawy i ma mnóstwo energii. Także wykorzystywać to w dobry sposób, ukierunkować tą energię na szkolenie malucha;) Quote
karjo2 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Juz miales odsylacz do poradnika, jak postepowac ze szczeniakiem: Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii Zofia Mrzewi�ska - Onet.pl Pies Umiesz czytac, poza zadawaniem tych samych pytan po raz xxxx? Quote
Fiona2008 Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Ze swojej strony polecam świetną książkę Z. Mrzewińskiej Sam wychowasz swego psa :):) W jasny i prosty sposób pokazuje jak wychować psa, znajdziesz w niej odpowiedzi na najczęstsze problemy :):): Poza tym nie ma jednego sposobu żeby mieć spokojnego ułożonego psa, trzeba PRACOWAĆ PRACOWAĆ I jeszcze raz PRACOWAĆ .... gazetę schowaj głęboko i już z niej nie korzystaj... Pozdrawiam i życzę cierpliwości Quote
Recommended Posts